Weekend taniej dostawy
Cuynamon cejloński mielony zastosowanie, przepisy, właściwości, cena
Cuynamon cejloński mielony zastosowanie, przepisy, właściwości, cena
Cuynamon cejloński mielony zastosowanie, przepisy, właściwości, cena

Cynamon CEJLOŃSKI mielony - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIASri Lanka / Madagaskar
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

4,36 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Cynamon cejloński Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania cynamonu cejlońskiego mielonego

Cynamon to przyprawa wytwarzana z kory cynamonowca. Istnieje wiele odmian tego aromatycznego specyfiku. Najpopularniejszą z nich jest cynamon cejloński, wywodzący się z azjatyckiej wyspy Cejlon. Przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni indyjskiej, chińskiej, arabskiej, a także europejskiej. Stosowana jest do dań słodkich i wytrawnych zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W farmacji często wykorzystuje się również olejek cynamonowy, czyli ekstrakt związków lotnych z kory. Cynamon charakteryzuje się wspaniałym aromatem i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Jednak na uwagę zasługują nie tylko walory smakowe, ale również ciekawe właściwości prozdrowotne tej przyprawy, które sugerują możliwość wykorzystania jej do łagodzenia przebiegu wielu schorzeń i dolegliwości.

Jak wygląda cynamon cejloński mielony?

Jak stosować cynamon cejloński do kawy?

Na co stosować cynamon cejloński z miodem?

Czy można przedawkować cynamon cejloński?

  • Cynamon cejloński mielony – zastosowanie

Krótka historia cynamonu cejlońskiego

Cynamon cejloński jest przyprawą używaną na całym świecie już od tysięcy lat. Istnieją wzmianki sugerujące, że Egipcjanie sprowadzali go do swojego kraju z Chin już 2000 lat p.n.e. i używali jako składnika płynu do balsamowania. Cynamon znalazł zastosowanie również w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej, gdzie zalecany był na wzdęcia, biegunki i inne schorzenia przewodu pokarmowego. Wzmianki o tej przyprawie znaleźć można również w Biblii oraz w podaniach starożytnych Greków i Rzymian. Według dawnych wierzeń syrop z cynamonu miał być pokarmem bogów nadającym ciału „boskiego koloru”. Od VII wieku cynamon rozpowszechnił się w Europie jako ekskluzywna przyprawa stosowana przez królów i papieży. Wiele lat później, bo około XVIII wieku, handel cynamonem cejlońskim rozwinął się na Sri Lance, a także w Portugalii i Hiszpanii. Obecnie największym eksporterem tej przyprawy są Chiny.

Cynamon cejloński mielony, właściwości prozdrowotne

Cynamon cejloński mielony to niezwykle popularna przyprawa ceniona nie tylko ze względu na bardzo przyjemny aromat, ale również z uwagi na swe cenne właściwości prozdrowotne. Jako że jest to jeden z podstawowych składników medycyny tradycyjnej, wielu naukowców zajęło się badaniem działania tego produktu na funkcjonowanie organizmu człowieka. Cynamon cejloński znajduje się nawet na liście naturalnych produktów leczniczych (HMPC – Committee on Herbal Medicinal Products) Europejskiej Agencji Leków (EMA).

Jak wskazują badania naukowe, kora cynamonowca zawiera do 4% olejków eterycznych, w skład których wchodzą aldehyd cynamonowy, octan cynamylu, eugenol, b-kariofilen oraz linalol. Inne aktywne biologicznie substancje to m.in. kwas cynamonowy oraz kwas fenolowy. Dane literaturowe wskazują również na obecność w cynamonie wielu witamin, takich jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas askorbinowy (witamina C) oraz beta- karoten (prekursor witaminy A). W korze tej rośliny znaleźć można również sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas i cynk.

Publikacje wskazują, że substancje aktywne zawarte w korze cynamonowca wpływają na modyfikację właściwości żółci wydzielanej w przewodzie pokarmowym człowieka. Cynamon znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu dolegliwości jelitowych, takich jak wzdęcia, problemy z trawieniem, biegunki, zgaga czy skurcze żołądka. Według badań pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i zwiększa wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Korzystny wpływ cynamonu na funkcjonowanie układu pokarmowego zauważono już wiele lat temu. Jednak dopiero niedawno doceniono również pozytywne działanie substancji zawartych w tej przyprawie na zupełnie inne aspekty zdrowotne. Wiele badań naukowych sugeruje, że związki te mogą pełnić istotną rolę w łagodzeniu objawów i przebiegu zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II oraz chorób układu krążenia. Wykazano, że spożywanie cynamonu może wpływać korzystnie na poziom glukozy, wrażliwość komórek na insulinę oraz ciśnienie krwi. Ponadto istnieją doniesienia wskazujące na potencjalne działanie antynowotworowe substancji aktywnych z cynamonu cejlońskiego. Prawdopodobnie związane są one z kontrolowaniem angiogenezy wśród proliferujących komórek rakowych, stymulacją do apoptozy oraz hamowaniem ekspresji niektórych genów. Badania naukowe przeprowadzone zostały na komórkach nowotworowych raka szyjki macicy, jelita grubego, piersi, jajnika, płuca, a także białaczek i czerniaka. Ponadto ogólne właściwości antyutleniające substancji takich jak aldehyd cynamonowy oraz związki fenolowe wpływają korzystnie na stan wszystkich komórek ciała zmniejszając ryzyko występowania stresu oksydacyjnego.

