Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości
Maizena, skrobia kukurydziana cena, zastosowanie, właściwości

Maizena - skrobia kukurydziana 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIANiemcy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

7,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Maizena- skrobia kukurydziana Wartości odżywcze

Składniki: Skrobia kukurydziana 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Maizena- skrobia kukurydziana Zastosowanie

Maizena przede wszystkim wykorzystywana jest w kuchni jako zamiennik mąki. Sprawdza się doskonale do zagęszczania zup i sosów. Można ją również dodawać do domowych ciast, ciasteczek oraz do wypieku chleba. Sprawdź poniższe przepisy ze skrobią kukurydzianą. Z maizeny przygotujesz także pyszny budyń, kisiel oraz krem do ciasta. Potrawy z dodatkiem skrobi kukurydzianej mają delikatną konsystencję. Maizena ułatwi także rozwałkowywanie ciasta, można nią także wysypać formę do pieczenia, co ograniczy przywieranie.

 


Maizena- skrobia kukurydziana Opis

Maizena to inaczej skrobia kukurydziana. Występuje w formie sproszkowanej, ma biały kolor, a po połączeniu z wodą przybiera konsystencję kleiku. Jest niezwykle uniwersalna, ponieważ nie ma ani smaku, ani zapachu. Maizena to produkt naturalny i bezglutenowy. Idealnie sprawdza się jako zamiennik tradycyjnej mąki. Poznaj właściwości skrobi kukurydzianej i dowiedz się jak wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest maizena?

Maizena to nic innego jak dobrze nam znana skrobia kukurydziana. Pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Różni się więc do mąki przede wszystkim tym, że nie powstaje w wyniku mielenia ziarna. Skrobia kukurydziana nadaje się do przygotowywania wszelkich potraw, do których używamy tradycyjnej mąki. Świetnie sprawdzi się także do podsypywania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta. Zalecana jest zwłaszcza dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Bardzo dobrze łączy się z wodą. Wystarczy lekko zwilżyć proszkiem, by uzyskać konsystencję kleiku. W tej formie często podawana jest osobom w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Chętnie sięgają po nią także sportowcy w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego. Maizena stanowi doskonałe uzupełnienie diety proteinowej.

Gdzie kupić maizenę i jaka jest jej cena?

Skrobia kukurydziana staje się coraz bardziej popularna, więc z dostępnością nie powinno być problemu. Maizenę kupimy w niektórych supermarketach i sklepach spożywczych. Bez problemu można ją nabyć w sklepach oferujących zdrową żywność. Warto pomyśleć o wygodnym rozwiązaniu jakim są zakupy przez internet. Cena kilogramowego opakowania to wydatek rzędu 7 zł. Skrobię kukurydzianą należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Skrobię kukurydzianą możemy zastąpić zwykłą mąką pszenną. W przeciwieństwie do maizeny ta jednak zawiera gluten i nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię. Do zagęszczania potraw zaleca się używanie dwukrotnie większej ilości mąki niż skrobi. Jeśli nie mamy pod ręką maizeny, dobrym zamiennikiem będzie też mąka z tapioki. Dwie łyżki mąki to odpowiednik jednej łyżki maizeny. Ten sam efekt osiągniemy stosując mąkę ryżową lub zmielone siemię lniane. W przypadku tego ostatniego, konsystencja będzie jednak bardziej żelowa. Jedna łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszana z czterema łyżkami wody powinna zastąpić około dwie łyżki maizeny.

Skrobia kukurydziana a ziemniaczana – różnice

Skrobia ziemniaczana to również zamiennik skrobi kukurydzianej. Obie mają taką samą konsystencję. Zawartość witamin i mikroskładników również jest porównywalna. Podstawową różnicą jest stopień zagęszczania potraw. Skrobia ziemniaczana zagęszcza płyny bardziej niż maizena. Skrobia kukurydziana zalecana jest do delikatnych deserów i słodyczy. Dobrze nadaje się do zup i sosów. Skrobia ziemniaczana natomiast sprawi, że kruche ciasto będzie jeszcze bardziej kruche. Może jednak delikatnie zmieniać smak potraw. Kolejna różnica to temperatura gotowania. Skrobia kukurydziana potrzebuje wyższej temperatury niż skrobia ziemniaczana, by zacząć gęstnieć. Maizena może również powodować delikatne zmętnienie potrawy. Skrobia ziemniaczana nie wpływa na zabarwienie dań.

Czy skrobia kukurydziana jest zdrowa?

Skrobia kukurydziana dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim węglowodanów. Mimo tego, że nie posiada szczególnych walorów prozdrowotnych jest zbawieniem dla osób uczulonych na gluten. Stanowi doskonały zamiennik produktów zbożowych. Kaloryczność jest do nich porównywalna. W 100 gramach maizeny znajdziemy około 351 kalorii. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu (około 0,10 g) oraz soli (0,005 g). Jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Może stanowić uzupełnienie diety proteinowej. Nie zawiera cukru. Dostarcza witaminy B2, B6 oraz niacyny. Zawiera fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód i potas.

Jakie ma właściwości?

Skrobia kukurydziana jest produktem, który może być spożywany przez osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Jest lekkostrawna, dietetyczna i niskobiałkowa. Oprócz zastosowań w kuchni posiada również wiele cennych właściwości, które ułatwią codzienne prace w gospodarstwie domowym. Można wykorzystać ją do usunięcia plan z oleju, krwi i różnego rodzaju produktów spożywczych. Sprawdzi się także do czyszczenia garnków, patelni i zastawy stołowej. Można ją wykorzystać do prania jako środek zmiękczający ubrania. Co ciekawe, pasta przygotowana z maizeny może złagodzić objawy poparzeń słonecznych i podrażnienia miejsc po ukąszeniach owadów. Skrobia kukurydziana zastąpi także suchy szampon do włosów.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Maizena- skrobia kukurydziana Opinie o produkcie: Maizena - skrobia kukurydziana 1000g VIVIO

Najchętniej czytane

Skrobia kukurydziana czy mąka? – sprawdź różnice, właściwości, zastosowania

Naturalna skrobia kukurydziana, czyli maizena jest produktem, po który coraz częściej sięga się nie tylko w kuchni. Choć w Polsce często jest traktowana jak mąka kukurydziana, maizena stanowi nieco inny produkt, jednak nadal o tym samym źródle – kukurydzy. Czym tak naprawdę jest skrobia? Maizena – mąka z kukurydzy – czym się różnią? Gdzie stosuje […]

czytaj więcej...