info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Ocet jabłkowy – właściwości, stosowanie, przechowywanie i sprawdzony przepis

01.-apple-cider-vinegar-3506650_1280 Ocet jabłkowy – właściwości, stosowanie, przechowywanie i sprawdzony przepis

Ocet jabłkowy to uniwersalny, prozdrowotny oraz tani produkt spożywczy. Ceniony jest nie tylko przez babcie, miłośników medycyny naturalnej, ale również i lekarzy. Uznaje się go za pomocny w wielu chorobach, a nawet odchudzaniu i pielęgnacji włosów oraz skóry. Jakie są jego najcenniejsze właściwości zdrowotne? Jak wykorzystać go w kuchni? Jak samodzielnie przygotować domowy ocet jabłkowy i jak go przechowywać? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz poniżej.

Spis treści:

Ocet jabłkowy – czym jest i jak powstaje?

Starożytna historia octu jabłkowego

Ocet jabłkowy – skład

Ocet jabłkowy – kalorie

Ocet winny a ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy na zapalenie stawów

Ocet jabłkowy na twarz i włosy

Ocet jabłkowy na zgagę i refluks

Ocet jabłkowy na kamień nazębny

Ocet jabłkowy a cukrzyca

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania

Ocet jabłkowy – skutki uboczne

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy – przepis

Ocet jabłkowy – cena

Ocet jabłkowy – gdzie kupić?

Ocet jabłkowy – czym jest i jak powstaje?

Ocet jabłkowy to produkt wytwarzany z jabłek, drożdży, cukru oraz wody. Znany jest od ponad 5 tysięcy lat! Powstaje w procesie fermentacji owoców, za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Jest żółto-brązowy, wręcz bursztynowy i lekko mętny.W smaku kwaśny i octowy. Cechuje go mocny zapach jabłek i charakterystyczny smak, idealnie podkreślający m.in. smak sałatek, sosów i potraw mięsnych.

Pierwszy etap jego produkcji polega na dodaniu drożdży do zmiażdżonych wcześniej owoców. W wyniku tego następuje fermentacja cukrów i wytworzenie alkoholu. W kolejnym etapie bakterie fermentacji octowej zmieniają alkohol w kwas octowy, czyli podstawowy składnika octu jabłkowego.

Starożytna historia octu jabłkowego

Hipokrates kilka wieków przed naszą erą polecał stosować ocet na złagodzenie objawów schorzeń dróg oddechowych, a Kleopatra znana ze swej ponadprzeciętnej urody zażywała relaksacyjnych kąpieli z jego dodatkiem.Starożytni wojownicy przed wyprawą wojenną mieli w zwyczaju pić napoje z dodatkiem octu wierząc, że dodadzą im siły do walki. Z kolei po wystawnych ucztach, na których królowały ciężkostrawne potrawy konieczne było zastosowanie środka na lepsze trawienie. I tutaj świetnie sprawdzał się ocet jabłkowy, który miał chronić przed dolegliwościami gastrycznymi i przyspieszać trawienie.

Ocet jabłkowy – skład

  • Enzymy;
  • Aminokwasy;
  • Pektyny;
  • Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy;
  • Witaminy: B1, B2, B3, B5, C, biotyna, kwas foliowy;
  • Składniki mineralne: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez;
  • Błonnik;
  • Beta-karoten.

Ocet jabłkowy – kcal

100 ml octu jabłkowego to 20 kcal. Łyżka stołowa (15 ml) dostarcza ok. 3 kcal.

Ocet winny a ocet jabłkowy

01.-oil-2738162_1280 Ocet jabłkowy – właściwości, stosowanie, przechowywanie i sprawdzony przepis

Wyróżnia się kilka rodzajów octu. Do najpopularniejszych należy: ocet jabłkowy, ocet winny, ocet spirytusowy, ocet ryżowy i balsamiczny. Każdy z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami, ale każdy jest też produktem wartym włączenia do diety.

Najczęściej zastanawiamy się nad związkiem octu winnego i octu jabłkowego. Zasadnicza różnica między nimi polega na wykorzystanym produkcie. W occie jabłkowym są to jabłka, a w occie winnym (jak wskazuje sama nazwa) – wino w połączeniu z winogronami. Czy ocet winny można zastąpić jabłkowym? Oczywiście!

Ocet jabłkowy – właściwości, które docenisz

To ciekawe! Według kilku doniesień tylko ten mętny wykazuje właściwości prozdrowotne. Nie ma jednak naukowego potwierdzenia naukowego tej tezy.

