Ciecierzyca, cieciorka przepisy zastosowanie, cena
Ciecierzyca, cieciorka przepisy zastosowanie, cena
Ciecierzyca, cieciorka przepisy zastosowanie, cena
Ciecierzyca, cieciorka przepisy zastosowanie, cena

Ciecierzyca 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / USA / Kanada
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,49 zł

RABAT - 20%

10,60 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ciecierzyca Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości ciecierzycy

Od wielu lat ciecierzyca (nazywana również cieciorką lub grochem włoskim) zajmuje niezwykle ważne miejsce w kuchni wegan i wegetarian. Wszystko to za sprawą dużej zawartości białka, którego suplementacja niezwykle ważna jest w przypadku diety bezmięsnej. Niemniej jednak, soczewica to coś znacznie więcej niż zamiennik dla tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca to wspaniała skarbnica składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej regularne spożywanie, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania, jak również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. A co jeszcze warto wiedzieć na temat ciecierzycy?

Ciecierzyca – co to jest?

Chociaż w naszym kraju dopiero zyskuje na popularności, właściwości zdrowotne i smak ciecierzycy były doceniane już przed wiekami na terenie Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. W niniejszej kuchni, roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do przygotowania bogatych w białko falafeli oraz humusu. Warto również wiedzieć, iż w regionie Egiptu, ciecierzyca traktowana jest jak afrodyzjak. Groch włoski zaliczany jest do rodziny bobowatych, a na całym świecie możemy spotkać aż 44 jego odmiany. Niemniej jednak, w Polsce niniejsza roślina nie jest uprawiana. Najczęściej spotykane nasiona ciecierzycy odznaczają się jasno beżową barwą i kulistym kształtem. Ponadto, niniejsza roślina charakteryzuje się nieco słodkawym oraz delikatnym smakiem. Dlatego też, może być wykorzystywana w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

Ciecierzyca – właściwości zdrowotne

Dzięki sporej zawartości składników odżywczych, ciecierzyca uznawana jest za cenny składnik w diecie opartej o zasady zdrowego odżywiania. Znajdziemy w niej zarówno witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu wzrokowego, oraz szereg witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje również spora dawka kwasu foliowego zawartego w niniejszej roślinie. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za regulację wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek ciała. Ponadto, składnik ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. Dlatego też, tak często mówi się o istotności jego suplementacji w okresie ciąży. Dodatkowo, regularne spożywanie ciecierzycy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu dużą ilość witaminy C, odpowiedzialnej za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Jednak ciecierzyca to nie tylko witaminy, ale również cenne dla zdrowia minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez oraz potas. To właśnie dzięki nim, ciecierzyca uznawana jest za cenny składnik diety kardioprotekcyjnej. Warto również wiedzieć, iż niniejsza roślina jest doskonałym źródłem błonnika, dlatego też może wpłynąć na zwalczanie problemu uporczywych zaparć oraz wspomóc proces zrzucania nadmiaru zbędnych kilogramów.

Czy ciecierzycę można uwzględniać w diecie diabetyków

Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=30). Dlatego też, bez przeszkód może stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy i insulinooporności. Ponadto, dzięki sporej zawartości błonnika, przyczynia się ona do stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania ciecierzycy

Spożywanie nadmiernych ilości ciecierzycy może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego też, przed jej spożywaniem powinny wzbraniać się osoby, które na co dzień zmagają się z niniejszym problemem. Ponadto, ciecierzycę powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu osoby, które zmagają się z alergią na rośliny strączkowe z rodziny bobowatych.

Cena ciecierzycy

Za opakowanie ciecierzycy o wadze 1000 gramów zapłacimy około 9,00-13,00 złotych. Cena niniejszego produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy nabyć prażoną ciecierzycę, która stanowi smaczną formę przekąski między posiłkami. Za opakowanie niniejszego przysmaku o wartości 150 gram zapłacimy około 5,00-10,00 złotych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Gdzie kupić ciecierzycę? Ciecierzycę bez przeszkód możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Dostępna jest ona zarówno w formie suchej, prażonej, jak i konserwowej. Jeśli planujesz zakup soczewicy, zapoznaj się również z ofertą internetowych sklepów ze zdrową żywnością. To właśnie w nich możesz znaleźć wysokiej jakości produkty w konkurencyjnych cenach.

Pytanie 2: Jak gotować ciecierzycę? Zanim przystąpisz do gotowania ciecierzycy, najpierw zalej ją zimną wodą i odstaw na całą noc. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, należy odsączyć nasiona i gotować ją na małym ogniu, aż do momentu w którym staną się miękkie. Czas gotowania wynosi zazwyczaj około 60 minut. Warto również wiedzieć, że ciecierzyca podczas namaczania i gotowania zwiększa swoją objętość.

Pytanie 3: Czy można podawać ciecierzycę dzieciom? Za sprawą bogatej zawartości witamin i minerałów (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego), ciecierzyca może stanowić cenny składnik w diecie naszego dziecka. Niemniej jednak, zaleca się, aby nie wprowadzać jej wcześniej, niż przed 10 miesiącem życia.

 

ciecierzyca

 

Podsumowanie

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, przynajmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy spożywać nasiona roślin strączkowych, zamiast tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca to doskonały sposób na wprowadzenie niniejszych zaleceń do swojego życia. Niniejszy produkt jest dobrym źródłem nie tylko białka, ale również niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin i minerałów.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  3. Goldstein JL, Brown MS, Abifadel M, et al. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72;
  4. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9;
  5. USDA National Nutrient Database for Standard Reference;
  6. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162–167. 9. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73.


