Ocet jabłkowy – właściwości, przepis, odchudzanie. Na co pomaga?

Ocet jabłkowy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć.

Ocet jabłkowy to uniwersalny, prozdrowotny oraz tani produkt spożywczy. Ceniony jest nie tylko przez babcie, miłośników medycyny naturalnej, ale również i lekarzy. Na ten moment wyróżnić można przynajmniej kilka badań potwierdzających jego korzystny wpływ na organizm. W tym tekście znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na temat octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy – czym jest?

Ocet jabłkowy to produkty powstający w procesie fermentacji jabłek za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Jest żółto-brązowy i lekko mętny. W smaku jest kwaśny i octowy oraz cechuje się zapachem jabłek.

Ocet ceniony był szczególnie w starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej, chińskiej, greckiej i rzymskiej. Nawet Hipokrates wychwalał jego korzystne działanie na organizm. Według doniesień stosowany był już 5 tysięcy lat p.n.e.

Co zawiera ocet jabłkowy? – skład

  • Enzymy;
  • Aminokwasy;
  • Pektyny;
  • Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy;
  • Witaminy: B1, B2, B3, B5, C, biotyna, kwas foliowy;
  • Składniki mineralne: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez;
  • Błonnik;
  • Beta-karoten.

100 ml octu jabłkowego to 20 kcal. Łyżka stołowa (15 ml) dostarcza ok. 3 kcal.

Tutaj znajdziesz porównanie składu innych octów.

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy to produkt uważany za korzystny dla organizmu. Według kilku doniesień tylko ten mętny wykazuje właściwości prozdrowotne. Nie ma jednak naukowego potwierdzenia naukowego tej tezy.

Jak ocet jabłkowy działa na organizm? Wpływ poszczególnych składników

  • Kwasy – wspomagają prawidłowe trawienie pokarmów i wspomagają organizm w zaburzeniach trawienia;
  • Aminokwasy – usprawniają prace mózgu;
  • Beta-karoten – to prowitamina A uznana za silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed rozwojem nowotworu;
  • Wapń – utrzymuje silne i zdrowe kości oraz zęby, pomaga regulować pracę mięśni (również serca) oraz ułatwia przyswajanie składników odżywczych;
  • Enzymy – wspomagają procesy metaboliczne, przyspieszają działanie układu pokarmowego;
  • Błonnik – reguluję pracę jelit, zapobiega poważnych chorobom (rak jelita grubego, niedokrwienna choroba serca, nadwaga, cukrzyca);
  • Żelazo – wspomaga działanie układu odpornościowego, sprawdza się w anemii oraz przewlekłym zmęczeniu;
  • Magnez – reguluję pracę układu nerwowego oraz zapewnia sprawną sprawę serca;
  • Potas – obniża ciśnienie tętnicze.

Jak produkt działa na organizm?

Ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie

Kwas octowy działa antybakteryjnie i antyseptycznie poprzez hamowanie namnażania bakterii chorobotwórczych. Efekt ten zauważalny jest w przypadku zastosowania stężenia, które może jednak uszkodzić komórki skóry właściwej.

Ocet jabłkowy wpływa pozytywnie na układ krążenia

Składniki octu (potas, magnez, błonnik – pektyny, witaminy z grupy B) obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego u szczurów.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Pomimo wielu zalet tego produktu i tak najczęściej mówi się o jego dwóch głównych zastosowaniach. Wiele osób stosuje go bowiem na odchudzanie oraz cukrzycę. A co mówią o tym badania?

Ocet jabłkowy na odchudzanie

  1. Dodanie octu jabłkowego do śniadania zmniejszyło o 200 ilość spożytych kalorii w ciągu doby.
  2. Według japońskich naukowców spożywanie octu rozcieńczonego w wodzie przez 12 tygodni przyśpiesza proces odchudzania.

