Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości

Quinoa Komosa ryżowa biała 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania / Peru
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEQuinoa Komosa ryżowa biała 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g1000g

14,99 zł

RABAT - 5%

15,75 zł

-5

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Komosa ryżowa Opis

Komosa ryżowa (quinoa), podobnie jak inne, popularne teraz, wysokoodżwycze produkty sypkie, takie jak np. amarantus lub gryka, należy do pseudozbóż. Co to oznacza? Wymienione produkty nie są zbożem, choć pod wieloma względami je przypominają - głównie z uwagi na podobną zawartość skrobi. Quinoa ze względu na to, że jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych z powodzeniem może stać się jednym z podstawowych produktów zdrowej diety, w tym również diety bezglutenowej.

Znane są różne odmiany komosy: biała, czerwona, brązowa i czarna, które różnią się zarówno intensywnością w smaku, jak i strukturą po ugotowaniu. Ponadto, w każdej z tych odmian, mogą występować również niewielkie, ale jednak, różnice w składzie.

Komosie ryżowej przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a to powoduje, że często mówi się o niej, jako o produkcie z kategorii “superfood”. 

 

komosa ryżowa


Komosa ryżowa Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Komosa ryżowa biała

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.

Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.

Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.

Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.


Komosa ryżowa KCAL

W 100 gramach suchego produktu, quinoa zawiera ponad 350 kcal, energia w komosie pochodzi głównie z węglowodanów. Atutem z pewnością jest spora porcja białka, którego w 100 gramach znajduje się aż 14 gramów. Komosa, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=35), świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków.


Komosa ryżowa przepisy / Komosa ryżowa zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 100 g komosy ryżowej (białej)
  • 1 łyżka stewi
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 100 g mrożonych malin
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie ulubione owoce

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.


Komosa ryżowa Zastosowanie

Kasza quinoa - jak smakuje?

Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. 

Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze, ziemniaki i makaron do dania głównego. Może być również składnikiem zup, gulaszów i sałatek. Komosę ryżową można śmiało wykorzystać również do wypieku ciasteczek i innych deserów oraz przekąsek, a jej prażone ziarna dodać do jogurtu naturalnego.

Jak ugotować komosę ryżową?

Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Komosa ryżowa Film


Komosa ryżowa Opinie o produkcie: Quinoa Komosa ryżowa biała 1000g VIVIO

K
Kasia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
12/11/18
komosa ryżowa
Review by Kasia on 12 Nov 2018 review stating komosa ryżowa
kupuję już po raz kolejny . Atrakcyjna cena a komosa dobrej jakości.
B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
29/05/18
Komoda ryżowa
Review by Beata on 29 May 2018 review stating Komoda ryżowa
Komose kupuję od lat. Lubię jej smak. Polecam jej zakup nie tylko ze względu na walory smakowe i odżywcze ale również że względu na przystępną cenę i dobrą jakość.
A
Agata
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
06/02/18
Komosa ryżowa biała
Review by Agata on6 Feb 2018 review stating Komosa ryżowa biała
Uwielbiam komosę. Gdy ją pierwszy raz posmakowałam, stała się dla mnie jednym z ulubionych dań. Nie zbyt często gościła w moim menu ze względu na cenę. W tym sklepie znalazłam Komosę w fajnej cenie. Polecam produkt i super sklep.
K
Karolina
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
08/11/17
Super
Review by Karolina on8 Nov 2017 review stating Super
Quinoe kupiłam po raz pierwszy. Okazała się naprawdę fajnym produktem. Nie ma dziwnego posmaku i można ją dodać do dań na słodko i na słono 😊 Następnym razem wypróbuję czerwoną 😊
D
daria
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
24/08/17
super cena!
Review by daria on 24 Aug 2017 review stating super cena!
Smak komosy ryżowej był mi już wcześniej znany, jednak kupowałam ją rzadko ze względu na dość wysoką cenę zakupu. Tym razem złowiłam komosę w bardzo atrakcyjnej cenie, mogę się więc znów cieszyć jej smakiem.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Komosa ryżowa – poznaj jej najważniejsze właściwości

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jaki wpływ na nasze zdrowie może wywrzeć spożywanie komosy ryżowej? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Komosa ryżowa (quinoa) od dawna znana jest ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych oraz wartości odżywczych. Niemniej jednak, popularnością i powszechnym wykorzystaniem w naszej kuchni cieszy się od niedawna. […]

czytaj więcej...

Komosa ryżowa – idealny sposób na szybki i smaczny obiad

Jak wykorzystać komosę ryżową w codziennej kuchni? I dlaczego warto wprowadzić ją do naszej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz proste przepisy na pyszne dania z Quinoa znajdziesz w poniższej części artykułu. Quinoa (komosa ryżowa) to nie tylko idealny zamiennik dla tradycyjnej kaszy lub makaronów, ale również prawdziwa skarbnica składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić […]

czytaj więcej...

Arbuzowa sałatka z quinoa – idealna na lato!

Arbuzowa sałatka – jest świeża, lekka, z dodatkiem szpinaku i komosy ryżowej. To świetny posiłek na cieplejsze dni. Arbuz jest bardzo wartościowym produktem, którym warto zainteresować się zwłaszcza latem. Prawie cały składa się z wody, przez co gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia organizm.

czytaj więcej...

Odkryj moc komosy ryżowej! Niezwykłe właściwości quinoi

Komosa ryżowa czyli quinoa,  jest tzw. pseudozbożem. Jej ziarna znane od tysiącleci, nazywane są także „ryżem peruwiańskim”, „złotym ziarnem Inków”. Nie bez powodu roślina ta zaliczana jest często do tak zwanych „superfoods”, czyli pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych. Komosa posiada bardzo bogaty skład aminokwasowy, jest źródłem mnóstwa substancji niezbędnych do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu, zawiera związki fenolowe […]

czytaj więcej...