TYLKO DZIŚ! NAWET -40ZŁ NA ZAKUPY    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

seeds-sweet-corn-wooden-table-1-1024x683 Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

Naturalna skrobia kukurydziana, inaczej maizena, jest produktem, po który sięgamy coraz częściej. W Polsce często jest traktowana jak mąka kukurydziana, ale maizena tocoś innego, choć źródło jest to samo – kukurydza. Co to jest skrobia kukurydziana? Czym zastąpić skrobię kukurydzianą w kuchni? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Spis treści:

Co to jest skrobia kukurydziana?

Jak wygląda skrobia kukurydziana?

Czy skrobia kukurydziana to mąka kukurydziana?

Skrobia kukurydziana – właściwości

Skrobia kukurydziana – kalorie

Czy skrobia kukurydziana jest zdrowa?

Czy skrobia kukurydziana zawiera gluten?

Skrobia kukurydziana – zastosowanie

Kiedy użyć skrobi, a kiedy mąki kukurydzianej?

Przeciwwskazania

Skrobia kukurydziana modyfikowana – co to jest?

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Skrobia kukurydziana – gdzie kupić?

Co to jest skrobia kukurydziana?

Skrobie, w tym także skrobia kukurydziana, należą do grupy węglowodanów złożonych. Dla roślin są miejscem magazynowania energii. Występują przede wszystkim w łodygach, bulwach i korzeniach, a także nasionach. Z kolei w diecie człowieka stanowią jedno z najważniejszych źródeł węglowodanów. Przyjmujemy ją najczęściej wraz z ziemniakami, pszenicą i właśnie kukurydzą.

Maizena – co to takiego?

To właśnie skrobia kukurydziana.

Jak wygląda skrobia kukurydziana?

15.2-1024x687 Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

W związku z tym, że pozyskiwana jest jedynie z bielma, czyli jądra ziaren kukurydzy, podobnie jak inne skrobie ma biały kolor, ale nie posiada charakterystycznego dla kukurydzy zapachu czy posmaku. Przyjmuje postać proszku, który po zmieszaniu z wodą zmienia się w gęsty kleik. Dlatego stosuje się ją jako zamiennik mąki i wykorzystuje m.in. do zagęszczania potraw. W tym względzie skrobia jest znacznie wydajniejsza niż mąka, a o jej wysokiej popularności decyduje też delikatność dla układu pokarmowego.

Czy skrobia kukurydziana to mąka kukurydziana?

Oczywiście skrobia ziemniaczana to nie to samo, co mąka!Choć mąka kukurydzianai maizena mają podobne wartości kaloryczne, są bezglutenowe i obie pozyskiwane z kukurydzy, są to dwa odmienne produkty spożywcze. Zasadnicze różnice to:

  • mąka kukurydziana powstaje w wyniku przemiału ziaren kukurydzy, maizena – jedynie z bielma, białych pręcików ziaren,
  • skrobia ma biały kolor, jest zasadniczo bez smaku i zapachu, a mąka cechuje się charakterystyczną żółtą barwą i słodkim smakiem,
  • skrobia to przede wszystkim zagęstnik, również wykorzystywany powszechnie w produkcji żywności; mąka może natomiast być również bazą wypieków, placków,
  • mąka kukurydziana może obok węglowodanów i białka dostarczyć do organizmu witamin B1, B2, E, PP, oraz selenu, natomiast skrobia jest produktem bardziej oczyszczonym.

Skrobia kukurydziana – właściwości

15.1-1024x683 Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

Właściwości skrobi kukurydzianej są przede wszystkim praktyczne. Poza węglowodanami zawiera bowiem śladowe ilości innych wartości odżywczych, dlatego nie wzbogaca diety o cenne mikro- i makroelementy. Pozwala jednak osobom uczulonym na gluten tworzyć smaczne wypieki i zagęszczać potrawy, a weganom nawet na zastąpienie jajek z ulubionych przepisach. Zawiera sporo błonnika, dlatego zapewnia uczucie sytości, co doceniają zwłaszcza osoby na diecie. Lekkostrawna przypada do gustu osobom z problemami z układem trawiennym. Ponadto:

  • zwiększa objętość treści pokarmowej, zapewniając szybszeodczucie sytości,
  • polepszaprzyswajalność wybranych witamin oraz minerałów,
  • reguluje florę bakteryjną jelita grubego,
  • reguluje poziomcholesterolu oraz cukru we krwi.