Ocet jabłkowy a cukrzyca

  1. Dodatnie 20 ml octu do posiłku zmniejsza odpowiedź glikemiczną na posiłki zawierające 50 g węglowodanów.
  2. Dodanie do potrawy 20 g octu jabłkowego zmniejsza indeks glikemiczny potrawy o 20-35%.
  3. Podawanie napoju z 20 g octu jabłkowego, 40 g wody i 1 łyżeczki sacharyny zwiększa wrażliwość na insulinę u diabetyków.
  4. Dodatnie octu jabłkowego do posiłku zmniejsza skok glukozy we krwi po jego spożyciu.
  5. 2 łyżki octu jabłkowego wypijane na noc obniżają poziom glukozy na czczo do 4%.

Oczywiście to nie wszystkie zalety tego produktu. Poza jego spożywaniem można zastosować go również na skórę czy włosy. Jeśli jednak temat odchudzania jest Ci bliski, to przeczytaj tekst: Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy – zastosowanie w kosmetyce

Jak ocet jabłkowy działa na twarz?

Ocet dobrze działa na blizny po trądziku młodzieńczym. Działa jak naturalny peeling, dzięki czemu usuwa martwe komórki naskórka i przywraca promienną cerę.

Ocet jabłkowy na twarz –  jak stosować?

Ocet wymieszaj z wodą w równych proporcjach. Płynem przetrzyj twarz i zostaw na 5 minut. Po upływie czasu zmyj dokładnie twarz wodą.

Ocet jabłkowy na skórę

Ocet jabłkowy rozcieńczony z wodą:

  • Pomaga usunąć łuszczący się naskórek;
  • Nadaje skórze elastyczność;
  • Wygładza skórę;
  • Pobudza wydalanie toksyn z organizmu;
  • Działa przeciwzapalnie;
  • Ściąga rozszerzone pory;
  • Działa zwężająco na naczynia krwionośne.

Ocet jabłkowy na włosy

Ocet jabłkowy można zastosować również na włosy. Te zyskają blask oraz staną się silniejsze. Mieszanka na włosy powinna składać się z 1 łyżki stołowej octu na szklankę wody.

Taki roztwór pozwoli pozbyć się łupieżu oraz likwiduje uciążliwe swędzenie skóry głowy. Ponadto może przyśpieszyć porost włosów i zatrzymać ich wypadanie.

Na co działa ocet jabłkowy? Inne zastosowanie

Lista właściwości tego produktu jest naprawdę długa. Tutaj znajdziesz inne korzyści płynące z jego zastosowania.

  • Wypicie szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego łagodzi palenie w żołądku, zgagę.;
  • Ocet jabłkowy pomaga w niestrawności;
  • Woda z octem jabłkowym pita na czczo zwalcza zaparcia;
  • Rozcieńczony może być stosowany, jako tonik do twarzy;
  • Roztwór z 1/3 szklanki octu i 2/3 wody można stosować, jako płukankę na ból zęba;
  • Owoce i warzywa można myć roztworem z octem, który skutecznie zabija i zabezpiecza żywność przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Jak pić ocet jabłkowy?

Najczęściej spożywa się go w formie rozcieńczonej z wodą. Jednakże to nie jedyny sposób. Można dodawać go do koktajli, dressingów, sałatek, past, sosów, marynat. Oczywiście możliwości jest o wiele więcej, jednakże najważniejszą zasadą jest to, aby nie pić go bez rozcieńczenia. W takiej formie może podrażnić żołądek i uszkodzić szkliwo.

Kiedy pić ocet jabłkowy?

Najbezpieczniej spożywać go przed posiłkiem. Wtedy można przyjmować go regularnie w ilości nawet 1-2 łyżek octu na szklankę wody.

Kiedy pić ocet jabłkowy – rano czy wieczorem?

To zależy od indywidualnych wymagań. Spożywanie go z rana wspomoże odchudzanie, zaś wieczorem usprawni metabolizm glukozy. Ocet z powodzeniem można przyjmować przed obiadem i kolacją.