Związki zawarte w cynamonie cejlońskim zostały zbadane również pod względem ich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych. Uważa się, że dzięki obecności aldehydu cynamonowego, przyprawa ta może pełnić rolę naturalnego konserwantu zapewniającego dłuższą świeżość żywności.

Najbardziej uniwersalna przyprawa świata – o działaniu i zastosowaniu cynamony cejlońskiego

Cynamon cejloński mielony to niezwykle uniwersalna przyprawa. Doskonale komponuje się zarówno z daniami przyrządzanymi na słodko, jak i na słono. Dodaje się go do deserów, koktajli, napojów, sosów i mięs. Jego walory smakowe są cenione w sztuce kulinarnej wielu narodów. Niemniej jednak szerokie zastosowanie cynamonu cejlońskiego znajduje swoje uzasadnienie również ze względu na aspekty zdrowotne. Badania naukowe potwierdzają, że przyprawa ta może pomóc w łagodzeniu wielu dolegliwości i chorób.

Choroby układu pokarmowego. Wiele eksperymentów dowiodło, że spożywanie cynamonu pomaga w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Poleca się dodawanie tej przyprawy do posiłków w przypadku pojawiania się zgagi, biegunek, wzdęć oraz zaburzeń trawienia.

Cykl menstruacyjny. Według zaleceń medycyny tradycyjnej, cynamon może pomóc przy zaburzeniach menstruacyjnych oraz bólach związanych z cyklem miesiączkowym u kobiet. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywany jest również jako afrodyzjak działający głównie na płeć żeńską.

Cukrzyca typu II. Niezwykle ważną i dogłębnie badaną cechą cynamonu jest zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz zwiększania wrażliwości komórek na insulinę. Z tego powodu przyprawa ta może być niezwykle pożądana w diecie osób chorujących na insulinooporność oraz cukrzycę typu II.

Cholesterol i choroby układu krążenia. Badania naukowe wskazują również na możliwość użycia cynamony jako środka obniżającego poziom cholesterolu. Publikacja sugerują, że spożywanie tej przyprawy przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL oraz poziomu cholesterolu ogółem. Istnieją również doniesienia, według których cynamon poprawia ukrwienie wielu narządów organizmu, w tym mózgu.

Naturalny konserwant. Jako że substancje aktywne zawarte w korze cynamonowca mają udokumentowane naukowo działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, sugeruje się wykorzystanie tej przyprawy jako naturalnego środka spowalniającego psucie się żywności.

Cynamon cejloński, gdzie kupić oryginalny produkt?

Cynamon cejloński wytwarzany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Przyprawa ta jest stosunkowo łatwo dostępna w sklepach internetowych i stacjonarnych. Można ją znaleźć w formie lasek lub zmielonej. Szczególnie w drugim przypadku należy uważać na produkty podobne do tradycyjnego cynamonu, ale o zmodyfikowanym składzie. Warto dokładnie czytać informacje na opakowaniu i unikać produktów z domieszką np. cukru.

Cynamon cejloński – cena

Cynamon cejloński to łatwo dostępna przyprawa. Jednak wraz ze wzrostem popularności i mody na zdrowe odżywianie, również ceny tego produktu osiągają nieracjonalnie wysokie wartości. Zamiast decydować się na przyprawę w ładnym, zielonym opakowaniu, warto sugerować się składem wyrobu. Dobrej jakości cynamon cejloński można kupić już za 8-10 zł za 100 g produktu mielonego. Za przyprawę w laskach zapłacić trzeba nieco więcej, bo około 15-20 zł za 100 g.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego mielonego

Pytanie 1: Jak wygląda cynamon cejloński mielony?

Cynamon cejloński mielony to drobny proszek o brązowej barwie. Posiada charakterystyczny zapach i ostry smak. Nadaje deserom i potrawom korzennej i nieco słodkiej nutki.

Pytanie 2: Jak stosować cynamon cejloński do kawy?