Skrobia kukurydziana – kalorie

Maizena jest kalorycznym produktem. Szacuje się, że 100 g to około 350 kcal.

Skrobia kukurydziana – czy zdrowa?

Ze względu na to, że skrobia kukurydziana nie zawiera praktycznie żadnych witamin ani minerałów, uznaje się ją za neutralną dla zdrowia lub wręcz szkodliwą, jako że dostarcza głównie puste kalorie.

Czy skrobia kukurydziana zawiera gluten?

Skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu. Może się jednak zdarzyć, że trafi do niej inna żywność, produkowana w tym samym zakładzie. Aby mieć pewność, że wybrana skrobia jest w 100% bezglutenowa, warto zwrócić uwagę na certyfikację produktu  Do jego uzyskania niezbędne jest bowiem udowodnienie, że produkt zawiera mniej niż 20 części na milion (ppm) glutenu – to ilość, która nie wywołuje negatywnych objawów nawet u osób z nietolerancją glutenu.

Skrobia kukurydziana – do czego użyć?

15.3-1024x767 Co to jest skrobia kukurydziana? Właściwości, zastosowanie, różnice

Naturalna skrobia kukurydziana idealnie sprawdza się jako zagęstnik; nie zmieniabowiem smaku potrawy – jest bezsmakowa i bezzapachowa. Domowe sosy, gulasze, zupy, ale także desery przygotowywane na ciepło zyskają dzięki niej optymalną konsystencję. Skrobia umożliwia przygotowanie bezglutenowegopuddingu, kisielu czy kremu. Wpływa pozytywnie na wypieki bezglutenowe, zwiększając ich wilgotność oraz poprawiając spójność.

Warto wiedzieć! Przed dodaniem wymieszaj maizenę z niewielką ilością zimnej wody, a dopiero potem, wraz z resztą potrawy poddaj obróbce cieplnej.

Czym się różni skrobia kukurydziana od ziemniaczanej?

  • Wyglądem – skrobia kukurydziana ma lekko żółtawy kolor, a w konsystencji przypomina mąkę; z kolei ziemniaczana jest śnieżnobiała i charakteryzuje się drobnokrystaliczną strukturą.
  • Stopniem zagęszczenia – skrobia ziemniaczana zagęszcza płyny znacznie mocniej niż skrobia kukurydziana.

Kiedy użyć skrobi, a kiedy mąki kukurydzianej?

Obydwa produkty, zarówno skrobia kukurydziana, jak i mąka kukurydziana mogą być stosowane do przygotowywania zdrowych dań w zrównoważonej diecie, także tej specjalistycznej. Są przede wszystkim źródłem węglowodanów. Choć maizena, często w formie zmodyfikowanej, to rozpowszechniony składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych, jej właściwości sprawdzają się także w naturalnym jadłospisie.

Najlepiej mieć w domowej spiżarce każdy z tych produktów, gdyż sprawdzają się świetnie w wielu sytuacjach, także w połączeniu ze sobą. Kluczowa jest ich jakość oraz pewne pochodzenie, gwarantujące najlepszy smak.

Przeciwwskazania

Warto zaznaczyć, że po skrobię kukurydzianą nie powinny sięgać osoby mające alergię na kukurydzę.

Skrobia kukurydziana modyfikowana – co to jest?

W trakcie czytania etykiet różnych produktów spożywczych, w tym głównie sosów, deserów, makaronów i ciast, można spotykać się z modyfikowaną skrobią kukurydzianą. To odmiana o zmienionej i udoskonalonej budowie cząsteczek, dla uzyskania nieco innych właściwości, po to, by mogła poprawić jakość docelowego produktu. Jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego zdrowia (co potwierdzają eksperci).

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Jeśli nie chcesz korzystać w swojej kuchni ze skrobi kukurydzianej, zamień ją na zwykłą mąkę pszenną, ale pamiętając, że ta zawiera gluten! Możesz wykorzystać także mączkę ziemniaczaną lub skrobię z tapioki.

Skrobia kukurydziana – gdzie kupić?

Produkt ten znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym. Najwyższej jakości maizena występuje jednak w sklepach ze zdrową żywnością.