Dzień darmowej dostawy
Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe opinie, właściwości
Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe opinie, właściwości

Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe 500g - PIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATICO)

PRODUCENTPIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATICO)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

10,50 zł

RABAT - 5%

11,03 zł

-5

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Płatki owsiane bezglutenowe przeznaczone są nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu.

Zawierają naturalny błonnik, który wspomaga regulację pracy układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Ponadto hamuje gwałtowne uwalnianie się cukru do krwi.

Płatki zawierają duże ilości tłuszczu roślinnego, co powoduje,  przez co są niezwykle odżywcze. Nie zawierają glutenu, ponieważ powstają ze zbóż z wyselekcjonowanych upraw. 

Wartość energetyczna: 368kcal/1522kJ

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Tłuszcz: 7.0g
W tym nasycone: 1.0g
Węglowodany: 60,5g
W tym cukry: 1,1g
Białko: 10,3g
Błonnik: 8,3g
Sól: 0,003g


Wartości odżywcze

W skład produktu wchodzą płatki owsiane. Nie zawiera glutenu. 


przepisy /zastosowanie

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Składniki:

- Około 5g jagód goji;
- Około 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- ½ banana;
- 1 brzoskwinia;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 150ml wybranego mleka roślinnego (lub tradycyjnego mleka);
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Przelej mleko do niewielkiego garnka i podgrzej je;
Przesyp płatki owsiane do miseczki, dodaj do nich miód, a następnie zalej ciepłym mlekiem;
Pozostaw płatki do namoczenia na około 5 minut;
W tym czasie: pokrój banan w plasterki, a brzoskwinie w kostkę;
Na środku miski z płatkami ułóż łyżkę masła orzechowego;
Na płatkach owsianych ułóż również pokrojonego banana oraz brzoskwinię;
Całość posyp niewielką ilością jagód goji.


Zastosowanie

Płatki przygotowuje się zagotowując je w mleku.

Można je dodać do zupy mlecznej lub owsianki.

Płatki można przygotować na mleku roślinnym, wzbogaconym w wapń, co jest alternatywą dla osób, które nie używają mleka zwierzęcego.

Płatki mogą zastąpić kaszę, makaron i ziemniaki w daniach obiadowych. Można także dodawać je do zup warzywnych.  

 



Opinie o produkcie: Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe 500g

N
Natalia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
30/11/16
Płatki bg
Review by Natalia on 30 Nov 2016 review stating Płatki bg
Płatki smaczne, delikatne.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Płatki owsiane – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto je jeść?

Płatki owsiane stanowią idealny sposób na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Są one nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również cennych witamin i minerałów. Jak niniejszy produkt może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? I czy płatki owsiane sprawdzają się w pielęgnacji zmęczonej skóry? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dalszej części tekstu. Z […]

czytaj więcej...

Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!

Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować pożywną owsiankę […]

czytaj więcej...