Kawa z cynamonem to świetny sposób na odprężenie i pobudzenie. Napój rozgrzewa i poprawia nastrój. Sprawdza się szczególnie w długie jesienne i zimowe wieczory. Zwykłe wsypanie cynamonu do kawy nie daje jednak pożądanego rezultatu. Przyprawa skleja się w grudki, a aromat nie uwalnia się w zadawalającym stopniu. Aby przyrządzić kawę z cynamonem zdecydowanie lepiej rozmieszać przyprawę w innym nośniku, a dopiero później dodać ją do kawy. W przypadku kawy sypanej lub z ekspresu, bez mleka, świetnym rozwiązaniem będzie miód. Słodzik ten pozwoli na dokładne rozprowadzenie ziarenek zmielonego cynamonu cejlońskiego. Jeśli natomiast preferujemy kawę z mlekiem, rozprowadźmy w nim przyprawę jeszcze przed dodaniem go do kawy. Cynamon znacznie lepiej rozpuszcza się bowiem w mleku niż w wodzie.

Pytanie 3: Na co stosować cynamon cejloński z miodem?

Cynamon cejloński z miodem to bardzo dobre połączenie charakteryzujące się niezwykle przyjemnym smakiem. Sprawdza się doskonale jako dodatek do kawy lub kakao. Może być również używany do smarowania pieczywa lub jako dodatek do deserów i wypieków. Jeśli chodzi o aspekty zdrowotne, stosuje się go głównie w celu zmniejszenia bólu stawów oraz jako środek antybakteryjny i wzmacniający odporność.

Pytanie 4: Czy można przedawkować cynamon cejloński?

Cynamon cejloński używany jest jako przyprawa od setek lat, a do tej pory trudno o udokumentowane przypadki jego przedawkowania. Niemniej jednak badania naukowe wskazują na wysoką zawartość kumaryny w tej przyprawie. Podejrzewa się, że związek ten może wykazywać negatywne działanie na organizm człowieka u części populacji. Objawiać się to może zaburzeniami ze strony wątroby i nerek. Do tej pory nie powstały jednak publikacje opisujące dokładne mechanizmy i dopuszczalne dawki kumaryny. Z tego powodu doniesienia o dopuszczalnej dziennej dawce cynamonu są bardzo zmienne. Niektóre z nich mówią aż o 40 g cynamonu dziennie, inne wskazują na znacznie mniejsze ilości. Nawet EMA nie sprecyzowała dokładnej zalecanej dziennej dawki tej przyprawy. Warto jednak zauważyć, że przeprowadzane badania naukowe dotyczące prozdrowotnych właściwości cynamonu uwzględniały spożycie od kilku do kilkunastu gramów cynamonu dziennie. W eksperymentach nie zaobserwowano niepożądanych efektów działania takich dawek przyprawy. Prawdopodobnie zatem przedawkowanie cynamonu jest możliwe, ale w praktyce bardzo trudne do osiągnięcia. Niemniej jednak, ze względu na brak wiarygodnych badań na ten temat, warto zachować ostrożność w spożywaniu większych ilości tej przyprawy.

 

cynamon cejloński

 

Bibliografia

  1. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/assessment-report-cinnamomum-verum-j-s-presl-cortex-corticis-aetheroleum_en.pdf [dostęp: 21.09.2020].
  2. Bolin Q, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010; 4(3): 685–693.
  3. Khan A, Safdar M, Khan MMA, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003; 26(12): 3215–3218.
  4. Katarzyna Kaławaj, Marta Kinga Lemieszek. Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.
  5. Izabela Czapska, Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka. Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vitro. Postępy Fitoterapii 4/2019, s. 251-256.
  6. Izabela Czapska-Pietrzak, Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka. Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vivo. Post Fitoter 2020; 21(1): 28-34.
  7. Anna Błażejewska, Natalia Dacyna, Magdalena Trzaska, Angelika Kobylińska. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze ekstraktów roślinnych oraz ich zastosowanie w stomatologii – przegląd piśmiennictwa. Stomatologia Współczesna; vol. 23, nr 2, 2016, 54-57.
  8. Monika Zielińska-Pisklak, Łukasz Szeleszczuk, Anna Młodzianka. Rośliny o działaniu hipoglikemizującym. lekwpolsce.pl. 15.10.2013.
  9. https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon [dostęp: 21.09.2020].


Cynamon cejloński przepisy / Cynamon cejloński zastosowanie

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

Składniki:

- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

Nastaw piekarnik na 180oC;

Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


Jabłka zapiekane z migdałową nutą

Jabłka zapiekane z migdałową nutą

Składniki:

- 2 twarde jabłka
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilia mielona i cukier trzcinowy)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.


