DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Sól himalajska drobna 1 kg - DeliFOOD

Sól himalajska cena, mielona, drobna

Sól himalajska drobna 1 kg - DeliFOOD

5,39 zł
Sprzedano: 112 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Sól himalajska - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PakistanDeliFOOD2025-12-31

Składniki: sól himalajska

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Sól himalajska - Zastosowanie

Sól himalajską bez przeszkód możemy stosować w naszej kuchni jako zamiennik tradycyjnej soli. Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów.Warto jednak wiedzieć, że z jej pomocą jesteśmy również w stanie przygotować antybakteryjną płukankę, która może okazać się pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto, sól himalajską możemy również stosować w celu przygotowania inhalacji, pomagającej zwalczyć uporczywy katar, jak również stany zapalne w obrębie zatok.
Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest pół godzinny odpoczynek. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.

 

 

Sól himalajska - Materiały video

Sól himalajska - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soli himalajskiej

Sól (i zawarte w niej minerały) stanowi jeden z niezbędnych składników diety człowieka. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją wyłącznie w niewielkich ilościach. Odkąd tradycyjna sól zaczęła kojarzyć się negatywnymi opiniami, na świecie rozpoczęto poszukiwania jej zdrowego odpowiednika. Takim odpowiednikiem ma być różowa sól himalajska, która dzięki sporej dawce minerałów w niej zawartych jest w stanie doprowadzić do polepszenia stanu funkcjonowania organizmu człowieka. Sól himalajska stanowi źródło magnezu oraz innych składników mineralnych. Ponadto, może stosowana być podczas zabiegów pielęgnacji ciała. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu?

Gdzie można kupić sól himalajską?

Dlaczego sól himalajska jest różowa?

Jak rozpoznać prawdziwą sól himalajską?

  • Sól himalajska – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Sól himalajska – przepisy.

Co to jest sól himalajska i skąd pochodzi?

Sól himalajska stanowi rodzaj soli kamiennej, która w naturalnych warunkach wydobywana jest we wschodnim pasie Himalajów oraz gór Karakorum na terenie Pakistanu. Ze względu na fakt, że wydobywana jest ona ze starych oraz suchych pokładów, jest wolna od zanieczyszczeń, które występować mogą w innych rodzajach soli. Tradycyjna sól himalajska charakteryzuje się różowym kolorem. W większości sklepów dostępna jest zarówno w formie drobnej, jak i granulowanej. Niniejszy produkt bez przeszkód można wykorzystywać w kuchni, jak również podczas zabiegów pielęgnacyjnych. W porównaniu do innych rodzajów soli, sól himalajska wyróżnia się nie tylko czystością, ale również wyższą zawartością cennych dla zdrowia składników mineralnych.

Sól himalajska - skład

Sól himalajska zaliczana jest do grupy soli krystalicznych. Oznacza to, że na przestrzeni wieków, pod wpływem działania wysokiego ciśnienia, sól pochodząca z wyschniętych oceanów utworzyła zwartą strukturę o geometrycznym kształcie. Dlatego też, skład soli himalajskiej niemalże w 100% odzwierciedla ten pochodzący jeszcze z czasów prehistorycznych. Warto wiedzieć, iż niniejszy produkt w ponad 97% składa się z czystej soli (chlorku sodu). Pozostałą część stanowią cenne dla zdrowia minerały wśród których wyróżniamy: wapń, potas, żelazo, magnez, siarkę, chrom, fluor, cynk, mangan oraz miedź.

Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne soli himalajskiej

Sól himalajska znajduje ważne miejsce w medycynie ludowej regionu Pakistańskiego. Wierzy się, że dostarczanie niniejszego produktu do organizmu człowieka jest w stanie wpłynąć na poprawę jego funkcjonowania. Dzięki zawartości wartościowych minerałów, stosowanie soli himalajskiej w odpowiednich ilościach (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) jest w stanie przyczynić się do regulacji poziomu glukozy we krwi, jak również wspomożenia procesów trawiennych. W świetle niektórych danych, sól himalajska uznawana jest również za produkt przyczyniający się do rozpuszczania skrystalizowanych odłogów znajdujących się zarówno w nerkach, jak i drogach żółciowych. Za sprawą magnezu, niniejszy produkt może przyczyniać się również do przywrócenia prawidłowej czynności mięśni oraz zapobieżenia występowania bolesnych skurczów. Dodatkowo, zawarty w soli himalajskiej potas może sprzyjać regulacji czynności serca, jak również ciśnienia tętniczego. Warto jednak wiedzieć, że powyższe właściwości nie zostały jeszcze podparte wystarczającą ilością badań naukowych. Jednocześnie należy pamiętać, że spożywanie każdego rodzaju soli w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zagrożenia naszego zdrowia, a nawet życia. Dlatego też, każdego dnia należy przestrzegać zaleceń związanych ze spożywaniem odpowiednich ilości soli (około 4g soli na dobę).

