Oleje, Octy

Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba swojej kuchni bez olejów. Choć oleje to tłuszcze, jednak są to tłuszcze wyjątkowo zdrowe - roślinne. Poza tradycyjnym olejem rzepakowym i słonecznikowym warto wprowadzić do swojej diety olej kokosowy tłoczony na zimno, co pozwala zachować naturalne właściwości zdrowotne.

Niezbędne w naszej kuchni są też octy. Ocet jest obecny w polskiej kuchni od najdawniejszych czasów. Tradycyjny ocet spirytusowy, jest niezbędnym elementem marynat i uzupełnieniem wielu dań, jednak nie należy do najzdrowszych produktów. Zdecydowanie lepiej wybrać np. ocet jabłkowy, który posiada walory smakowe i jest bogaty w cenne składniki, w tym: witaminy E, A, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor i krzem.

Wyniki od 1 do 2 z 2 (strona 1)