wege
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości
Morwa biała suszona owoc cena, właściwości

Morwa biała bez pestek 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATadżykistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

3,39 zł

RABAT - 30%

4,85 zł

-30

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Morwa biała Opis

Morwa biała to roślina, która posiada zdolności obniżania poziomu cukru we krwi. Jej suszone owoce wykorzystuje się do produkcji win i likierów. Stanowią one również oryginalny dodatek do słodkich wypieków. Suszona morwa to także pyszna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Co to jest morwa biała? Gdzie rośnie, jak wygląda i smakuje?

Morwa biała to długowieczne drzewo liściaste z rodziny morwowatych, które najlepiej czuje się w klimacie umiarkowanym, tropikalnym i subtropikalnym. Jej nazwa wiąże się z kolorem kory, a nie owoców. Z uwagi na wysoką tolerancję temperaturową, jej uprawa przyjęła się w Europie, rośnie również w Polsce. Została sprowadzona w w XI w. z Chin i Japonii. W starożytności liście morwy były pokarmem dla jedwabników. Drzewo dorasta do 10 metrów wysokości. Jak szybko rośnie? Najszybszy wzrost obserwuje się w wieku 40-50 lat. Owoce przypominają nieco jeżyny, w smaku są słodkawe i lekko mdłe. Ich kolor uzależniony jest od stopnia dojrzewania i przybiera barwę od białej po czerwoną do ciemno fioletowej, nawet czarnej. Wyróżnia się dwie odmiany morwy: białą i czarną. Różnią się między sobą głównie wyglądem liści. Uprawa morwy białej w naszym klimacie jest o wiele łatwiejsza i z powodzeniem można posadzić roślinę w przydomowym ogrodzie. Ważne, aby wybrać do tego celu ciepłe i osłonięte od wiatru miejsce.

Morwa biała czy czarna? Jaka najlepsza?

Pod względem uprawy w Polsce, zdecydowanie lepiej wypada morwa biała. Jest ona bardziej odporna na mrozy. Natomiast jeśli chodzi o walory smakowe, owoce morwy czarnej są bardziej wyraziste i słodkie. Wykorzystuje się je najczęściej do przyrządzania soków, nalewek, konfitur. Zawierają duże ilości mikroelementów i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jednak to właśnie owoce morwy białej mają potwierdzone badaniami naukowymi właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

Morwa biała na odchudzanie?

Badania naukowe wskazują również na korzyści wynikające z pomocniczego stosowania morwy białej w leczeniu otyłości. Takie właściwości mają jednak liście tej rośliny. Testy prowadzone na myszach wykazały, że ekstrakt z liści morwy białej może przyczynić się do spadku masy ciała, obniżenia poziomu insuliny oraz zmniejszenia spożycia kalorii. Wykorzystanie morwy białej w prewencji oraz leczeniu otyłości wygląda więc obiecująco. Jak podkreślają naukowcy, konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań klinicznych w tym kierunku.

Właściwości morwy białej.

W składzie owoców morwy białej odnajdziemy głównie cukry (18%). To także źródło witaminy B, niacyny, kwasu askorbinowego, wielu makro i mikroskładników oraz antyoksydantów. Jej prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. W medycynie ludowej wykorzystywano nie tylko owoce, ale również liście, kłącza i korę. Świeże owoce miały neutralizować zawroty głowy, zmniejszać obrzęki, regulować ciśnienie krwi i wspomagać trawienie. Suszone owoce miały za zadanie wzmocnić organizm podczas wyczerpujących wędrówek. Badania naukowe obecnie wskazują, że spożywanie owoców morwy białej jest korzystne dla cukrzyków. Testy prowadzone na szczurach chorych na cukrzycę dały zaskakujące wyniki. Okazało się, że ich trzustka zaczęła się regenerować na skutek spożycia owoców morwy białej. Właściwości przeciwcukrzycowe roślina ta zawdzięcza obecnym w niej związkom z grupy polihydroksyalkaloidów. Hamują one działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do glukozy w jelicie cienkim.

Na co działa morwa?

