info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Olejek z tamanu, olej tamanu cena właściwości
Olejek z tamanu, olej tamanu cena właściwości

Olej tamanu surowiec kosmetyczny 50ml (nierafinowany) - VIVIO

21,99 zł(4)

Produkt niedostępny


Zastosowanie

Wykorzystanie oleju tamanu w kosmetyce:

  • odżywka na zmęczoną i bardzo suchą skórę
  • kosmetyki regenerujące skórę
  • wcierka i kosmetyk do włosów

 

 

 

UWAGA

W aktualnej ofercie mamy dostępne olejki kosmetyczne z pipetą oraz z zakrętką. Docelowo przy olejkach będzie zakrętka. Olejki z pipetą będą w sprzedaży jedynie do wyczerpania zapasów. 

 


Film


Opis

Olejek nierafinowany

Olej tamanu jest to produkt roślinny, którego niezwykłe właściwości zostały przekazane w tradycjach ludowych. Olej ten otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu. Jest aromatyczny, tłusty, o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonkawym zabarwieniu. Drzewo to występuje w tropikalnych rejonach południowej Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku. Zgodnie z tradycjami ludowymi poszczególne partie tego drzewa (kora, liście, korzenie, owoce, pestki) były wykorzystywane zewnętrznie i wewnętrznie, jako naturalne remedium w leczeniu wielu chorób.

W skład oleju tamanu wchodzi kwas kalofilowy i kallofilloidyna – związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Oprócz tego olej tamanu jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego i oleinowego).  Kwas linolowy reguluje pracę gruczołów łojowych, a co za tym idzie ogranicza powstawanie zaskórników. Kwas oleinowy zaś, jest odpowiedzialny za zwiększenie poziomu wchłanialności składników odżywczych w głąb skóry. 

Olej tamanu zawiera również składniki o nazwie fitosterole. Są to swego rodzaju roślinne odpowiedniki steroli występujących w ludzkiej skórze, które wpływają korzystnie na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, regenerują i działają przeciwzapalnie.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt