Skrobia kukurydziana czy mąka? – sprawdź różnice, właściwości, zastosowania

Naturalna skrobia kukurydziana, czyli maizena jest produktem, po który coraz częściej sięga się nie tylko w kuchni. Choć w Polsce często jest traktowana jak mąka kukurydziana, maizena stanowi nieco inny produkt, jednak nadal o tym samym źródle – kukurydzy. Czym tak naprawdę jest skrobia? Maizena – mąka z kukurydzy – czym się różnią? Gdzie stosuje się skrobię, a gdzie mąkę, co lepiej wybrać? Przeczytaj więcej o bezglutenowych produktach mącznych z kukurydzy i wybieraj świadomie.

15.1-1024x683 Skrobia kukurydziana czy mąka? - sprawdź różnice, właściwości, zastosowania

Co to jest skrobia? – właściwości i wpływ na organizm

Skrobie, w tym także skrobia kukurydziana należą do grupy węglowodanów złożonych; to roślinne polisacharydy. Dla roślin skrobia jest miejscem magazynowania energii, jednak dostarczona do organizmu ludzkiego może odgrywać wiele rozmaitych ról, między innymi:

  • zwiększenie objętości treści pokarmowej, zapewnienie szybszego odczucia sytości,
  • polepszenie stopnia przyswajalności wybranych witamin oraz minerałów,
  • regulowanie flory bakteryjnej jelita grubego,
  • regulowanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.

W związku z tym, że maizena pozyskiwana jest jedynie z bielma, czyli jądra ziaren kukurydzy, podobnie jak inne skrobie ma biały kolor. Nie ma również charakterystycznego dla kukurydzy zapachu czy posmaku.

Różnice między mąką kukurydzianą a skrobią

Mimo iż mąka kukurydziana oraz maizena mają podobne wartości kaloryczne, są bezglutenowe i obie pozyskiwane z kukurydzy, są to dwa odmienne produkty spożywcze. Zasadnicze różnice, które dzieli maizena mąka to:

  • mąka kukurydziana powstaje w wyniku przemiału ziaren kukurydzy, maizena – jedynie z bielma, białych pręcików ziaren,
  • skrobia ma biały kolor, jest zasadniczo bez smaku i zapachu, a mąka cechuje się charakterystyczną żółtą barwą i słodkim smakiem,
  • skrobia to przede wszystkim zagęstnik, również wykorzystywany powszechnie w produkcji żywności, maizena; mąka może natomiast być również bazą wypieków, placków,
  • mąka kukurydziana może obok węglowodanów i białka dostarczyć do organizmu witamin B1, B2, E, PP, oraz selenu, natomiast skrobia jest produktem bardziej oczyszczonym.

Wysokiej jakości skrobia kukurydziana to jeden z elementów oferty naszego sklepu. Bez obaw może być stosowana w wielu rodzajach dań, a także w kosmetycznych dziedzinach.

15.2-1024x687 Skrobia kukurydziana czy mąka? - sprawdź różnice, właściwości, zastosowania

Jakie są zastosowania mąki kukurydzianej?

Czysta mąka kukurydziana bez sztucznych dodatków pozwala na przyrządzanie wielu produktów mącznych. To tradycyjny składnik meksykańskich placków przypominających naleśniki – tortilli. Podobnie jak maizena mąka kukurydziana może być dodawana do innych rodzajów mąki, również pszennych, dzięki czemu urozmaica smak i nadaje ładniejszy kolor oraz nieco bardziej kruchą strukturę wypiekom. Mąka z kukurydzy jest także często składnikiem płatków kukurydzianych czy chrupek. Będzie także dobrym składnikiem panierek do potraw, gdyż nie chłonie w takim samym stopniu jak inne mąki tłuszczów. Oczywiście można stosować ją tak skrobię – do zagęszczania, nie jest jednak całkowicie obojętna dla końcowego smaku i zapachu potrawy.

Gdzie wykorzystuje się maizenę?

Naturalna skrobia kukurydziana idealnie sprawdza się jako zagęstnik, który nie zmieni smaku potrawy – jest bowiem bezsmakowa i bezzapachowa. Domowe sosy, gulasze, zupy, ale także desery przygotowywane na ciepło zyskają optymalną konsystencję dzięki dodatkowi maizeny. Pudding, kisiel czy kremy mogą być bezglutenowe dzięki zastosowaniu odpowiedniej skrobi. Skrobia kukurydziana wpłynie także pozytywnie na wypieki bezglutenowe, zwiększając ich wilgotność, poprawiając spójność. Zastępuje tym samym niejako działanie glutenu. Przed dodaniem najlepiej wymieszać ją z niewielką ilością zimnej wody, a dopiero potem, wraz z resztą potrawy poddać obróbce cieplnej. Jest całkowicie bezpieczna w użyciu, nie wywołuje niepożądanych skutków dla organizmu. Warto jedynie zaznaczyć, że powinny uważać na nią osoby mające alergię na kukurydzę.

15.3-1024x767 Skrobia kukurydziana czy mąka? - sprawdź różnice, właściwości, zastosowania

Mazeina czy mąka – co wybrać?

Obydwa produkty, zarówno skrobia kukurydziana, jak i mąka kukurydziana mogą być stosowane do przygotowywania zdrowych dań w zrównoważonej diecie, także tej specjalistycznej. Są przede wszystkim źródłem węglowodanów. Choć maizena, często w formie zmodyfikowanej to rozpowszechniony składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych, jej właściwości sprawdzają się także w naturalnym jadłospisie. Mazeina, mąka kukurydziana czy inna skrobia? Najlepiej mieć wielorakie produkty zbożowe w domowej spiżarce, gdyż sprawdzają się świetnie w wielu zróżnicowanych zastosowaniach, także w połączeniu ze sobą. Kluczowa jest ich jakość oraz pewne pochodzenie, gwarantujące najlepszy smak.