Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości

Sezam łuskany 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie / Nigeria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

3,59 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Sezam biały Opis

Sezam znamy jest głównie z tego, że wchodzi w skład sezamków i chałwy. Ziarna sezamu są nieocenionym źródłem wapnia. Ponadto znajdują się w nich liczne przeciwutleniacze i fisterole. Sezam należy do najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Dobrze komponuje się z daniami na słodko oraz z potrawami wegetariańskimi i mięsnymi - pod względem zastosowania jest więc dość uniwersalny. Ceniony od czasów starożytnych, kiedy to nazywany był "przyprawą bogów".

 

sezam łuskany


Sezam biały Wartości odżywcze

Składniki:  Ziarno sezamu białego 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Sezam biały przepisy / Sezam biały zastosowanie

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.


Sezam biały Zastosowanie

Sezam można dodawać do dań wegetariańskich, sałatek, dań mięsnych oraz pieczywa i serków. Może być również znakomitym składnikiem panierki do kotletów i ryb. Sezam stosuje się również w produkcji słodyczy – batoników i chałwy. Bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek. Nasiona sezamu wykorzystuje się w produkcji masła sezamowego, pasty i oleju.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Sezam biały Film


Sezam biały Opinie o produkcie: Sezam łuskany 100g

J
Jadwiga
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/05/19
sezam
Review by Jadwiga on 28 May 2019 review stating sezam
Używam sporo,szczególnie do dań wegetariańskich.Polecam.
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
4.0 star rating
17/11/16
polecam
Review by Maria on 17 Nov 2016 review stating polecam
polecam
L
Lolitka
Zweryfikowany recenzent
4.0 star rating
15/11/16
Sezam łuskany 100g
Review by Lolitka on 15 Nov 2016 review stating Sezam łuskany 100g
Polecam jako dodatek do chleba.
J
Julianna E.
5.0 star rating
21/02/18
Sezam łuskany
Review by Julianna E. on 21 Feb 2018 review stating Sezam łuskany
Produkt doskonały do posypania ciasteczek, chleba i do zrobienia Tahiny ( dodatek do humusu) Polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również