weekend taniej dostawy

Reishi, grzybek, grzyby reishi 10:1 50 g - SUNVIO

PRODUCENTSUNVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
5 pkt

59,49 zł

RABAT - 26%

79,90 zł

-26

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ekstrakt z grzybów REISHI 10:1 50g Wartości odżywcze

SKŁAD: Suchy ekstrakt z owocni lakownicy żółtawej Reishi Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst. DER 10:1

Składniki

Ilość w 1 miarce (0,5 g)

Ilość w 1 gramie

(2 miarkach)

/Zalecanej dziennej porcji/

Suchy ekstrakt z owocni Reishi (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst)

0,5 g

1 g

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ekstrakt z grzybów REISHI 10:1 50g Zastosowanie

Zalecane spożycie: 1 gram (2x po 1 miarce) dodać do 150- 200 ml kawy, herbaty lub ulubionego napoju i dokładnie wymieszać. Spożywać 2 razy dziennie. Nie zaleca się dodawać produktu do wrzącej wody.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Prowadzenie zdrowego trybu życia i stosowanie zrównoważonej diety są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.


Ekstrakt z grzybów REISHI 10:1 50g Film

Ekstrakt z grzybów REISHI 10:1 50g Opis

Grzyb reishi stosowany jest od 4 tysięcy lat w chińskiej i japońskiej medycynie ludowej. Wykorzystywany jest w leczeniu chorób wątroby, przewlekłego zapalenia wątroby, hipertonii, artretyzmu, astmy, wrzodów żołądka. Swego czasu uważano, że własności farmakologiczne reishi związane są z jego barwą. Za czasów Dynastii Ming nazywano go Qi Zhi lub „czerwony grzyb”. W tradycyjnej chińskiej medycynie znajduje się w najwyższej klasie. Wiele chińskich i japońskich sprawozdań na temat ludzi chorujących na nowotwory dotyczyło poszukiwań leczniczych własności grzyba reishi. Reishi nazywany jest również „rośliną mocy duchowej” lub „grzybem nieśmiertelności”. W przeszłości grzyb ten rósł tylko w naturalnych warunkach i był bardzo drogi. Od kilku dziesięcioleci jest hodowany, co czyni go bardziej dostępnym. Co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym grzybie?

Gdzie kupić reishi?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać reishi?

Jak spożywać ekstrakt z reishi?

Ile porcji produktu zawiera opakowanie 50g?

Adaptogeny - definicja i właściwości

W Indiach i Chinach żołnierze stosowali adaptogeny już od bardzo dawna, aby lepiej radzić sobie ze stresem podczas walki, szybciej się regenerować oraz zwiększyć swoją energię. W dzisiejszych czasach warto stosować adaptogeny ponieważ posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.

Adaptogeny to nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się specyficznym wpływem na ludzkie ciało i umysł. Nadrzędną właściwością wszystkich adaptogenów jest niwelowanie skutków stresu oraz adaptacja organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych.

W biologii uznaje się obecnie trzy kryteria, które musi spełniać roślina, aby można było zaklasyfikować ją do grupy adaptogenów. Według tych warunków rośliny adaptogenne:

  • są nietoksyczne - Nie mogą powodować negatywnych skutków ubocznych dla zdrowia fizycznego lub psychicznego oraz nie mogą być uzależniające.
  • zapewniają niespecyficzną odpowiedź organizmu na stres - Stosowanie adaptogenów pozwala na sprawne funkcjonowanie organizmu w obliczu czynników stresogennych, bez pozbawiania go rezerw energii życiowej. Ściśle związane jest z tym działanie holistyczne – wzmocnienie odporności całego organizmu, nie zaś wpływ na jeden konkretny organ czy układ.
    Przykładem przeciwnym mogą być takie substancje jak kofeina czy np. amfetamina, które również mogą pomagać w zwiększeniu adaptacji na stres, jednak w dłuższym okresie prowadzą do wyczerpania rezerw energii w organizmie.
  • mają normalizujący wpływ na organizm - W przeciwieństwie do wspomnianych używek, działanie adaptogenów opiera się na przywracaniu organizmu do naturalnej równowagi. Można ten mechanizm określić jako pewnego rodzaju „naturalną inteligencję”. Rośliny na swój sposób „czują” czego brakuje w organizmie (lub co występuje w nadmiarze) i redukują te dysproporcje.
    W ten sposób regulują prawidłowe działanie całego „systemu” i przywracają fizjologiczną równowagę (homeostazę).

