info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Wartości odżywcze
Syrop klonowy
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Syrop klonowy używany jest przede wszystkim jako polewa do naleśników. Jest doskonałym dodatkiem do owoców, tostów, ciast, lodów, jogurtu, płatków śniadaniowych, sałatek, sosów i dipów. Ponadto znakomicie nadaje się do warzyw, fasoli, ziemniaków, pieczonych i smażonych mięs i ryb. Można go używać, jako zamiennik miodu i cukru, dodawać do mleka, kawy, herbaty i oryginalnych drinków.
Opis
Syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Nie zawiera konserwantów, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.
PRODUCENT | Fungopol |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 199zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.

Rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim
Składniki:
- 5-centymetrowy kawałek imbiru
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego może być mielony
- 3 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 szklanki wody
- mięta i cytryna do podania
Imbir obrać łyżeczką i posiekać na podłużne paski. Nasiona kardamonu uprażyć na rozgrzanej patelni a następnie rozetrzeć w moździerzu lub ugnieść łyżeczką.
Zagotować wodę i zalać nią wszystkie składniki. Zostawić na ok. 10 minut. Dodać syrop z agawy. Całość przecedzić.
Podawać ze świeżą miętą i wyciśniętym sokiem z cytryny.

Orzechowy mus z kaszy jaglanej
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki pasty laskowej
- 1 banan
- syrop klonowy (ewentualnie)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 1:3. Kiedy kasza wchłonie już cały płyn i lekko wystygnie zblendować ją z bananem i pastą laskowa. Przełożyć do miseczki i polać syropem klonowym.