Morwa biała, zdaniem naukowców, posiada również właściwości antyoksydacyjne. Wszystko to za sprawą obecnych w niej związków zwanych flawonoidami. Jej stosowanie może wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu i tym samym być wsparciem w profilaktyce chorób układu krążenia. Obecnie prowadzone są również badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi morwy białej. Jej działanie w tym zakresie miałoby polegać m.in. na zmniejszeniu stresu oksydacyjnego. Konieczne jest jednak przeprowadzenie dodatkowych badań. Potwierdzone zostało natomiast działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne morwy białej.

Przeciwwskazania do spożycia morwy białej.

Uczulenie na morwę jest przeciwwskazaniem do spożywania jej w każdej postaci. Występuje ono jednak niezwykle rzadko. Czy można ją stosować w ciąży? Z uwagi na brak wystarczających badań prowadzonych na tej grupie pacjentek, należy zachować szczególną ostrożność. Należy zaznaczyć również, że morwa biała może wchodzić w interakcje z innymi lekami. Powinni uważać zwłaszcza cukrzycy przyjmujący leki obniżające poziom cukru we krwi oraz osoby stosujące preparaty na obniżenie cholesterolu.

 

morwa biała

 

Bibliografia:

Joanna Grześkowiak, Małgorzata Łochyńska –„ Związki biologicznie aktywne morwy białej (morus alba L.) i ich działanie lecznicze”; Postępy Fitoterapii 1/2017, s. 31-35

Roman Karczmarczuk – „Morwa, brusonecja i żółtnica pomarańczowa”; Wszechświat t. 113, nr 1-3/2012

Paula Ćwiek, Adam Grdeń, Agnieszka Malik – „Właściwości prozdrowotne morwy białej”; Właściwości prozdrowotne roślin i ich metabolitów wtórnych, Wydawnictwo Tygiel, Lublin 2018 ( ISBN 978-83-65932-42-6), s. 39


Morwa biała Wartości odżywcze

Składniki: morwa suszona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Morwa biała KCAL

Morwa biała – kalorie

Morwa biała posiada niewielką wartość kaloryczną w porównaniu do innych przekąsek np. orzechów. Garść suszonych owoców (około 30 gram) dostarcza naszemu organizmowi 102 kalorie. Wystarczy zaledwie 10-minutowa przejażdżka na rowerze, aby to spalić. Po suszone owoce morwy warto sięgać nawet na diecie.


Morwa biała przepisy / Morwa biała zastosowanie

KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.


Morwa biała Zastosowanie

Zastosowanie morwy białej. Co z niej zrobić?  

Owoce morwy w postaci suszonej są doskonałą i zdrową przekąską. Najlepiej więc jeść je pomiędzy posiłkami, jako alternatywę dla słodyczy. Dobrym pomysłem jest dodanie suszonej morwy do jogurtu lub owsianki. Będzie świetnym uzupełnieniem owocowych i mlecznych koktajli oraz wypieków. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Rukola, feta, filet z indyka, gruszka i suszona morwa. Do tego lekki dressing na bazie soku z limonki i pomysł na lunch gotowy.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Morwa biała Film


Morwa biała Opinie o produkcie: Morwa biała bez pestek 50g VIVIO

K
Kasia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
18/10/17
Morwa biała
Review by Kasia on 18 Oct 2017 review stating Morwa biała
Fajna przekąska.Polecam
User avatar
Katarzyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
16/03/17
Słodycz
Review by Katarzyna on 16 Mar 2017 review stating Słodycz
Zdrowa słodycz, dodatek do musli i jako przekąska, mega słodka wg. mnie
I
Iwonarg
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/10/16
Przegryzka
Review by Iwonarg on 19 Oct 2016 review stating Przegryzka
Fajnie słodka przekąska obniżająca poziom cukru.
User avatar
Marzena G.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
14/03/16
Morwa biała
Review by Marzena G. on 14 Mar 2016 review stating Morwa biała
Produkt świeży i smaczny, długi termin przydatności. Sama słodycz.
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/03/16
Ciekawy smak
Review by justi19761 on2 Mar 2016 review stating Ciekawy smak
Kupiłam na próbę, bo nie znałam tego produktu, smak lekko słodki, chrupie w zębach, doskonałe do musli lub na przekąskę.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również