PRODUCENT | BELLIS PHARMA |
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA | 2021-02-15 |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1kg |
Opis
Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru kilku rodzajów kwiatów. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem i łagodnym, delikatnym smakiem. W swoim składzie posiada sporą ilość cukrów prostych, co czyni go produktem łatwostrawnym. Odznacza się także wysoką zawartością enzymów, biopierwiastków oraz substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Składniki w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na układ krążenia oraz pracę serca.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/318kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-79 g, w tym cukry 77 g, białko-<0,5 g, sól-0 g
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
przepisy /zastosowanie

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

Miodowe ogórki
Składniki:
- ogórki – 2 kg
- woda – 2 szkl
- ocet 10% - 1 szkl
- cukier – 1 szkl
- miód wielokwiatowy – 2 łyżki
- gorczyca biała – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- koper włoski (ziarno) – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, miód – całość zagotować i ostudzić
Ogórki umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki, posolić, odstawić na ok. 3 godziny
Przygotować słoiki, do każdego wrzucić kilka ziaren gorczycy, kopru włoskiego, kilka plasterków czosnku, nakładać ogórki, zalać przygotowaną wcześniej zalewą
Zakręcone słoiki z ogórkami krótko pasteryzować
Zastosowanie
Miód wielokwiatowy może być na co dzień wykorzystywany jako dodatek do napojów, deserów, sosów lub marynat.