Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie
Sól himalajska różowa wartości odżywcze, zastosowanie

Sól himalajska granulowana 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

4,49 zł

RABAT - 10%

4,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Sól himalajska Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soli himalajskiej

Sól (i zawarte w niej minerały) stanowi jeden z niezbędnych składników diety człowieka. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją wyłącznie w niewielkich ilościach. Odkąd tradycyjna sól zaczęła kojarzyć się negatywnymi opiniami, na świecie rozpoczęto poszukiwania jej zdrowego odpowiednika. Takim odpowiednikiem ma być różowa sól himalajska, która dzięki sporej dawce minerałów w niej zawartych jest w stanie doprowadzić do polepszenia stanu funkcjonowania organizmu człowieka. Sól himalajska stanowi źródło magnezu oraz innych składników mineralnych. Ponadto, może stosowana być podczas zabiegów pielęgnacji ciała. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu?

Gdzie można kupić sól himalajską?

Dlaczego sól himalajska jest różowa?

Jak rozpoznać prawdziwą sól himalajską?

  • Sól himalajska – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Sól himalajska – przepisy.

Co to jest sól himalajska i skąd pochodzi?

Sól himalajska stanowi rodzaj soli kamiennej, która w naturalnych warunkach wydobywana jest we wschodnim pasie Himalajów oraz gór Karakorum na terenie Pakistanu. Ze względu na fakt, że wydobywana jest ona ze starych oraz suchych pokładów, jest wolna od zanieczyszczeń, które występować mogą w innych rodzajach soli. Tradycyjna sól himalajska charakteryzuje się różowym kolorem. W większości sklepów dostępna jest zarówno w formie drobnej, jak i granulowanej. Niniejszy produkt bez przeszkód można wykorzystywać w kuchni, jak również podczas zabiegów pielęgnacyjnych. W porównaniu do innych rodzajów soli, sól himalajska wyróżnia się nie tylko czystością, ale również wyższą zawartością cennych dla zdrowia składników mineralnych.

Sól himalajska - skład

Sól himalajska zaliczana jest do grupy soli krystalicznych. Oznacza to, że na przestrzeni wieków, pod wpływem działania wysokiego ciśnienia, sól pochodząca z wyschniętych oceanów utworzyła zwartą strukturę o geometrycznym kształcie. Dlatego też, skład soli himalajskiej niemalże w 100% odzwierciedla ten pochodzący jeszcze z czasów prehistorycznych. Warto wiedzieć, iż niniejszy produkt w ponad 97% składa się z czystej soli (chlorku sodu). Pozostałą część stanowią cenne dla zdrowia minerały wśród których wyróżniamy: wapń, potas, żelazo, magnez, siarkę, chrom, fluor, cynk, mangan oraz miedź.

Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne soli himalajskiej

Sól himalajska znajduje ważne miejsce w medycynie ludowej regionu Pakistańskiego. Wierzy się, że dostarczanie niniejszego produktu do organizmu człowieka jest w stanie wpłynąć na poprawę jego funkcjonowania. Dzięki zawartości wartościowych minerałów, stosowanie soli himalajskiej w odpowiednich ilościach (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) jest w stanie przyczynić się do regulacji poziomu glukozy we krwi, jak również wspomożenia procesów trawiennych. W świetle niektórych danych, sól himalajska uznawana jest również za produkt przyczyniający się do rozpuszczania skrystalizowanych odłogów znajdujących się zarówno w nerkach, jak i drogach żółciowych. Za sprawą magnezu, niniejszy produkt może przyczyniać się również do przywrócenia prawidłowej czynności mięśni oraz zapobieżenia występowania bolesnych skurczów. Dodatkowo, zawarty w soli himalajskiej potas może sprzyjać regulacji czynności serca, jak również ciśnienia tętniczego. Warto jednak wiedzieć, że powyższe właściwości nie zostały jeszcze podparte wystarczającą ilością badań naukowych. Jednocześnie należy pamiętać, że spożywanie każdego rodzaju soli w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zagrożenia naszego zdrowia, a nawet życia. Dlatego też, każdego dnia należy przestrzegać zaleceń związanych ze spożywaniem odpowiednich ilości soli (około 4g soli na dobę).

Sól himalajska do kąpieli. Czy można ją stosować?

Sól himalajska może wykazywać działanie antybakteryjne, tonizujące i przeciwzapalne. Dlatego też, warto stosować ją podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Na przykład, podczas kąpieli. Dodatkowo, niniejszy produkt doskonale sprawdzi się w roli składnika domowego peelingu. Wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek, aby w kilka chwil stworzyć produkt, który idealnie nadaje się do złuszczenia nadmiernych ilości naskórka. W celach pielęgnacyjnych warto używać soli himalajskiej w postaci gruboziarnistej. Warto również wiedzieć, że stosowanie jej podczas kąpieli może przyczynić się do złagodzenia napięcia nerwowego, jak również zmniejszenia intensywności świądu w przebiegu alergii skórnych. Zanim jednak zaczniemy stosować niniejszy produkt w celach kosmetycznych (zwłaszcza w przebiegu określonych chorób skórnych), warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego kosmetologa lub dermatologa.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania soli himalajskiej

Każdy z nas powinien pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości soli może doprowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Na przykład, rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz/lub zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości w przyszłości. Niemniej jednak, stosując sól himalajską w dawce nieprzekraczającej dzienne zapotrzebowanie, jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu większą ilość składników mineralnych, niż w przypadku tradycyjnej soli. Szczególną ostrożnością w spożywaniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby starsze, jak również te zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Poza tym, stosowanie soli himalajskiej w odpowiednich ilościach (nie więcej niż 4-6g na dobę) jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Sól himalajska – cena

Sól himalajska dostępna jest zazwyczaj w dwóch formach: drobnej soli himalajskiej oraz soli granulowanej. W większości sklepów znajdziemy ją w opakowaniach o wadze 500g lub 100g.