Picie octu jabłkowego – skutki uboczne

Pomimo że jest to produkt, który spożywany w odpowiedni sposób pomaga, to w niektórych przypadkach może pogorszyć stan organizmu. Aby uchronić się przed przykrymi skutkami jego spożycia, zaleca się rozcieńczanie go z wodą. W innym wypadku może dojść do wystąpienia takich objawów jak:

  • Bóle brzucha;
  • Uszkodzenie szkliwa – erozja;
  • Problemy z gospodarką jonową;
  • Hipoglikemia (spadek poziomu cukru);

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania

Regularnego spożywania octu jabłkowego nie zaleca się kobietom w ciąży oraz osobom z przewlekłymi dolegliwości układu pokarmowego takimi jak wrzody żołądka lub otłuszczenie wątroby.

Ocet jabłkowy na czczo – czy można?

Jeśli nie występują objawy ze strony układu pokarmowego to tak, jednak w formie rozcieńczonej. Taki model może wspomóc leczenie zaparć. Octem można również płukać gardło (tutaj również zaleca się rozcieńczać roztwór).

Ocet jabłkowy – przepis

Produkt bez problemu kupisz w sklepie, jednakże możesz równie dobrze przygotować go w domu. Do tego zadania będziesz potrzebować:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych);
  • 4-5 łyżeczek naturalnego miodu.

Ocet jabłkowy – jak zrobić?

  1. Umyj jabłka i usuń pestki, a następnie pokrój je na małe kawałki. Te wsadź do wyparzonego słoika;
  2. Letnią wodę wymieszaj z miodem (1 szklanka wody na 1 łyżeczkę miodu);
  3. Zalej zalewą jabłka tak, aby owoce były w niej zanurzone;
  4. Naczynie szczelnie zamknij i przykryj ściereczką – w takiej postaci pozostaw na miesiąc;
  5. Kiedy na szczycie naczynia nie będzie pojawiać się piana, ocet jest gotowy. Można przelewać go do butelek.

Przydatna wskazówka – dlaczego ocet jabłkowy jest gorzki?

Dobrze zrobiony ocet powinien mieć zapach jabłek. Niestety nie zawsze udaje się go zrobić i wtedy staje się bardzo mętny oraz gorzki. Nie nadaje się on do spożycia, ponieważ w takiej formie może rozwinąć się pleśń.

Gdzie kupić ocet jabłkowy?

Wybierając się do sklepu, znaleźć można przynajmniej kilkadziesiąt produktów różnych producentów. Najlepiej jest wybierać taki, który cechuje się naturalnym składem. Nie zawsze w supermarketach tego typu wyroby są dostępne. Wtedy najlepiej poszukać w internecie.

Ocet jabłkowy-cena

Ceny za 0,5 litra octu wahają się od 3,6 do 25 zł. Aby wybrać ten dobrej jakości, zaleca się wgląd w etykietę i ocenę, czy skład wyrobu jest naturalny.

Gdzie kupić?

Tutaj znajdziesz octy jabłkowe, którymi zdecydowanie warto się zainteresować. W ofercie dostępne są wyroby BIO w korzystnej dla klienta cenie.

Podsumowanie

Już teraz wiesz, że ocet jabłkowy to produkt, który warto mieć w kuchni. Sprawdzi się on w przypadku leczenia wielu schorzeń, jak i dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę. Spoglądając na długą listę korzyści, ciężko jest nie zgodzić się z faktem, że produkt jest jednym z nielicznych, który w tak atrakcyjnej cenie oferuje tak wiele dobrego.

Na stronie https://www.cosdlazdrowia.pl/ znajdziesz ocet jabłkowy o świetnej jakości. Dodatkowo dostępny jest on tam w atrakcyjnej cenie. Wejdź teraz i zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy.