Weekend taniej dostawy
Kasza kus kus cena, właściwości, zastosowanie
Kasza kus kus cena, właściwości, zastosowanie
Kasza kus kus cena, właściwości, zastosowanie
Kasza kus kus cena, właściwości, zastosowanie
Kasza kus kus cena, właściwości, zastosowanie

Kasza kuskus 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAWłochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,29 zł

RABAT - 4%

5,49 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Kuskus to kasza wytwarzana z pszenicy durum, dlatego pod względem pochodzenia bliżej jej do makaronu. W kuchni afrykańskiej jest składnikiem narodowego dania o tej samej nazwie. Cieszy się jednak dużą popularnością na całym świecie. Doceniana zwłaszcza ze względu na szybkość przygotowania i wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem możesz wykorzystać kaszę kuskus nie tylko do obiadowych dań, ale również do przygotowania pożywnego śniadania, czy też wyśmienitego deseru. Poniżej wszystko co powienieneś o niej wiedzieć.

Co to jest kasza kuskus?

Kuskus to kasza produkowana z wody oraz mąki pozyskiwanej z pszenicy durum. Proces produkcji przypomina więc wytwarzanie makaronu. Jak smakuje kuskus? Ma lekko orzechowy smak i doskonale wchłania aromaty innych składników. Dlatego też można ją przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. A jak wygląda? Są to małe kuleczki o żółtawej barwie. W tradycji muzułmańskiej kasza ta pełni bardzo ważną rolę. Jest symbolem szczęścia i dostatku, dlatego też chętnie częstuje się nią gości. Stanowi również główne danie wszelkich rodzinnych uroczystości. Nazwa kaszy kuskus pochodzi od arabskiego „keskes”, co oznacza naczynie, w którym przygotowuje się potrawę o tej samej nazwie. Skąd pochodzi kasza kuskus? Przyjmuje się, że znana była już 200 lat p.n.e. Najprawdopodobniej znali ją już Berberowie. Szybko rozprzestrzeniła się na wszystkie kraje Bliskiego Wschodu. Do Europy przywędrowała dzięki Francuzom. Jak powstaje kuskus? Pierwotnie proces produkcji odbywał się ręcznie i był bardzo pracochłonny. Rozdrobnione ziarna pszenicy spryskiwano słoną wodą i każde z osobna obtaczano w mące. Następnie tak przygotowaną kaszę pozostawiano na słońcu do wyschnięcia. Obecnie produkcja kaszy na skalę przemysłową jest o wiele łatwiejsza i szybsza.

Rodzaje kaszy kuskus

Możemy wyróżnić dwa rodzaje kaszy kuskus. Pierwszy produkowany jest w procesie zbliżonym do tradycyjnego. Produkt końcowy bardziej przypomina więc kaszę, niż makaron. Natomiast drugi rodzaj kuskusu wytwarza się z semoliny i wody. Powstaje wówczas masa podobna do ciasta, z którego robi się makaron. Ten rodzaj kaszy przeważnie jest wstępnie obgotowany, wystarczy zalać go wrzątkiem i jest gotowy do spożycia. Kusku instant cieszy się dużą popularnością z uwagi na szybkość przygotowania. Tradycyjnie kasza ta powinna być jednak gotowana na parze. Służą do tego specjalne naczynia – parowary.

Kuskus - przeciwwskazania do spożycia

Kuskus jest lekkostrawny, nie podrażnia żołądka i ma sporo wartości odżywczych. Sprawdzi się w diecie osób borykających się z problemami układu pokarmowego. Zawiera gluten, więc nie jest wskazany dla osób chorych na celiakię. Od kiedy można podawać niemowlakom? Nie powinny go przyjmować dzieci poniżej 9 miesiąca życia. Kuskus nie jest wskazany także dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny (65). Z uwagi na zawartość witaminy E może być stosowana przez kobiety w ciąży jako zamiennik ziemniaków i makaronu.

Gdzie kupić?

Mimo tego, że kuskus jest powszechnie dostępny i znajdziemy go niemal w każdym supermarkecie, warto wybrać ten oferowany w sklepach ze zdrową żywnością. Tylko w ten sposób nabędziemy produkt najwyższej jakości, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Co zawiera kasza kuskus i czy jest zdrowa?

Warto włączyć kaszę kuskus do codziennej diety, ponieważ ma wiele wartości odżywczych i w szybki sposób pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. Ze wszystkich gatunków kasz, kuskus ma najwięcej białka i węglowodanów. Dostarczy naszemu organizmowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera potas, magnez, miedź, kwas foliowy, niacynę, cynk i mangan. Wchłanianie tych składników mineralnych można wzmocnić poprzez dodanie do potraw warzyw, które zawierają witaminę C (np. pietruszka). Kuskus to także źródło witamin z grupy B. Białko zawarte w kaszy sprawia, że jest to produkt zalecany zwłaszcza dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Stanowi doskonały zamiennik białka zwierzęcego. Kuskus to bardzo zdrowy i lekkostrawny produkt. Z powodzeniem można włączyć go do diety osób starszych oraz dzieci, których układ pokarmowy jest o wiele bardziej wrażliwy. Duże dawki błonnika pokarmowego zawartego w kaszy sprawią, że chętnie będą sięgać po nią także osoby na diecie.

 

kasza kus kus


Wartości odżywcze

Składniki: Kasza kuskus

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


KCAL

Czy kasza kuskus tuczy?

Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądu i daje uczucie sytości na dłużej, kasza kuskus może być z czystym sumieniem spożywana przez osoby dbające o linię. Co więcej, w 100 gramach produktu odnajdziemy zaledwie 112 kalorii. Kuskus jest niskotłuszczowy, spożywany z umiarem nie powoduje wzrostu masy ciała. Pamiętajmy jednak o zbilansowanej diecie.


przepisy /zastosowanie

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY KUS-KUS

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY KUS-KUS

Składniki:

  • 4-5 łyżek kaszy kus-kus;
  • 100 ml wrzącej wody;
  • Szczypty soli;
  • 4-5 pomidorków koktajlowych (lub jednego dużego pomidora);
  • 6 oliwek;
  • 2-3 orzechów ziemnych;
  • ¼ zielonego ogórka;
  • Łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie: 

Kaszę zalej wrzącą wodą i odczekaj 5-10 minut;

W tym czasie: przekrój na pół pomidorki koktajlowe, pokrój w kostkę ogórka zielonego; pokrój w plastry oliwki i rozkrusz orzeszki ziemne;

Do gotowej kaszy dodaj pokrojone warzywa oraz orzechy, a następnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;

W filiżance wymieszaj ze sobą: sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz natkę pietruszki;

Polej sosem przygotowaną sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


Sałatka z kaszą kuskus

Sałatka z kaszą kuskus

Składniki (2 porcje):

- 10 dag kaszy kuskus
- pół papryki zielonej i czerwonej
- 1 cebulka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- 2 łyżki czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- 2–3 łyżki oleju
- sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę zalej wrzątkiemposól, wymieszaj, przykryj i odstaw, by napęczniała. Wymieszaj i wystudź. Paprykę, cebulkę i ogórki pokrój w małą kostkę. Kukurydzę i oliwki odlej. Natkę pietruszki opłucz, wysusz i posiekaj. Wymieszaj wszystko z olejem, dopraw do smaku.


Zastosowanie

Co zrobić z kaszy kuskus?

Kasza kuskus wybornie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Warto wykorzystać ją do obiadu, będzie zdrowszym zamiennikiem ziemniaków lub makaronu. Przyrządzisz z niej sałatkę. Z powodzeniem można stosować ją także do zupy zamiast ryżu. Idealnie komponuje się z warzywami, a także z mięsem (np. gulaszem). Łatwo przygotujesz z niej także deser. Świetnie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów. Jej wszechstronne zastosowania sprawia, że na stałe powinna zagościć w Twojej kuchni. Warto od razu kupić kilka opakowań. Z pewnością pokochają ją wszyscy domownicy. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy kuskus.

Sposób przygotowania kaszy

Błyskawiczna kasza kuskus to produkt, który został poddany wstępnej obróbce termicznej. Może być spożywany bez gotowania. Wystarczy zalać kaszę instant gorącą wodą, odczekać około 10 minut i gotowe. Na sklepowych półkach odnajdziemy również kuskus, który wymaga obróbki termicznej. Jak gotować taką kaszę? Pamiętaj, że zwiększy ona swoją objętość. Warto wybrać do tego celu większe naczynie. Kaszę należy zalać zimną wodą. Należy przestrzegać proporcji 1:1. Wówczas kuskus będzie sypki. Ziarenka nie powinny się sklejać po ugotowaniu. Można dodać niewielką ilość oliwy, sól i inne przyprawy. Papryka w proszku sprawi, że kasza nabierze czerwonego koloru. Dodatek kurkumy nada jej pomarańczową barwę. Gdy całość zacznie wrzeć, należy przykryć naczynie pokrywką i zostawić na 5 minut. W tym czasie kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Wystarczy już tylko dodać odrobinę masła, podgrzać i rozkoszować się wybornym smakiem tej kaszy. Smacznego.

Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: Kasza kuskus 500g VIVIO

M
Magda
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
27/11/17
polecam
Review by Magda on 27 Nov 2017 review stating polecam
produkt dobrej jakości
A
Angelika
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/17
Kuskus na 100%
Review by Angelika on3 Oct 2017 review stating Kuskus na 100%
Polecam ! Zarowno sklep jak i produkty super jakosci!
M
Malina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
09/08/16
Polecam
Review by Malina on9 Aug 2016 review stating Polecam
Sklep jak i produkt na 5 z plusem.
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/04/16
kus-kus
Review by Ewa on 13 Apr 2016 review stating kus-kus
Polecam. Całość transakcji bez najmniejszych problemów
User avatar
Marzena G.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
21/03/16
kus-kus
Review by Marzena G. on 21 Mar 2016 review stating kus-kus
B.dobry produkt.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Kasza kuskus – symbol bogactwa i szczęścia. Jakie ma zastosowanie?

Kasza kuskus jest wytwarzana z pszenicy durum. Jest lekkostrawna, dlatego świetnie uzupełni dietę osób z problemami trawiennymi. Pozyskiwana jest w wyniku dokładnego rozdrobnienia ziaren wcześniej pociętych lub połamanych.  Zaliczana jest do kaszy drobnej, choć biorąc pod uwagę współczesny sposób jej produkcji bardziej przypomina makaron. Korzyści dla organizmu Kuskus to bardzo dobre źródło jodu, którego niedobory […]

czytaj więcej...