Adaptogeny pomagają twojemu organizmowi przystosować się do stresu biologicznego i psychologicznego, ułatwiając równoważenie systemów hormonalnych. Rolą adaptogenów jest wsparcie odporności organizmu, zwiększając jego energię, skupienie, siłę oraz odporność na stres.

Reishi Ganoderma lucidum (lakownica żółtawa) - co to jest?

Reishi (Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa, Ling zhi, „boski grzyb nieśmiertelności“) to grzyb pasożytniczy należący do żagwiowców, pochodzący z Azji. Należy do gigantycznej rodziny lakownicowatych, która zawiera ponad 210 różnego rodzaju lakownic. Kapelusz Reishi ma kształt półkolisty lub wachlarzowy. Typowe dla niego jest to, że jest błyszczący, jakby był lakierowany. Stąd też pochodzi jego nazwa.

Reishi rośnie głównie na obumarłych lub żywych drzewach i ich pniach. Najwięcej znajduje się na drzewkach liściastych, takich jak dęby i buki. W przeszłości grzyb ten rósł tylko w naturalnych warunkach i był bardzo drogi ponieważ jest bardzo rzadki. Od kilku dziesięcioleci jest hodowany komercyjnie, co czyni go bardziej dostępnym.

Przeprowadzono wiele badań gdzie udowodniono zdolność Reishi do modulowania aktywności układu odpornościowego, zabijania komórek nowotworowych czy przeciwdziałania rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Reishi - substancje aktywne

Reishi zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, m. in. żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, mangan i german. Szczególnie ważna jest również obecność tzw. polisacharydów (beta-glukany) i trójterpenów, które mają olbrzymie znaczenie w przypadku leczenia wielu chorób, co potwierdzają opinie lekarzy. Polisacharydy – wykazują właściwości immunostymulujące i hamują wzrost komórek nowotworowych. Triterpenoidy – zawarte w grzybie reishi, tak zwane kwasy ganodermowe, posiadają zdolność obniżania poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi oraz działają przeciwalergicznie.

Reishi na wzmocnienie odporności

W trakcie infekcji oraz ekspozycji na stres wzrasta aktywność układu immunologicznego, z czym również wiąże się znaczny wzrost stężenia wolnych rodników. W takich przypadkach bardzo cenne okazuje się działanie adaptogenów. Jako skuteczny adaptogen grzyby reishi, dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości organicznych związków germanu i adenozyny zwiększają pobór i wykorzystanie tlenu przez komórki organizmu, równocześnie jednak chroniąc je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wzmacniając układ odpornościowy organizmu, reishi pomaga chronić organizm przed infekcjami wirusowymi, a także zapobiegać grypie i jej objawom. Zmniejsza również symptomy związane z powyższymi dolegliwościami. Składniki zawarte w reishi skutecznie pomagają zatrzymać kaszel, oczyścić plwocinę, a nawet ograniczyć astmę. Wielocukry (betaglukany) zawarte w tych grzybach okazały się być pomocne dla osób zakażonych wirusem Epsteina-Barra, który odpowiedzialny jest za mononukleozę. Z kolei kwasy ganoderowe wykazują działanie przeciw wirusowi HIV, dlatego, w połączeniu z innymi roślinami leczniczymi, reishi stosowany jest obecnie w leczeniu AIDS oraz związanych z nim schorzeń, jak również w terapii przewlekłego zmęczenia.