Marchewkowe Smoothie

Marchewkowe Smoothie

Składniki:

- 2 niewielkie marchewki
- 1 zmrożony banan
- 2-3 daktyle suszone
- 4-6 orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- przyprawy zmielone: cynamon, imbir, kardamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuć do miksera i miksuj na najwyższych obrotach. 
Smacznego.


Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

Składniki:

- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.


Pyszny deser z dodatkiem brązowego ryżu

Pyszny deser z dodatkiem brązowego ryżu

Składniki:

- Około 60g brązowego ryżu;
- 2 łyżeczki serka mascarpone;
- 2 garści borówek amerykańskich;
- 2 kostki gorzkiej czekolady;
- Szczypta kardamonu;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem cynamonu oraz kardamonu;
Ugotowany ryż wymieszaj z 1 łyżeczką cukru kokosowego oraz serkiem mascarpone;
Masę ryżową delikatnie wymieszaj z borówkami;
Przygotowany deser przełóż do 2 niewielkich pucharków;
Pokrój (lub zetrzyj) czekoladę i posyp nią przygotowany deser.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Dyniowe latte z dodatkiem miodu lipowego

Dyniowe latte z dodatkiem miodu lipowego

Składniki:

- 100ml espresso;
- 150ml mleka (1,5% tłuszczu);
- 1 łyżka puree z dyni;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- Szczypta tartego imbiru;
- Szczypta ostrej papryki;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą puree z dyni, miód lipowy oraz tarty imbir;
Przełóż puree z dodatkami na dno wysokiego kubka;
Spień mleko i wlej do kubka;
Delikatnie przelej espresso do kubka z mlekiem (tak, aby na wierzchu powstała pianka z mleka);
Posyp kawę odrobiną cynamonu oraz ostrej papryki;
Przed spożyciem delikatnie wymieszaj całość.


Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

Składniki:

- 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
- 1 małego jabłka;
- 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
- 1 łyżki pokruszonych orzechów;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 200ml wybranego mleka.

Sposób przygotowania:

Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Jabłko ułóż na owsiance;
Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.


Dietetyczny budyń kasztanowy

Dietetyczny budyń kasztanowy

Składniki:

- woda – ½ szklanki
- mleko orkiszowe – ½ szklanki
- mąka kasztanowa – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- kakao naturalne – ½ łyżeczki
- ulubione bakalie (garść)

Przygotowanie:

Rozmieszaj dokładnie mleko orkiszowe, wodę i mąkę kasztanową, dodaj cynamon i kakao
Mieszankę zagotuj, cały czas mieszając, by nie doprowadzić do powstania grudek, zdejmij z palnika, gdy budyń zacznie gęstnieć
Przełóż budyń do miseczek, posyp ulubionymi bakaliami (rodzynki, orzechy, żurawina), podawaj na ciepło


Cynamon cejloński Zastosowanie

Cynamon cejloński mielony to jedna z podstawowych przypraw wielu kuchni świata. W krajach azjatyckich często stosuje się go jako składnik dań wytrawnych. W naszych rejonach powszechniej dodaje się go do deserów i wypieków.

Cynamon cejloński stanowi składnik korzennych przypraw. Dodaje się go m.in. do pierników i innych świątecznych wypieków. Świetnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka, gruszki i śliwki. Niewielkie ilości tej przyprawy stosuje się do aromatyzowania ryb, gulaszu i baraniny. Często sprawdza się również jako przyprawa do kompotów i koktajlów. Stanowi także nieodłączny element grzanego wina.

Znakomicie sprawdza się w przypadku dań mięsnych i pikantnych. Jest rewelacyjnym dodatkiem do potraw na słodko np. szarlotek, musów czy kremów.

Chyba nie ma nikogo, kto nie używałby cynamonu do kompotów z gruszek, deserów czekoladowych czy ciast. Znakomicie sprawdza się także jako dodatek do chleba korzennego i grzanek.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Cynamon cejloński Film


Cynamon cejloński Opinie o produkcie: Cynamon CEJLOŃSKI mielony - 50g

M
Martyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Cynamon CEJLOŃSKI mielony
Review by Martyna on 11 Oct 2019 review stating Cynamon CEJLOŃSKI mielony
Bardzo aromatyczny produkt
A
Andrzej
5.0 star rating
26/12/19
cynamon
Review by Andrzej on 26 Dec 2019 review stating cynamon
polecam super
I
Irena
5.0 star rating
11/10/19
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY
Review by Irena on 11 Oct 2019 review stating CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY
Szybka, sprawna dostawa.
I
Iga
5.0 star rating
11/10/19
Cynamon CEJLOŃSKI
Review by Iga on 11 Oct 2019 review stating Cynamon CEJLOŃSKI
W mojej kuchni niezastąpiona przyprawa goraco polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również