  • Sól himalajska drobna o wadze 500g kosztuje około 5,00 – 10,00 złotych, natomiast za opakowanie o wadze 1000g zapłacimy około 6,00 – 20,00 złotych.
  • Sól himalajska granulowana o wadze 500g kosztuje około 5,00 – 12,00 złotych, natomiast za opakowanie o wadze 1000g zapłacimy około 7,00 – 25,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soli himalajskiej

Pytanie 1: Gdzie można kupić sól himalajską? Sól himalajską możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie uzyskać większą ilość informacji na temat kupowanego produktu, jego wyższą jakość, jak również atrakcyjną cenę.

Pytanie 2: Dlaczego sól himalajska jest różowa? Sól himalajska jest różowa za sprawą śladowych ilości tlenku żelaza w niej zawartych. Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu produktów. W niektórych marketach możemy bowiem znaleźć sól, która jest sztucznie barwiona.

Pytanie 3: Jak rozpoznać prawdziwą sól himalajską? Prawdziwa sól himalajska charakteryzuje się delikatnym różowym kolorem. Niemniej jednak, najważniejszy jest kraj pochodzenia niniejszego produktu. Prawdziwa sól himalajska wydobywana jest bowiem tylko i wyłącznie na terenie Pakistanu, co czyni ją niezwykle wyjątkową i często drogą. Warto jednak wiedzieć, że na rynku możemy spotkać również inne produkty, które swoim składem będą przypominały oryginalną sól himalajską.

 

sól himalajska

 

Podsumowanie

Sól himalajska stanowi dobre źródło minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto wykorzystać ją nie tylko w naszej kuchni, ale przede wszystkim podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Aromatyczna kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej jest w stanie nie tylko zapewnić nam uczucie odprężenia, ale również odżywić naszą skórę i oczyścić ją z nadmiaru bakterii.

Bibliografia

  1. Drake S. L., Drake M. A.: Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies 2011;
  2. Hendel B., Ferriera P. (2003). Water & salt: the essence of life: the healing power of nature. Natural Resources, USA;
  3. Jarosz M. (red. nauk.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa; 2017;
  4. Leshem M.: Biobehaviour of the human love of salt. Neuroscience and Biobehaviour Reviews; 2009. 33, 1–17;
  5. Macias S. SALT - An Overview of Various Types of Salts. Micscape & Microcopy UK; 2015;
  6. N. Siemionowa, Człowiek- Sól Ziemi, Wyd. M. Szklarska, Kraków 2009;
  7. Papp ZMORPHOLOGICAL AND MICROCHEMICAL CHARACTERIZATION OF HIMALAYAN SALT SAMPLES. Revue Roumaine de Chimie 61(3); 2016;
  8. Quilaqueo M., Duizer L., Aguilera J.M.: The morphology of salt crystals affects the perception of saltiness. Food Research International; 2015;
  9. R. Kowalski, G. Kowalska, Sól niejedno ma imię, 2014;
  10. Vella D., Marcone M., Duizer L.M.: Physical and sensory properties of regional sea salts. Food Research International; 2012. 45, 415–421;
  11. Z. Zdrojewicz, S. Wasiuk, M. Wróbel, Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności, 2016.


Sól himalajska Wartości odżywcze

Składniki: sól himalajska

 


Sól himalajska przepisy / Sól himalajska zastosowanie

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Składniki:

- Około 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- 1 szczypta soli himalajskiej;
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż go do średniej wielkości miski;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sól himalajską oraz tymianek;
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka;
Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarniki do temperatury 220oC;
Rozłóż kawałki kurczaka na blaszce i piecz je w piekarniku przez około 15-25 minut.

Gotowe kawałki kurczaka możesz dodać do pełnej warzyw sałatki lub spożywać je w formie przekąski z dodatkiem domowego sosu jogurtowo-czosnkowego.


DOMOWA KASZANKA

DOMOWA KASZANKA

Składniki:

- 300 g mięsa mielonego
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 1 duża cebula lub 2 małe
- czosnek 1-2 ząbki
- 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- niepełna szklanka bulionu warzywnego
- po łyżce masła  i oleju rzepakowego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, 
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia

 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą. Kaszę ugotuj, na koniec dodając masło. Wymieszaj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę i czosnek. Dodaj mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego. Smaż ok 5 min. Dodaj przecier, bulion i kaszę. Dopraw do smaku. Tak przygotowaną kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj aż będzie rumiana. Przed podaniem kaszankę posyp natka pietruszki.


ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


ZUPA - KREM Z CUKINII

ZUPA - KREM Z CUKINII

Składniki
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól himalajska do smaku

Wykonanie:
W garnku roztop masło i oliwę. Dodaj i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodaj i podduś przez ok. 5 minut pokrojoną w kostkę cukinię.
Do podduszonej cukinii dodaj przyprawy. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Zupę zblenduj na gładki krem, pod koniec blendowania dodając śmietankę. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 


Sól himalajska Zastosowanie

Sól himalajską bez przeszkód możemy stosować w naszej kuchni jako zamiennik tradycyjnej soli. Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów.Warto jednak wiedzieć, że z jej pomocą jesteśmy również w stanie przygotować antybakteryjną płukankę, która może okazać się pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto, sól himalajską możemy również stosować w celu przygotowania inhalacji, pomagającej zwalczyć uporczywy katar, jak również stany zapalne w obrębie zatok.
Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest pół godzinny odpoczynek. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.

 

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Sól himalajska Film


Sól himalajska Opinie o produkcie: Sól himalajska granulowana 500g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również