Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena

1000g Pestki dyni łuskane Polskie! - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
LINK DO PRZEPISUKLIKNIJ
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEPestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g500g

27,49 zł

RABAT - 3%

28,35 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni i jej pestkach
Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje ok. 760 jej gatunków. W Polsce najczęściej występuje odmiana o żółto - pomarańczowym miąższu, zawierające duże ilości pestek. Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.

 

Dlaczego witaminy są tak ważne w diecie?
Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. Pestki dynią są nie tylko sposobem na pyszną przekąskę, ale nadają się też do potraw i wypieków.

 

7 powodów, dla których warto jeść pestki dyni:

  1. Zawierają duże ilości magnezu, fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Są to minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i warto "suplementować" je w naturalny sposób poprzez jedzenie pestek dyni;
  2. W pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia);
  3. Zawierają roślinne sterole i stanole (Takie jak: beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol). Mają one pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
  4. Pestki dyni są podawane diabetykom. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że obniżają poziom cukru.
  5. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Często jego naturalny niedobór w organizmie wynika z jedzenia produktów wysoko przetworzonych i niskiej jakości.
  6. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów, z uwagi na jeden składnik - kurkubitacynę, oddziałującą na układ nerwowy pasożytów.
  7. Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, K i E oraz luteinę.

 

Jak jeść pestki dyni?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości, zawartych w nich. Przepis na prażone pestki dyni i ich przechowywanie poniżej.

 

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. Nadają się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań.

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Stosowanie

Pestki dyni mogą być stosowane, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju wypieków – ciast, pieczywa, a także do sałatek, zup i past kanapkowych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: 1000g Pestki dyni łuskane Polskie!

T
terzbig
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
07/03/20
super
Review by terzbig on7 Mar 2020 review stating super
super produkt od super sprzedawcy!
K
Klientka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/02/20
Smaczne i działają
Review by Klientka on 19 Feb 2020 review stating Smaczne i działają
Polecam dla osób, które chcą poprawić u siebie wypróżnianie, jak też wspomóc kurację przeciwko pasożytom. Na mnie działają i nie mogę z nimi przesadzić, bo są skuteczne!
A
Anna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/02/20
dynia
Review by Anna on 19 Feb 2020 review stating dynia
smaczne i zdrowe
K
kasia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
24/01/20
pestki dyni
Review by kasia on 24 Jan 2020 review stating pestki dyni
bardzo smaczne, duże, pełne, niewysuszone, polecam
P
Pestka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
30/10/19
Pestki dyni
Review by Pestka on 30 Oct 2019 review stating Pestki dyni
Produkt dobrze zapakowany o świetnej jakości.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dynia nie tylko na słono – Poznaj przepisy na słodkie ciasta z dyni z dodatkiem imbiru!

Sezon na dynię w pełni! Niniejsze warzywo doskonale nadaje się do przyrządzenia soczystych placuszków, pełnych jarzyn zapiekanek oraz sałatek. Niemniej jednak, ten symbol jesieni świetnie sprawdza się również podczas przygotowywania smacznych i zdrowych deserów dla całej rodziny. W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie garść kulinarnych inspiracji, dzięki którym odkryjesz zupełnie nowe oblicze dyni. Z tego […]

czytaj więcej...

Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych […]

czytaj więcej...