Pestki dyni, nasiona dyni, dynia suszona cena
Pestki dyni, nasiona dyni, dynia suszona cena

500g Pestki dyni łuskane - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEPestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

14,60 zł

RABAT - 13%

16,80 zł

-13

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pestki dyni Opis

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni i jej pestkach
Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje ok. 760 jej gatunków. W Polsce najczęściej występuje odmiana o żółto - pomarańczowym miąższu, zawierające duże ilości pestek. Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.

 

Dlaczego witaminy są tak ważne w diecie?
Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. Pestki dynią są nie tylko sposobem na pyszną przekąskę, ale nadają się też do potraw i wypieków.

 

7 powodów, dla których warto jeść pestki dyni:

  1. Zawierają duże ilości magnezu, fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Są to minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i warto "suplementować" je w naturalny sposób poprzez jedzenie pestek dyni;
  2. W pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia);
  3. Zawierają roślinne sterole i stanole (Takie jak: beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol). Mają one pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
  4. Pestki dyni są podawane diabetykom. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że obniżają poziom cukru.
  5. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Często jego naturalny niedobór w organizmie wynika z jedzenia produktów wysoko przetworzonych i niskiej jakości.
  6. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów, z uwagi na jeden składnik - kurkubitacynę, oddziałującą na układ nerwowy pasożytów.
  7. Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, K i E oraz luteinę.

 

Jak jeść pestki dyni?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości, zawartych w nich. Przepis na prażone pestki dyni i ich przechowywanie poniżej.

 

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. Nadają się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań.

pestki dyni


Pestki dyni Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Pestki dyni KCAL

100 gramów pestek z dyni dostarczy nam 530 kalorii. Jedna łyżka nasion dyni waży około 10 gramów i stanowi sporą pulę błonnika i zdrowych tłuszczów oraz białka. Kalorie w pestkach dyni pochodzą w 16% z białka, 46% z węglowodanów i 38% z tłuszczy. Poza ogromną ilością białka - ponad 30 gramów na 100 gramów produktu, pestki dyni to jedno z najlepszych źródeł cynku, o którego odpowiednią ilość w diecie powinni zadbać szczególnie mężczyźni.


Pestki dyni przepisy / Pestki dyni zastosowanie

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

Składniki:

- kilka liści dowolnej sałaty
- pół świeżego ogórka
- 1 dojrzały pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku

Oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i jajko. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.


ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


Pestki dyni Zastosowanie

Pestki dyni mogą być stosowane, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju wypieków – ciast, pieczywa, a także do sałatek, zup i past kanapkowych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Pestki dyni Film


Pestki dyni Opinie o produkcie: 500g Pestki dyni łuskane VIVIO

Z
Zdzislawa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/05/20
pestki dyni
Review by Zdzislawa on3 May 2020 review stating pestki dyni
Bardzo smaczna, zdrowa przekąska
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/02/19
Pestki dyni.
Review by Gosia on 26 Feb 2019 review stating Pestki dyni.
Nie potrzebują reklamy, są smaczne i zdrowe.
K
katinka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/11/16
Pestki Dyni
Review by katinka on2 Nov 2016 review stating Pestki Dyni
Bardzo polecam. Smaczne . Zdrowe , Obfite w proteiny. I do tego smaczne. A z kremem z dyni - Przepyszne.
A
Ania
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
21/09/16
pestki dyni
Review by Ania on 21 Sep 2016 review stating pestki dyni
Kontakt ze sklepem po raz kolejny niezawodny, gorąco polecam.
H
Halina
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
29/03/16
Pestki dyni
Review by Halina on 29 Mar 2016 review stating Pestki dyni
Pestki dyni polecam do spożycia dla panów


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dynia nie tylko na słono – Poznaj przepisy na słodkie ciasta z dyni z dodatkiem imbiru!

Sezon na dynię w pełni! Niniejsze warzywo doskonale nadaje się do przyrządzenia soczystych placuszków, pełnych jarzyn zapiekanek oraz sałatek. Niemniej jednak, ten symbol jesieni świetnie sprawdza się również podczas przygotowywania smacznych i zdrowych deserów dla całej rodziny. W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie garść kulinarnych inspiracji, dzięki którym odkryjesz zupełnie nowe oblicze dyni. Z tego […]

czytaj więcej...

Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych […]

czytaj więcej...

Zupa krem z dyni – przepis idealny na jesień!

Krem z dyni to jedna z popularniejszych zup przygotowywanych w sezonie jesiennym. Swoją największą popularność zupa dyniowa zyskała pod koniec XVIII w. – wówczas spożywano ją w zakonach, szkołach i szpitalach Francji. Dynia ze względu na możliwość uprawy na prawie wszystkich kontynentach obecna jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przepisy na krem z dyni zagościły […]

czytaj więcej...