  • Kwasy – wspomagają prawidłowe trawienie pokarmów;
  • Aminokwasy – usprawniają prace mózgu;
  • Beta-karoten – to prowitamina A uznana za silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed rozwojem nowotworu;
  • Wapń – utrzymuje silne i zdrowe kości oraz zęby, pomaga regulować pracę mięśni (również serca) oraz ułatwia przyswajanie składników odżywczych;
  • Enzymy – wspomagają procesy metaboliczne, przyspieszają działanie układu pokarmowego;
  • Błonnik – reguluję pracę jelit, zapobiega poważnych chorobom (rak jelita grubego, niedokrwienna choroba serca, nadwaga, cukrzyca);
  • Żelazo – wspomaga działanie układu odpornościowego, sprawdza się w anemii oraz przewlekłym zmęczeniu;
  • Magnez – reguluje pracę układu nerwowego oraz zapewnia sprawną pracę serca;
  • Potas – obniża ciśnienie tętnicze.

Jak widzisz, właściwości octu jabłkowego są szerokie. Dzięki temu picie octu jabłkowego zwiększa m.in. efektywność leczenia grzybicy paznokci, brodawek skóry oraz stanów zapalnych ucha. Ponadto regularne stosowanie tego produktu może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dzięki czemu możliwe staje się zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

Ocet jabłkowy na zapalenie stawów

Ze względu na antyoksydacyjne właściwości oraz poprawę odporności ocet jabłkowy ma zdolność łagodzenia nieprzyjemnych objawów związanych z chorobami stawów. Koi ból i obrzęk, przynosząc ulgę. Jest wsparciem dla leczenia farmakologicznego, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Pamiętaj jednak, że samo picie octu z jabłek nie wystarczy.

Ocet jabłkowy na twarz i włosy

01.-bottle-589_1280 Ocet jabłkowy – właściwości, stosowanie, przechowywanie i sprawdzony przepis

Ze względu na cenne witaminy i minerały ocet jabłkowy doskonale odnajduje się podczas pielęgnacji włosów i skóry. Nawet jedna łyżeczka wymieszana ze szklanką wody jest w stanie stworzyć odżywczą płukankę do włosów, która nada mi blasku oraz ochroni skórę głowy przed powstawaniem łupieżu. Dodatkowo ocet jabłkowy rozcieńczony w odpowiednich proporcjach, ze względu na potwierdzone właściwości antybakteryjne, stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnych toników oczyszczających skórę. Okazuje się, że jego regularne stosowanie może przyczynić się nawet do złagodzenia objawów trądziku młodzieńczego.

Ocet jabłkowy na zgagę i refluks

Dobrej jakości ocet jabłkowy, z tzw. „matką octową” (naturalną substancją złożoną z celulozy i „dobrych” bakterii octowych rozwijających się podczas fermentacji) pomaga przywrócić naturalne pH żołądka. Wspiera też w rozbiciu i strawieniu pokarmu, ułatwiając jego przejście do jelita cienkiego. W ten sposób może zapobiec cofaniu się treści żołądkowej i wystąpieniu zgagi oraz refluksu.

Ocet jabłkowy na kamień nazębny

Okazuje się, że ocet z jabłek wspiera higienę jamy ustnej. Wykazuje działanie przeciwpróchnicze i utrudnia osadzanie się kamienia nazębnego – głównej przyczyny problemów z zębami i dziąsłami. Pamiętaj jednak, by nie płukać buzi bezpośrednio octem, a tylko raz w tygodniu nanieść kilka kropli na szczoteczkę przed rozpoczęciem pielęgnacji.

Ocet jabłkowy a cukrzyca

  • Dodatnie 20 ml octu do posiłku zmniejsza odpowiedź glikemiczną na posiłki zawierające 50 g węglowodanów.
  • Dodanie do potrawy 20 g octu jabłkowego zmniejsza indeks glikemiczny potrawy o 20-35%.
  • Podawanie napoju z 20 g octu jabłkowego, 40 g wody i 1 łyżeczki sacharyny zwiększa wrażliwość na insulinę u diabetyków.
  • Dodatnie octu jabłkowego do posiłku zmniejsza skok glukozy we krwi po jego spożyciu.
  • 2 łyżki octu jabłkowego wypijane na noc obniżają poziom glukozy na czczo do 4%.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Zdrowe odżywianie i odpowiednia ilość aktywności fizycznej to niezbędne elementy każdego procesu odchudzania. Nie ma złotego środka, który pozwoliłby ominąć te niezbędne kroki, ale istnieją produkty, które mogą Ci pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów. Należy do nich m.in. ocet jabłkowy.

  • Przyjmuje się, że picie na czczo wody z dodatkiem niewielkiej ilości octu jabłkowego może poprawić przemianę materii i ułatwić walkę z zaparciami.
  • Dodany do dietetycznej potrawy zwiększy uczucie sytości.
  • Dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, których może Ci brakować, gdy jesteś na diecie redukcyjnej.
  • Wpłynie korzystnie na poziom glukozy i insuliny.
  • Wspomoże proces rozkładu tłuszczów oraz proces detoksykacji organizmu.

Jak pić ocet jabłkowy?

Najlepiej 1-2 łyżki octu rozcieńczonego w szklance wody przed obiadem, kolacją lub na czczo. Możesz go dodawać również do koktajli, dressingów, sałatek, past, sosów, marynat. Najważniejszą zasadą jest to, by nie pić go bez rozcieńczenia. W takiej formie może podrażnić żołądek i uszkodzić szkliwo.

  • Kiedy pić ocet jabłkowy – rano czy wieczorem?  To zależy od Ciebie. Spożywanie go z rana wspomoże odchudzanie, zaś wieczorem usprawni metabolizm glukozy.
  • Ocet jabłkowy na czczo – czy można? Jeśli nie występują objawy ze strony układu pokarmowego to tak, jednak w formie rozcieńczonej.

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania

Przeciwwskazania picia octu jabłkowego dotyczą kobiet w ciąży oraz osób z przewlekłymi dolegliwości układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka lub otłuszczenie wątroby.

Ocet jabłkowy – skutki uboczne

Każdy produkt może wywołać niepożądane skutki uboczne. Ocet jabłkowy także. Pity w zbyt dużej ilości (więcej niż 1-2 łyżki dziennie) i bez rozcieńczenia w wodzie może podrażnić śluzówkę gardła i w efekcie wywołać wrzody. Do grona niekorzystnych objawów nadmiernego i niewłaściwego spożycia tego octu zalicza się też: odwapnienie kości, zbyt niski poziom cukru we krwi, przewlekłą biegunkę, stwarzającą niebezpieczeństwo odwodnienia i uszkodzenie szkliwa zębów.

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

01.-bath-oil-2510783_1280 Ocet jabłkowy – właściwości, stosowanie, przechowywanie i sprawdzony przepis

Ocet najlepiej „czuje się” w pokojowej, lekko chłodnej temperaturze. Nie należy przechowywać go blisko źródeł ciepła, w tym kuchenek i grzejników. Ocet jest naturalnym konserwantem. Zachowuje swoją wartość konsumpcyjną nawet przez kilka lat od momentu otwarcia. Nie trzeba więc martwić się, że wypijesz zepsuty ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy – przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? To proste.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych);
  • 4-5 łyżeczek naturalnego miodu.

Wykonanie:

Umyj jabłka i usuń pestki, a następnie pokrój je na małe kawałki. Te wsadź do wyparzonego słoika. Letnią wodę wymieszaj z miodem (1 szklanka wody na 1 łyżeczkę miodu). Zalej zalewą jabłka tak, aby owoce były w niej zanurzone. Naczynie szczelnie zamknij i przykryj ściereczką – w takiej postaci pozostaw na miesiąc. Kiedy na szczycie naczynia nie będzie pojawiać się piana, ocet jest gotowy. Można przelewać go do butelek.

Ocet jabłkowy – cena

Ceny za 0,5 litra octu wahają się od 3,6 zł do 25 zł. Aby wybrać ten dobrej jakości, zaleca się wgląd w etykietę i ocenę, czy skład wyrobu jest naturalny. Najdroższy jest oczywiście ocet jabłkowy bio.

Ocet jabłkowy – gdzie kupić?

Obecnie ocet z jabłek znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak zależy Ci nie tyle na smaku, co na czerpaniu z dobroczynnych właściwości octu jabłkowego, postaw na produkt wysokiej jakości – przygotowany ze starannie dobranych owoców i bez pomijania kluczowych etapów fermentacji. Dobry ocet jabłkowy znajdziesz w naszym sklepie.

Wiesz już, że zalety octu jabłkowego są liczne i różnorodne – dlatego warto mieć go w swojej kuchni i regularnie po niego sięgać. Tym bardziej, że jest łatwo dostępny i niedrogi. Kluczowe jest jednak rozsądne spożycie.

Sprawdź opinie o naszym sklepie