Sól himalajska do kąpieli. Czy można ją stosować?

Sól himalajska może wykazywać działanie antybakteryjne, tonizujące i przeciwzapalne. Dlatego też, warto stosować ją podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Na przykład, podczas kąpieli. Dodatkowo, niniejszy produkt doskonale sprawdzi się w roli składnika domowego peelingu. Wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek, aby w kilka chwil stworzyć produkt, który idealnie nadaje się do złuszczenia nadmiernych ilości naskórka. W celach pielęgnacyjnych warto używać soli himalajskiej w postaci gruboziarnistej. Warto również wiedzieć, że stosowanie jej podczas kąpieli może przyczynić się do złagodzenia napięcia nerwowego, jak również zmniejszenia intensywności świądu w przebiegu alergii skórnych. Zanim jednak zaczniemy stosować niniejszy produkt w celach kosmetycznych (zwłaszcza w przebiegu określonych chorób skórnych), warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego kosmetologa lub dermatologa.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania soli himalajskiej

Każdy z nas powinien pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości soli może doprowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Na przykład, rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz/lub zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości w przyszłości. Niemniej jednak, stosując sól himalajską w dawce nieprzekraczającej dzienne zapotrzebowanie, jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu większą ilość składników mineralnych, niż w przypadku tradycyjnej soli. Szczególną ostrożnością w spożywaniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby starsze, jak również te zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Poza tym, stosowanie soli himalajskiej w odpowiednich ilościach (nie więcej niż 4-6g na dobę) jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Sól himalajska – cena

Sól himalajska dostępna jest zazwyczaj w dwóch formach: drobnej soli himalajskiej oraz soli granulowanej. W większości sklepów znajdziemy ją w opakowaniach o wadze 500g lub 100g.

  • Sól himalajska drobna o wadze 500g kosztuje około 5,00 – 10,00 złotych, natomiast za opakowanie o wadze 1000g zapłacimy około 6,00 – 20,00 złotych.
  • Sól himalajska granulowana o wadze 500g kosztuje około 5,00 – 12,00 złotych, natomiast za opakowanie o wadze 1000g zapłacimy około 7,00 – 25,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soli himalajskiej

Pytanie 1: Gdzie można kupić sól himalajską? Sól himalajską możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie uzyskać większą ilość informacji na temat kupowanego produktu, jego wyższą jakość, jak również atrakcyjną cenę.

Pytanie 2: Dlaczego sól himalajska jest różowa? Sól himalajska jest różowa za sprawą śladowych ilości tlenku żelaza w niej zawartych. Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu produktów. W niektórych marketach możemy bowiem znaleźć sól, która jest sztucznie barwiona.

Pytanie 3: Jak rozpoznać prawdziwą sól himalajską? Prawdziwa sól himalajska charakteryzuje się delikatnym różowym kolorem. Niemniej jednak, najważniejszy jest kraj pochodzenia niniejszego produktu. Prawdziwa sól himalajska wydobywana jest bowiem tylko i wyłącznie na terenie Pakistanu, co czyni ją niezwykle wyjątkową i często drogą. Warto jednak wiedzieć, że na rynku możemy spotkać również inne produkty, które swoim składem będą przypominały oryginalną sól himalajską.

 

sól himalajska

 

Podsumowanie

Sól himalajska stanowi dobre źródło minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto wykorzystać ją nie tylko w naszej kuchni, ale przede wszystkim podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Aromatyczna kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej jest w stanie nie tylko zapewnić nam uczucie odprężenia, ale również odżywić naszą skórę i oczyścić ją z nadmiaru bakterii.

Bibliografia

  1. Drake S. L., Drake M. A.: Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies 2011;
  2. Hendel B., Ferriera P. (2003). Water & salt: the essence of life: the healing power of nature. Natural Resources, USA;
  3. Jarosz M. (red. nauk.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa; 2017;
  4. Leshem M.: Biobehaviour of the human love of salt. Neuroscience and Biobehaviour Reviews; 2009. 33, 1–17;
  5. Macias S. SALT - An Overview of Various Types of Salts. Micscape & Microcopy UK; 2015;
  6. N. Siemionowa, Człowiek- Sól Ziemi, Wyd. M. Szklarska, Kraków 2009;
  7. Papp ZMORPHOLOGICAL AND MICROCHEMICAL CHARACTERIZATION OF HIMALAYAN SALT SAMPLES. Revue Roumaine de Chimie 61(3); 2016;
  8. Quilaqueo M., Duizer L., Aguilera J.M.: The morphology of salt crystals affects the perception of saltiness. Food Research International; 2015;
  9. R. Kowalski, G. Kowalska, Sól niejedno ma imię, 2014;
  10. Vella D., Marcone M., Duizer L.M.: Physical and sensory properties of regional sea salts. Food Research International; 2012. 45, 415–421;
  11. Z. Zdrojewicz, S. Wasiuk, M. Wróbel, Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności, 2016.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów