info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Pyłek pszczeli – właściwości, jak stosować, przeciwwskazania

bee-pollen-2 Pyłek pszczeli – właściwości, jak stosować, przeciwwskazania

Dziś coraz mocniej doceniamy dobroczynne działanie pszczelich produktów – nie tylko miodu, ale też pierzgi czy pyłku. To naturalne produkty, które umiejętnie włączone do diety mogą odegrać ważną rolę w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Pyłek pszczeli – efekt ciężkiej pracy zapylaczy, nazywany też pyłkiem kwiatowym – skrywa szereg właściwości wynikających z cennych wartości odżywczych, potrzebnych człowiekowi niezależnie od wieku. Czytaj dalej i dowiedz się, o jakich właściwościach mowa oraz jak stosować i przechowywać pyłek pszczeli.

Spis treści:

Czym jest pyłek pszczeli?

Jak powstaje pyłek pszczeli?

Jak wygląda pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli a pierzga – czym się różnią?

Pyłek pszczeli –wartości odżywcze

Pyłek pszczeli – witaminy

Pyłek pszczeli – kalorie

Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze

Pyłek pszczeli – zastosowanie: medyczne i kosmetyczne

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Pyłek pszczeli dla dzieci

Pyłek pszczeli – dawkowanie

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Pyłek pszczeli – gdzie kupić?

Pyłek pszczeli – ceny

Pyłek pszczeli – co to jest?

Pyłek pszczeli to efekt ciężkiej pracy zapylaczy. Jest połączeniem pyłku kwiatowego, gromadzonego z różnych gatunków kwiatów przez pszczoły zbieraczki oraz nektaru i śliny owadów.

Pyłek pszczeli – jak powstaje?

Taki pyłek gromadzony jest w ulu – w komórkach plastra i służy do zaspokajania bieżących potrzeb pokarmowych pszczół. To także duża część zapasów na okres niedostatku pyłku w przyrodzie. Jak to się stało, że człowiek zaczął wykorzystywać pyłek pszczeli? Bardzo łatwo – zaczęliśmy podpatrywać zachowania owadów i po zauważeniu, że traktują one pyłek jako swój podstawowy pokarm, doszliśmy do wniosku, że może i dla nas byłby on czymś pożywnym. I to prawda!

Jak wygląda pyłek pszczeli?

medicine-food-bee-pollen-1024x683 Pyłek pszczeli – właściwości, jak stosować, przeciwwskazania

Kolory pyłku pszczelego zależą od gatunku kwiatów, z których zebrały go pszczoły. To szerokie spektrum barw, od jasnej żółci, przez pomarańcz i brąz, po czerń. Podobnie jest z powierzchnią produktu – może być zarówno chropowata i haczykowata, jak i gładka oraz lepka.

Pyłek pszczeli a pierzga – czym się różnią?

Więcej o pierzdze pisaliśmy w tym artykule. Tu wspomnimy tylko, że pierzga to spreparowany pyłek pszczeli – ubity w plastrach ula i zasklepiony woskiem oraz miodem, który przechodzi przez proces fermentacji beztlenowej, stając się odpornym na działanie bakterii i grzybów.

Pyłek pszczeli – skład i wartości odżywcze

Nie bez przyczyny pszczeli pyłek zyskał miano super food. Zawiera bowiem szereg witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia. Co ciekawe, składa się głównie z białka (zawiera go znacznie więcej niż mięso!), ale znajdują się w nim także węglowodany i tłuszcze, te „zdrowe”, nienasycone. Pyłek jest dobrym źródłem błonnika – jest go tam aż 22,4 g na 100 g produktu. Zawiera także aminokwasy wolne i egzogenne (stanowią aż 12% pyłku!), kwasy nukleinowe DNA i RNA oraz związki fenolowe, antocyjanidyny,katechiny, związki triterpenowe, biotynę i kwas foliowy. Więcej o ich wpływie na organizm przeczytasz w kolejnych akapitach!

Pyłek pszczeli – witaminy

  • Witamina A – 20 razy większa dawka niż w marchwi!
  • Witaminy z grupy B – nawet dwukrotnie więcej niż w mięsie!
  • Witamina E – nazywana „witaminą płodności”
  • Witamina P,
  • Witamina C.

Pyłek pszczeli – kalorie

Choć nie jest to łatwe, 100-gramową porcję pyłku pszczelego można uznać za źródło około 262 kcal.

Pyłek pszczeli – właściwości

Szerokie spektrum właściwości pyłku kwiatowego sprawia, że jego działanie na organizm jest wszechstronne.

Pyłek pszczeli na anemię jest stosowany ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, które pomaga podnieść poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto wspierany jest cały układ krwionośny, gdyż pyłek wykazuje działanie hipolipidemiczne. Dzięki jego spożywaniu hamowane jest powstawanie zmian miażdżycowych, ciśnienie krwi jest niższe, a naczynka krwionośne w mózgu funkcjonują lepiej. U osób starszych zatrzymuje się proces obumierania komórek mózgu, co chroni przed demencją i innymi schorzeniami neurologicznymi.

Pyłek kwiatowy na wątrobę działa ochronnie i detoksykująco. Flawonoidy, kwasy fenolowe i tłuszczowe oraz fitosterole mają właściwości przeciwzapalne podobne do właściwości naproksenu. Przewlekłe stany zapalne stają się mniej dokuczliwe, układ immunologiczny pracuje sprawniej, a bakterie gram dodatnie i gram ujemne wykazują większą podatność na działanie antybiotyków. Pyłek pszczeli hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu można stosować go w leczeniu alergii i ran po poparzeniach.

Pyłek pszczeli na płodność podaje się kobietom i mężczyznom. U pań wspiera dojrzewanie komórek jajowych, a u panów poprawia jakość nasienia. Ponadto pyłek z kwiatów można stosować w celu leczenia niedożywienia, regulowania metabolizmu i wspierania leczenia depresji.Związki fenolowe w pyłku kwiatowym wzmacniają naczynia włosowate, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, natomiast flawonoidy, a zwłaszcza rutyna, zapobiegają powstawaniu na skórze tzw. pajączków. Białko pyłku kwiatowego dostarcza również kwasów nukleinowych DNA i RNA, dzięki którym podnosi się odporność organizmu.

Pyłek pszczeli a cukrzyca? To działa! Badania wykazują zdolność pyłku do obniżenia poziomu cukru we krwi. A co z zależnością pyłek pszczeli – odchudzanie? Niewielka kaloryczność, a przy tym stosunkowo duża zawartość białka sprawia, że pyłek jest świetnym produktem dla osób dbających o figurę i rozbudowę tkanki mięśniowej. Po zjedzeniu daje uczucie pełności, więc zmniejsza ryzyko podjadania. Bogaty w cenne składniki przyspiesza przemianę materii, co też ma duże znaczenie w kontekście odchudzania.Pyłek pszczeli na włosy, skórę i paznokcie to też sprawdzony sposób. To ze względu na biotynę i szereg witamin.

Pyłek pszczeli – zastosowanie

medicine-food-bee-pollen1-1024x683 Pyłek pszczeli – właściwości, jak stosować, przeciwwskazania

Pyłek pszczeli jest źródłem ponad 250 substancji o działaniu prozdrowotnym. W medycynie stosuje się go głównie ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także z powodu jego ochronnego działania na wątrobę. Produkt jest polecany osobom hospitalizowanym z obniżoną odpornością, po i w trakcie chemioterapii, a także pacjentom poddawanym radioterapii.

Pyłek pszczeli zawiera 18 witamin i 25 składników mineralnych. Spożywanie tego produktu może więc zastępować przyjmowanie preparatów multiwitaminowych. Z tego samego powodu dobrym pomysłem na zastosowanie produktu jest maseczka z pyłku pszczelego. Odżywczo-wzmacniającą kurację zapewnisz sobie, łącząc 1 łyżeczkę pyłku z 1 żółtkiem, ewentualnie również 1 łyżką miodu i 1 łyżką twarogu. Taka mieszanka powinna trafić na twarz i pozostać tam na 20, a nawet 60 minut.

Pyłek pszczeli – jak stosować?

  • Pyłek powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia około 30 minut przed posiłkiem.
  • Kuracja pyłkiem pszczelim musi trwać od 1 do 3 miesięcy aby zobaczyć jakiekolwiek dobroczynne efekty.
  • Kurację można powtarzać kilka razy w roku. Po jednej należy wprowadzić przerwę (minimum 30 dni) i potem kurację można znowu rozpocząć.
  • Najlepszy moment na przygodę z pyłkiem to miesiące, gdy organizm jest najbardziej narażony jest na przeziębiania, czyli jesień i wiosna.

Pyłek pszczeli – jak spożywać?

Zacznij od przyjmowania 1 łyżeczki pyłku, aby docelowo i stopniowo dojść do 1 łyżki stołowej dziennie. Najlepiej, jeśli rozpoczniesz od wsypywania pyłku do szklanki z letnią wodą i odstawiania jej na noc. Tak powstały napój wypijaj rano, na czczo. Jeśli smak nie będzie Ci odpowiadał, dodaj odrobinę miodu lub od razu wybierz miód z pyłkiem pszczelim. Pamiętaj, by przed wypiciem zamieszać miksturę – cenne drobinki lubią bowiem opadać na dno.

Pyłek pszczeli z cytryną to kolejna mikstura, którą możesz przygotować w domu i stosować jako wzmacniającą miksturę na okres jesienno-zimowy. Połącz 10 dag pyłku kwiatowego, pół kilograma płynnego miodu, pół kilograma cytryn pokrojonych w cienkie plastry lub startych i dwie pestki moreli. Umieść to wszystko w słoju i zamieszaj. Taką miksturę pij dwa razy dziennie, po jednej łyżce, najlepiej rano i wieczorem przed posiłkiem.

Pyłek pszczeli dla dzieci

Wzmocnienie odporności i witaminowa bomba przydadzą się zwłaszcza najmłodszym, dlatego śmiało włącz pyłki pszczele do diety dziecka. Zaleca się rozpoczęcie kuracji najwcześniej po ukończeniu 3. roku życia.

Pyłek pszczeli – dawkowanie

  • Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
  • Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
  • Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
  • Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Jedna łyżeczka to około 5 gramów pyłku.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania

Pyłek jest produktem w pełni naturalnym, więc przeciwwskazania obejmują tylko te sytuacje, w których jesteś uczulony na produkty pszczele. Ból brzucha po pyłku pszczelim? Niestrawność? To objawy, które powinny Cię zaniepokoić.

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Suche pyłki pszczele należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przeznaczonym do żywności, w temperaturze maksymalnie 5°C. Nie powinien być poddany działaniu słońca ani wilgoci.

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Bogaty w składniki odżywcze pyłek to dobre podłoże dla wszelkich mikroorganizmów, chcących z tego bogactwa skorzystać. W przeciwieństwie do pierzgi nie został poddany procesowi fermentacji, więc może się przeterminować. Uznaje się, że pyłek powinien zostać spożyty w ciągu roku od daty powstania, niezależnie od tego, kiedy został otworzony.

Pyłek pszczeli – gdzie kupić?

Najlepszy pyłek pszczeli – ekologiczny – znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych i w sprawdzonych pasiekach. I choć produkt ten coraz częściej pojawia się w sklepach spożywczych i supermarketach, uważaj, by nie był to oszukany pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli – ceny

Ceny pyłku pszczelego różnią się od jakości produktu i miejsca sprzedaży. Średnio za kilogram pyłku pszczelego zapłacisz około 60 zł.

Podsumowanie

Pyłek pszczeli to jeden z produktów będących pszczelim bogactwem, niezwykle cennym również dla ludzkiego organizmu. Duża zawartość witamin, minerałów i wartości odżywczych w stu gramach sprawia, że pojawia się w diecie coraz większej liczby osób, zwłaszcza borykających się z częstymi przeziębieniami, a także osób starszych i dzieci – podatnych na infekcje.