BIO Syrop z Agawy 1100G - fivio
BIO Syrop z Agawy 1100G - fivio
Syrop z agawy - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Meksyk | fivio | 2026-06-15 |
Składniki: Organiczny syrop z agawy (Agave Salmeana)
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1253 kJ/296 kcal | 15% |
Tłuszcz | 0 g | 0% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 71 g | 27% |
W tym | ||
Cukry | 69 g | 77% |
Błonnik | 5,8 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0,05 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Syrop z agawy - Zastosowanie
Do czego służy?
Słodzik ten jest szczególnie doceniany przez wegan, ponieważ zastępuje im miód. Stanowi dodatek do herbaty, drinków, koktajli. Łatwo się rozpuszcza nawet w zimnych napojach. Nektar o ciemnej barwie wykorzystywany jest do przyrządzania różnego rodzaju deserów, ponieważ w smaku przypomina karmel. W takiej formie możemy wykorzystać go także jako polewę do naleśników lub gofrów. Sprawdzi się również jako dodatek do owoców morza. Syrop z agawy może być podgrzewany. Wszelkie przepisy na słodkie wypieki, które zawierają w składzie miód mogą zostać zmodyfikowane. Nie musisz się obawiać, że ciasto z dodatkiem syropu z agawy się nie uda.
Przy wypieku ciast należy zwrócić uwagę na to, że syrop z agawy przyspiesza brązowienie ciasta, dlatego zalecane jest zmniejszenie temperatury pieczenia o 15-20*C.
Syrop z agawy - KCAL
Ile ma kalorii? Jaki indeks glikemiczny?
Syrop z agawy jest słodszy od cukru o 30%. Natomiast wysoka zawartość fruktozy i obecność glukozy sprawia, że ma niższy indeks glikemiczny (15-30 IG) od białego cukru (sacharozy). Jego kaloryczność jest jednak zbliżona. W 100 gramach znajdziemy ok 310 kalorii (1 łyżka to ok. 50 kalorii).Po spożyciu syropu poziom glukozy we krwi nie będzie skakał tak bardzo jak ma to miejsce w przypadku zastosowania tradycyjnego cukru. Nie oznacza to jednak, że jest odpowiedni do stosowania bez ograniczeń dla diabetyków i osób odchudzających się. Zawsze powinniśmy zachować umiar podczas jego stosowania.
Syrop z agawy - Opis produktu
Syrop z agawy to substancja słodząca, która może być alternatywą dla białego cukru. Łatwo się rozpuszcza, jego konsystencja przypomina lejący się miód, dlatego też idealnie nadaje się do przyrządzania koktajli i deserów. Poznaj właściwości tego złotego nektaru i sprawdź w jaki sposób możesz wykorzystać go w swojej kuchni.
Co to jest syrop z agawy?
Co lepsze – syrop z agawy, syrop klonowy, czy miód?
Gdzie można kupić?
Jak przechowywać?
Przeciwwskazania
Co zawiera syrop z agawy?
Na co pomaga syrop z agawy?
Ile ma kalorii? Jaki indeks glikemiczny?
Do czego służy?
Co to jest syrop z agawy?
Syrop z agawy, nazywany również nektarem, to substancja słodząca produkowana tylko z niektórych gatunków tej rośliny. Jak smakuje? Jest trzykrotnie słodsza od cukru. Ma bardzo delikatny smak, porównywalny do miodu, lecz o wiele łagodniejszy. Stosowana jest w sztuce kulinarnej jako zamiennik cukru. Jak powstaje? Proces wytwarzania syropu rozpoczyna się od wyciskania soku z rdzenia agawy. Przypomina on kształtem ananasa, waży od 25kg do 75 kg. Sok następnie jest podgrzewany i poddawany filtracji. W ten sposób dochodzi do hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste (z znacznej mierze jest to fruktoza). W wyniku podgrzewania sok zamienia się płyn o konsystencji przypominającej lejący się miód. Jak wygląda syrop z agawy? Może przybrać barwę od jasnej - złocistej do ciemnej - bursztynowej. Im ciemniejszy kolor, tym bogatszy aromat. Wszystko zależy od stopnia podgrzania i filtracji. Innym sposobem produkcji jest wykorzystanie do hydrolizy enzymu występującego w jednym z gatunków grzybów – kropidlaku czarnym. Syrop z agawy produkowany jest głównie w Meksyku.
Co lepsze – syrop z agawy, syrop klonowy, czy miód?
Wszystko zależy od naszych upodobań. Wskazane powyżej substancje to słodziki. Syrop z agawy jest zdecydowanie bardziej słodki od cukru, więc wystarczy go zastosować w niewielkich ilościach, aby uzyskać ten sam efekt. Ma również niższy indeks glikemiczny od cukru białego i syropu klonowego, więc nie powoduje tak dużych skoków glukozy we krwi jak te pozostałe słodziki. Zawiera jednak znaczne ilości fruktozy, która spożyta w nadmiernych ilościach może być szkodliwa. Syrop z agawy jest dobrą alternatywą dla ludzi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez cukru.
Gdzie można kupić?
Najlepszym wyborem będą zakupy w sklepie internetowym oferującym produkty ze zdrową żywnością. Duże znaczenie ma sposób produkcji syropu. Aby mieć pewność, że został wytworzony bez zastosowania genetycznie modyfikowanych enzymów, lepiej wybrać sprawdzonego dostawcę.
Jak przechowywać?
Syrop z agawy powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej. Po otwarciu najlepiej wstawić go do lodówki. Należy pamiętać, aby spożyć go w ciągu 3 miesięcy od otwarcia.
Przeciwwskazania
Jak każda substancja słodząca, syrop z agawy ma nie tylko zalety, ale i wady. Duża zawartość fruktozy sprawia, że spożyty w nadmiarze może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Fruktoza może bowiem odkładać się w organizmie człowieka i prowadzić do otyłości. Syrop stosowany z umiarem jest bezpieczny. Nie jest zalecany jednak dla małych dzieci.
Co zawiera syrop z agawy?
Syrop z agawy zawiera głównie cukry proste. Zawartość fruktozy może wahać się od 56% do nawet 95%. Natomiast glukoza stanowi od 8 % do 20% cukrów. W syropie odnajdziemy witaminy K, C i E oraz minerały tj. potas i sód. Substancja ta dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodany i jest ich tyle samo, co w białym cukrze (w jednej łyżce około 4 gramy).
Na co pomaga syrop z agawy?
Agawa to roślina z rodziny kaktusowatych bogata w kwas glikolowy, który szybko wchłania się w skórę. Dlatego też syrop z agawy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Na jego bazie przygotujesz w domowym zaciszu maseczkę na twarz. Wystarczą tylko dwa składniki: łyżeczka syropu i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Taka mikstura może okazać się zbawienna na wszelkie niedoskonałości cery. Wpłynie pozytywnie na wydzielanie sebum, rozświetli szarą i matową skórę. Wystarczy nałożyć maseczkę na twarz, pozostawić na co najmniej pięć minut, następnie zmyć. Taki zabieg najlepiej powtarzać dwa razy w tygodniu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.