Ochrona wątroby i detoksykacja organizmu

Reishi przyspiesza metabolizm substancji medycznych i toksycznych zgromadzonych w wątrobie, dzięki czemu są one szybciej usuwane z organizmu i nie obciążają tak wątroby. Reishi chroni też wątrobę przed fizjologicznymi i biologicznymi czynnikami niszczącymi i sprawdza się zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i u tych, u których organ ten uległ uszkodzeniu, bądź jest leczony. Dlatego produkty na bazie Grzyby reishi mogą być stosowane zarówno w profilaktyce, jak i jako środki wspomagające leczenie przewlekłego zatrucia, różnych odmian przewlekłego zapalenia i innych chorób wątroby, skutecznie eliminując także przykre objawy towarzyszące jak zawrót głowy, omdlenia i inne. Wyciąg z reishi stymuluje także ogólną detoksykację organizmu, działając pozytywnie na pracę nerek, układ krwionośny i limfatyczny. Reishi działa jako substancja oczyszczająca krew, filtrując ją i usuwając niepotrzebne i szkodliwe składniki nagromadzone w organizmie.

Reishi w leczeniu nowotworów

Cudowny grzyb, jak nazywany jest reishi w świetle coraz większej ilości badań wykazuje działanie antynowotworowe. Zawdzięczamy je β-D-glukanom – frakcjom polisacharydów (czyli wielocukrów), licznie obecnym w tym grzybie. Badania in vitro wykazały hamowanie rozwoju raka sutka. Najnowsze dane sugerują również, że polisacharyd reishi hamuje tworzenie się oraz wzrost nowotworu poprzez bezpośrednie działanie cytotoksyczne i antyangiogenne. Możemy domniemać, że znajdzie to zastosowanie w terapii wielu innych nowotworów. Ponadto, polisacharydy mają działanie ochronne przed wolnymi rodnikami i redukują uszkodzenia na poziomie komórek spowodowane mutagenami (czyli czynnikami wywołujący mutacje, przez zmianę materiału genetycznego).

Drugą, niemniej ważną grupą substancji czynnych są triterpenoidy. Wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze i działają przeciwagregacyjnie (zapobiegając miażdżycy). Wszystkie te cechy sprawiają, że Reishi może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia.

Kolejnymi zbawiennymi właściwościami triterpenoidów jest działanie antyhistaminowe i hamowanie dopełniacza. Mówiąc prościej triterpenoidy blokują związki (które są mediatorami stanu zapalnego) obniżając nasilenie alergii. Wpływa to na ‘’wyciszenie’’ nadreaktywnego systemu immunologicznego, mogące dać zbawiennie działanie u osób z chorobami autoimmunologicznymi i alergiami. Reishi może więc okazać się dobrą alternatywą dla leków przeciwalergicznych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące reishi:

  1. Gdzie kupić reishi? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób nie tylko zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również możliwość zdobycia dużej ilości informacji na temat wybranego przez nas produktu.
  2. Jak w prawidłowy sposób przechowywać reishi? Reishi należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. ważne aby chronić ją od wilgoci i światła.
  3. Jak spożywać ekstrakt z reishi? Ekstrakt z reishi najczęściej dodaje się do napojów. Może to być kawa, herbata, koktajl owocowo-warzywny czy inny ulubiony napój. Należy dodać 1g ekstraktu do 150- 200 ml płynu. Spożywać 2 razy dziennie. Nie zaleca się dodawać produktu do wrzącej wody.
  4. Ile porcji produktu zawiera opakowanie 50g? Reishi Vivio sprzedawany jest w opakowaniach po 50g. Opakowanie wystarcza na 100 porcji po 0,5g każda.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania reishi

Grzybów reishi nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, gdyż nie przeprowadzono badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania grzybów u tej grupy osób.

Reishi ekstrakt – cena

Ekstrakt z reishi sprzedawany jest najczęściej w opakowaniach o pojemności od 20g do 100g. Za opakowanie niniejszego produktu o gramaturze 50g zapłacimy około 70 - 100 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena reishi może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ekstrakt z grzybów REISHI 10:1 50g Opinie o produkcie: Reishi, grzybek, grzyby reishi 10:1 50 g