Siemię lniane złote 1000g, właściwości, zastosowanie
Siemię lniane złote 1000g, właściwości, zastosowanie
Siemię lniane złote 1000g, właściwości, zastosowanie
Siemię lniane złote 1000g, właściwości, zastosowanie
Siemię lniane złote 1000g, właściwości, zastosowanie

Siemię lniane złote 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIARosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,30 zł

30 dni na zwrot

Siemię lniane złote Opis

  • delikatne w smaku
  • idealne jako dodatek do różnego rodzaju potraw, tj. zupy, jogurty, koktajle, sosy, sałatki

 

Nasiona lnu są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, lignanów i cennych kwasów omega-3. Ponadto nasiona lnu zawierają w swoim składzie witaminę E, K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Ze względu na wysoką zawartość składników o właściwościach prozdrowotnych, siemię lniane jest zaliczane do grupy superfoods.

 

Składniki zawarte w siemieniu lnianym wykazują działanie:

  • obniżające poziom cholesterolu i glukozy we krwi

  • regulujące przemianę materii i pracę układu hormonalnego

  • redukujące ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej

  • posiada silne właściwości antyoksydacyjne


Siemię lniane złote Wartości odżywcze

siemię lniane złote (Linum usitatissimum L.)

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Siemię lniane złote przepisy / Siemię lniane złote zastosowanie

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

- 3 upieczone buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego (lub pasty kokosowej rozmieszanej z wodą)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżek oleju
- 2 łyżek soku z limonki
- 2 szklanek wody
- łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku na oleju podsmaż starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj buraki, wodę i mleko/pastę kokosową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj płatki drożdżowe i zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj siemieniem lnianym.


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;
  • 1 garść świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1500 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek z truskawek i przetnij je na pół;
Umyte owoce przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich łyżeczkę siemienia lnianego oraz miodu;
Do składników dodaj kefir i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelej do szklanki.


Siemię lniane złote Zastosowanie

Przed spożyciem ziarna należy zmielić. Po zmieleniu siemię lniane może stanowić dodatek do różnego rodzaju posiłków, tj. sosy, jogurty, sałatki, zupy czy kanapki.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Siemię lniane złote Opinie o produkcie: Siemię lniane złote 1000g

E
EWA
5 star rating
21/08/19
SIEMIE LNIANE
Review by EWA on 21 Aug 2019 review stating SIEMIE LNIANE
JESTEM BARDZO ZADOWOLONA.KONKRETNE ZAKUPY.SZYBKO SPRAWNIE I NA CZAS.POLECAM

Najchętniej czytane

Siemię lniane – najważniejsze informacje i sposoby zastosowania w kuchni

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I dlaczego tak często zalecane jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat siemienia lnianego znajdziesz w dalszej części tekstu. Siemię lniane to niewielkie ziarenka lnu o ciemnym zabarwieniu. Jego zbawienne właściwości były doceniane już przed wiekami. Wszystko to za sprawą […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?

Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]

czytaj więcej...