Miód gryczany 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY220g

33,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Miód gryczany Opis

Charakteryzuje się wyrazistą ciemnoherbacianą lub brunatną barwą i wyrazistym, piekącym smakiem. Miód gryczany łatwo odróżnić od innych miodów. Krystalizuje się powoli. Jego smak, choć nie każdemu może przypaść do gustu, zyskuje także swoje grono zwolenników. Podobnie jak inne miody zawiera dużo fruktozy, czyli owocowego cukru. Prócz tego w jego składzie obecne są składniki, jakie możemy również znaleźć w kwiatach gryki – magnez, żelazo, fosfor, miedź, bor i wiele innych biopierwiastków.

Miód gryczany zawiera spore ilości aminokwasów (w tym glutaminy), bogaty jest również w enzymy. Warto po niego sięgnąć w okresach wyczerpania, kiedy organizm wymaga odnowy i wzmocnienia.

W odróżnieniu od pozostałych miodów, miód gryczany jest źródłem cennej rutyny, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Związek ten pomaga też przyspieszyć gojenie ran. Miód gryczany nadaje się do słodzenia herbaty, a nawet kawy. Jednak jego smak i zapach sprawiają, że nie przepadają za nim dzieci, choć jest to na pewno miód bardzo wartościowy, który warto włączać również do diety najmłodszych.

Odżywcze właściwości tego miodu wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym. Zawartość rutyny wspiera wchłanialność witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, potrzebnym zwłaszcza skórze starzejącej się. Receptury na domowe maseczki i peelingi do twarzy oraz odżywki do włosów często uwzględniają w swym składzie właśnie miód gryczany.

Kulinarne zastosowanie miodu gryczanego:

  • alternatywa dla cukru
  • do słodzenia kawy
  • do słodzenia herbaty
  • dodatek do owsianki, musli

 


Miód gryczany Wartości odżywcze

Składniki: Miód  gryczany

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Miód gryczany przepisy / Miód gryczany zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Sos ziołowo-pomidorowy

Sos ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 cebuli żółtej;
  • 1 łyżeczki rozmarynu;
  • 4-5 świeżych liści bazylii;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.


Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Składniki:

- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.


Miód gryczany Zastosowanie

Miód należy stosować regularnie. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.



Miód gryczany Opinie o produkcie: Miód gryczany 1kg

J
Jerzy
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
10/06/20
Jesteście super
Review by Jerzy on 10 Jun 2020 review stating Jesteście super
najbardziej odpowiada mi miód gryczany od Was
S
Sylwia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
29/01/20
Wspaniały
Review by Sylwia on 29 Jan 2020 review stating Wspaniały
Jak dla mnie najlepszy miód jaki kiedykolwiek kupowałam a piszę to jako córka pszczelarza, który pół życia poświęcił pszczołom i znał się na rzeczy.
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
12/12/19
Miód gryczany
Review by Maria on 12 Dec 2019 review stating Miód gryczany
Bardzo dobry miód. Polecam
G
Gabriela
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/11/19
Miód gryczany
Review by Gabriela on 26 Nov 2019 review stating Miód gryczany
Super miód. Szukałam ,aż wreszcie znalazłam.
Polecam ten sklep!
J
Jan C.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/08/19
miód gryczany
Review by Jan C. on 26 Aug 2019 review stating miód gryczany
najwspanialszy miodzik,tylko ten od wielu lat kupuję.!!!!!!!!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?

Za oknami prawdziwa jesień. Noce stają się coraz chłodniejsze, a dni coraz krótsze. Deszczowa pogoda i brak słońca sprzyjają naszemu gorszemu samopoczuciu oraz osłabieniu odporności. Dlatego też, w listopadowe dni coraz trudniej jest nam zachować dobre zdrowie. W okresie przeziębienia i grypy równie ważne co odpoczynek, jest zachowanie właściwych zasad odżywiania, dzięki którym jesteśmy w […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?

Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]

czytaj więcej...