Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena
Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena

Soczewica czerwona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAKanada / Kazachstan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,61 zł

RABAT - 4%

8,99 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Soczewica czerwona Opis

Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już od ponad 4 tys. lat. Stanowiła także jedno z głównych źródeł pożywienia dla starożytnych Egipcjan, Rzymian oraz Greków. Soczewica posiada mnóstwo dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Azji – w Europie największymi plonami poszczycić się może Francja oraz Hiszpania. Soczewica to warzywo strączkowe, które charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.  Jest źródłem naturalnego błonnika, witamin z grupy B, a także pełnowartościowego białka. Dzięki tym cechom można zaliczyć ją do superfoods. Jets ważnym składnikiem diety wegetariańskiej.

 

soczewica czerwona


Soczewica czerwona Wartości odżywcze

Składniki: Soczewica czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Soczewica czerwona przepisy / Soczewica czerwona zastosowanie

ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


MAKARON Z SOCZEWICĄ

MAKARON Z SOCZEWICĄ

Składniki:

- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta oregano
- Szczypta bazylii
- Szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół zakonnych

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją na patelni;

Na patelnię dodaj: pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę, całość duś przez około 10 minut;

Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


Soczewica czerwona Zastosowanie

Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności wcześniejszego moczenia jej.
Soczewicę gotuje się 15-20 minut (starsze nasiona nawet do godziny). Woda powinna przykrywać całość.
W trakcie gotowania zostanie wchłonięta. Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania. Przechowywać ją należy w ciemnym, chłodnym miejscu. Powinna się znajdować w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W takiej postaci możemy ją przechowywać nawet do roku. Wraz z upływem czasu nasiona soczewicy mogą zblaknąć, ale nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce. Można ją tam trzymać do tygodnia. Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Soczewica czerwona Film


Soczewica czerwona Opinie o produkcie: Soczewica czerwona 1000g

M
Marek
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
31/05/20
Soczewica czerwona
Review by Marek on 31 May 2020 review stating Soczewica czerwona
Świeża i tania. Jak inne produkty znakomicie zapakowana. Gorąco polecam wszystkim zainteresowanym !!!!!!!
Z
Zofia D.
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
17/04/20
Soczewica czerwona
Review by Zofia D. on 17 Apr 2020 review stating Soczewica czerwona
Dobry i wartościowy produkt. Jak wszystkie solidnie zapakowany.
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/08/17
SOCZEWICA CZERWONA 1000G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating SOCZEWICA CZERWONA 1000G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
User avatar
Katarzyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
16/03/17
Soczewica
Review by Katarzyna on 16 Mar 2017 review stating Soczewica
Dobrej jakości, kupuję już kolejny raz, stosuję do pasztetów, zup Polecam
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/03/16
Soczewica czerwona
Review by justi19761 on2 Mar 2016 review stating Soczewica czerwona
Soczewica pierwszego gatunku, doskonały produkt, polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Pożywne zupy i pyszne dania z soczewicy – jak przygotować je w łatwy i szybki sposób?

Jest skarbnicą białka, a dodatkowo źródłem cennego dla zdrowia człowieka kwasu foliowego. Mimo to, soczewica nadal dość rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszne danie z soczewicą w roli głównej. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować rozgrzewającą zupę […]

czytaj więcej...

Soczewica – czy jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Dzięki sporej zawartości białka, a ponadto cennych składników odżywczych, soczewica stanowi doskonały element diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Niemniej jednak, do swojego jadłospisu powinny ją wprowadzać nie tylko te osoby, które stronią od spożywania mięsa, ale każdy z nas. Niniejszy produkt stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego oraz potasu, który zbawiennie wpływa zarówno na prawidłowe funkcjonowanie układu […]

czytaj więcej...

Soczewica – jako doskonały składnik jesiennych potraw!

Soczewica, podobnie jak inne warzywa strączkowe, stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że niniejsze warzywo, oprócz zawartości niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się również doskonałym smakiem, który możemy wykorzystać w naszej codziennej kuchni na wiele różnych sposobów. Z tego artykułu dowiesz się […]

czytaj więcej...

Pasta z soczewicy inaczej – WEGAŃSKIE PRZEPISY!

Pasty do kanapek, w tym pasta z soczewicy, to łatwy sposób na wprowadzenie do diety ciekawych i jednocześnie zdrowych produktów, a tym samym urozmaicenie codziennych posiłków. Szczególną dbałością o dostarczenie witamin i minerałów powinni wykazać się weganie. To im poleca się spożywać rośliny strączkowe z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka. Dobrym źródłem tego składnika […]

czytaj więcej...