Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości

Nasiona Chia 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWENasiona Chia 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

5,99 zł

RABAT - 1%

6,08 zł

-1

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Nasiona Chia Opis

Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”. Wysokoodżywcze nasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które stanowią niezbędny składnik naszej diety i odgrywają ważną rolę w wielu procesach w naszym organizmie, np. biorą udział przy produkcji hormonów. Nasiona chia są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Nasiona chia wchłaniają wodę i pęcznieją, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwii hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi.

 

nasiona chia


Nasiona Chia Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 


Nasiona Chia KCAL

100 gram produktu dostarcza około 500 kcal. Jedna łyżka waży średnio 10 gram i dostarcza 50 kcal. Nasiona są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Kalorie w chia pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

 


Nasiona Chia przepisy / Nasiona Chia zastosowanie

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

Składniki:

- ½ szkalnki borówek
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść jagód goji
- 1 łyżeczka mielonej guarany
- 1 szklanka wody niegazowanej

Całość wymieszaj w blenderze i delektuj się wspaniałym smakiem i dawką energii.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki świeżych truskawek
- kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

Wykonanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami syropu z agawy. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki syropu z agawy. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty. 


OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

Składniki:

- 1 banan
- 2 łyżki soku z limonki
- szklanka truskawek
- 1 kieliszek soku z granatu
- 2 łyżeczki błonnika oczyszczającego
- 1 łyżeczka nasion chia (wcześniej namoczonych w wodzie na 15 min)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 3/4 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Nasiona Chia Zastosowanie

Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów.

 Można je dodawać między innymi do:

- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Nasiona Chia Film


Nasiona Chia Opinie o produkcie: Nasiona Chia 250g

J
Jm
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
01/11/19
:)
Review by Jm on1 Nov 2019 review stating :)
Świetny dodaten do jogurtow i koktaili a przy tym bardzo zdrowy:)
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
21/09/16
Nasiona chia.
Review by justi19761 on 21 Sep 2016 review stating Nasiona chia.
Bardzo zdrowe - można dodawać i do deserów, jogurtu, sałatek, zup, więc zastosowanie wszechstronne, a do tego przystępna cena. Polecam śmiało!
J
Jakub
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
08/08/16
Chia
Review by Jakub on8 Aug 2016 review stating Chia
Super można stosować naprawdę ze wszystkim
K
Katarzyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
13/04/16
nasiona chia
Review by Katarzyna on 13 Apr 2016 review stating nasiona chia
super pożywne, dodaje do porannej owsianki
User avatar
Wioletta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
11/04/16
Nasiona chia
Review by Wioletta on 11 Apr 2016 review stating Nasiona chia
Super, dodaję ją prawie do wszystkiego, polecam!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Nasiona chia przepisy i pomysły na ich wykorzystanie!

Nasiona chia to produkt, który już od pewnego czasu króluje na rynku zdrowej żywności. Pochodzą z centralnej doliny Meksyku oraz północnej Gwatemali. Za produkt spożywczy uznane zostały w 2009 r. przez UE. Dziś nie ma wątpliwości, że posiadają szereg właściwości o korzystnym działaniu na ludzki organizm. Zacznijmy od początku…

czytaj więcej...