Ciecierzyca Wartości odżywcze

Składniki: Cieciorka ziarno

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Ciecierzyca KCAL

W 100 gramach suchej ciecierzycy znajdziemy około 400 kalorii. Niemniej jednak, 100 gramowa porcja ugotowanego produktu dostarcza do naszego organizmu zaledwie 160 kalorii. Dlatego też, ciecierzyca ceniona jest przez osoby walczące o piękny i zdrowy wygląd swojej sylwetki. Ponadto, dzięki bogatej zawartości błonnika, regularne spożywanie cieciorki wpływa na regulację rytmu wypróżnień, co jednocześnie przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała również po zakończeniu procesu odchudzania. Dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny (IG = 30), co również przemawia za tym aby po nią sięgnąć. Jest znakomitym źródłem białka dla wegan i wegetarian. Cieciorka to bogactwo węglowodanów złożonych i dobrych tłuszczy, a już dzienna porcja ciecierzycy (¾ szklanki, ok.130 gramów) zapewni 70 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.


Ciecierzyca przepisy / Ciecierzyca zastosowanie

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 3 ziemniaki również pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 słoiczek ciecierzycy konserwowej, odsączonej z wody i wypłukanej
- 4 łyżki sosu arrabbiata
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- sól himalajska, pieprz

Wykonanie:

Marchew i ziemniaki wkładamy do garnka, dodajemy cebulę, czosnek i oliwę oraz odrobinę kminu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut na mały ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ciecierzycę i sos, zalewamy litrem wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny. Z wywaru wyjmujemy połowę warzyw, resztę miksujemy na gładki krem i ponownie mieszamy z odłożoną częścią. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub grzankami.


HUMMUS Z CIECIORKI

HUMMUS Z CIECIORKI

Składniki:

- 250 g ciecierzycy ugotowanej
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki pasty tahini
- oliwa
- sól, pieprz cayenne

Wykonanie:

Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku według uznania i gotowe! Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a pasta pożywna i smaczna!


Hamburgery bezmięsne

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl


Pieczone falafele z ciecierzycy

Pieczone falafele z ciecierzycy

Składniki:

  • Około 200 gramów suchej ciecierzycy;
  • 1 szalotka;
  • Około 30 gramów świeżo posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżka soku z limonki;
  • Szczypta soli oraz pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

Namocz ciecierzycę, a następnie gotuj ją tak długo, aż stanie się miękka;

Szalotkę posiekaj w drobną kostkę;

Do kielicha blendera przełóż: ugotowaną ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz sok z limonki i zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę;

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180o;

Przy pomocy dłoni uformuj z otrzymanej masy niewielkie kotleciki;

Przełóż falafele do piekarnika i piecz je przez około 40-45 minut, aż się zarumienią.


Ciecierzyca Zastosowanie

Ciecierzyca od wielu pokoleń wykorzystywana jest w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu. Niemniej jednak, niniejszy produkt możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Ciecierzyca doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Niniejszy produkt stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów. Na przykład, wegańskiej bezy lub musu czekoladowego.

Jak ugotować ciecierzycę?

Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Ciecierzyca Film


Ciecierzyca Opinie o produkcie: Ciecierzyca 1kg VIVIO

A
as
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/01/20
ciecierzyca
Review by as on 22 Jan 2020 review stating ciecierzyca
Super produkt w dobrej cenie.
T
Teresa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
24/01/19
cieciorka
Review by Teresa on 24 Jan 2019 review stating cieciorka
Smaczna cieciorka. Polecam na kotleciki!!!
A
Agata
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/01/17
Super
Review by Agata on 18 Jan 2017 review stating Super
Bardzo dobrej jakości produkt z Włoch. Równomiernie się gotuje i jest pyszna. Pasta z pomidorami wychodzi rewelacyjna.
A
Ania
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
25/10/16
Pozytywna
Review by Ania on 25 Oct 2016 review stating Pozytywna
Super produkt. Sklep rewelacyjny
M
Marta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
06/02/16
Dobry produkt
Review by Marta on6 Feb 2016 review stating Dobry produkt
Dobry produkt w przystępnej cenie. Szybka dostawa.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Ciecierzyca – poznaj jej najważniejsze właściwości i możliwości zastosowania

Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne ciecierzycy? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu. Ciecierzyca (znana również jako cieciorka i groch włoski) to jeden z podstawowych składników w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Niemniej jednak, ze względu na bogatą zawartość witamin i mikroelementów, niniejsza roślina […]

czytaj więcej...

Przepis na smaczny i zdrowy pasztet z ciecierzycy

Zastanawiasz się jak przygotować smaczny i zdrowy pasztet wegetariański? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty przepis z ciecierzycą w roli głównej. Chociaż pasztet kojarzy nam się głównie z kaloryczną, mięsną przekąską okazuje się, że istnieje kilka sposobów na przygotowanie go w zdrowej i lekkiej odsłonie. Dzięki wyeliminowaniu mięsa i zastąpieniu go pełnowartościową ciecierzycą, niniejsza potrawa będzie […]

czytaj więcej...

Pyszne sałatki na imprezę: Sałatka z ciecierzycy i dorsza

Lubisz mocne i wyraziste smaki w kuchni? Jeśli tak to wypróbuj przepis na sałatkę z ciecierzycy i dorsza. Dorsz to smaczna i ceniona ryba, która idealnie sprawdzi się w sałatce. 

czytaj więcej...

Pasta z ciecierzycy – przepisy na pasty do kanapek dla wegan!

Pasta z ciecierzycy to lubiany dodatek do kanapek, bogaty w cenne dla organizmu składniki. Potrawy z ciecierzycy szczególnie obfitują w ważne, zwłaszcza dla wegan, białko (ok. 24 %), którego jakość żywieniowa jest uznawana za najlepszą ze wszystkich roślin strączkowych. Cieciorka zawiera też spore ilości skrobi i jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy […]

czytaj więcej...