Miód akacjowy 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt

32,99 zł

RABAT - 3%

33,90 zł

-3

30 dni na zwrot

Miód akacjowy Opis

Miód akacjowy posiada bardzo jasny kolor, a barwą i konsystencją przypomina syrop cukrowy. Krystalizuje się bardzo powoli, a to za sprawą dużej zawartości fruktozy w składzie. Przyjmuje wtedy biały albo kremowo-żółty odcień.

Miód akacjowy w smaku jest słodkim, a zapach wskazujący na pochodzenie z kwiatów akacji jest delikatnie wyczuwalny. Jest dobrym źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych, jednak posiadających dość niską aktywność antybiotyczną.

Ze względu na swój delikatny smak i aromat jest lubiany nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci.

Miód ten pozyskiwany jest w okresie kwitnięcia akacji. Miód z kwiatów akacji bogaty jest w naturalne witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę, a także liczne minerały: potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, mangan oraz kobalt.

Hipokrates, ojciec medycyny, podobno zawdzięczał swoje długie życie (przeżył 111 lat) regularnemu spożywaniu dużych ilości miodu. Miód spożywany regularnie jako środek profilaktyczny na pewno wesprze organizm w okresach zwiększonej zachorowalności i osłabienia. 

 

miód akacjowy


Miód akacjowy Wartości odżywcze

Składniki: miód akacjowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Miód akacjowy przepisy / Miód akacjowy zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego;
  • 6-7 świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek lub jagód;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;

Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;

Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;

Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.


Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Składniki:

- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.


Miód akacjowy Zastosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Można go spożywać z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba jednak, że podgrzanie miodu do temperatury wyższej niż 45-50*C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.



Miód akacjowy Opinie o produkcie: Miód akacjowy 1kg

K
Kasia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/08/18
MIÓD AKACJOWY
Review by Kasia on 17 Aug 2018 review stating MIÓD AKACJOWY
Bardzo dobry zakup ,polecam.
User avatar
Bożena P.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
24/07/18
Miód Akacjowy
Review by Bożena P. on 24 Jul 2018 review stating Miód Akacjowy
gorąco polecam
Z
zofia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/08/17
miód akacjowy
Review by zofia on 22 Aug 2017 review stating miód akacjowy
Mój ulubiony miód, z uwagi na smak i konsystencję. Dobry produkt.
B
Bożena
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
27/10/16
Miodzik akacjowy
Review by Bożena on 27 Oct 2016 review stating Miodzik akacjowy
Bardzo dobry, lubię lejący a ten akurat szybko się nie krystalizuje w porównaniu do innych rodzajów miodu. Polecam
R
Renata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
25/10/16
Pychotka
Review by Renata on 25 Oct 2016 review stating Pychotka
Bardzo smaczny i zdrowy. Polecam