weekend taniej dostawy

Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g - SUNVIO

PRODUCENTSUNVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
5 pkt

59,49 zł

RABAT - 26%

79,90 zł

-26

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g Wartości odżywcze

SKŁAD: Suchy ekstrakt z owocni twardnika japońskiego Lentitula edodoes (Berk.) PeglerDER 10:1

Składniki

Ilość w 1 miarce (0,5 g)

Ilość w 1 gramie

(2 miarkach)

/Zalecanej dziennej porcji/

Suchy ekstrakt z owocni Shiitake (Lentitula edodoes (Berk.) Pegler

0,5 g

1 g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g Zastosowanie

Zalecane spożycie: 1 gram (2x po 1 miarce) dodać do 150- 200 ml kawy, herbaty lub ulubionego napoju i dokładnie wymieszać. Spożywać 2 razy dziennie. Nie zaleca się dodawać produktu do wrzącej wody.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Prowadzenie zdrowego trybu życia i stosowanie zrównoważonej diety są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIE

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.


Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g Film

Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g Opis

Chcesz zwiększyć swoją odpornośc na stres? Zwiększyć swoją witalność organizmu oraz wpłynąć pozytywnie na stan układu nerwowego i odpornościowego? Prezentujemy grzyby shitake, które mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Grzyby shiitake posiadają wyjątkowe właściwości. Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Jednak co najważniejsze - grzyby shiitake wykazują działanie przeciwnowotworowe. Grzyby shiitake to drugie, zaraz po pieczarkach, najpopularniejsze grzyby uprawne na świecie.

Gdzie kupić grzyby shitake?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać grzyby shitake?

Jak spożywać ekstrakt z shitake?

Ile porcji produktu zawiera opakowanie 50g?

Adaptogeny - definicja i właściwości

W Indiach i Chinach żołnierze stosowali adaptogeny już od bardzo dawna, aby lepiej radzić sobie ze stresem podczas walki, szybciej się regenerować oraz zwiększyć swoją energię. W dzisiejszych czasach warto stosować adaptogeny ponieważ posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.

Adaptogeny to nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się specyficznym wpływem na ludzkie ciało i umysł. Nadrzędną właściwością wszystkich adaptogenów jest niwelowanie skutków stresu oraz adaptacja organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych.

W biologii uznaje się obecnie trzy kryteria, które musi spełniać roślina, aby można było zaklasyfikować ją do grupy adaptogenów. Według tych warunków rośliny adaptogenne:

  • są nietoksyczne - Nie mogą powodować negatywnych skutków ubocznych dla zdrowia fizycznego lub psychicznego oraz nie mogą być uzależniające.
  • zapewniają niespecyficzną odpowiedź organizmu na stres - Stosowanie adaptogenów pozwala na sprawne funkcjonowanie organizmu w obliczu czynników stresogennych, bez pozbawiania go rezerw energii życiowej. Ściśle związane jest z tym działanie holistyczne – wzmocnienie odporności całego organizmu, nie zaś wpływ na jeden konkretny organ czy układ.
    Przykładem przeciwnym mogą być takie substancje jak kofeina czy np. amfetamina, które również mogą pomagać w zwiększeniu adaptacji na stres, jednak w dłuższym okresie prowadzą do wyczerpania rezerw energii w organizmie.
  • mają normalizujący wpływ na organizm - W przeciwieństwie do wspomnianych używek, działanie adaptogenów opiera się na przywracaniu organizmu do naturalnej równowagi. Można ten mechanizm określić jako pewnego rodzaju „naturalną inteligencję”. Rośliny na swój sposób „czują” czego brakuje w organizmie (lub co występuje w nadmiarze) i redukują te dysproporcje.
    W ten sposób regulują prawidłowe działanie całego „systemu” i przywracają fizjologiczną równowagę (homeostazę).

Adaptogeny pomagają twojemu organizmowi przystosować się do stresu biologicznego i psychologicznego, ułatwiając równoważenie systemów hormonalnych. Rolą adaptogenów jest wsparcie odporności organizmu, zwiększając jego energię, skupienie, siłę oraz odporność na stres.

Grzyby shiitake - co to jest

Grzyby shiitake (Lentinus edodes), W Polsce znane także jako twardnik japoński, posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. W tych rejonach grzyby shitake nazywane są nawet "eliksirem życia", gdyż uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. Nic dziwnego - te brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem są skarbnicą składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu. Jednak grzyby shiitake wyróżniają się przede wszystkim zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Shiitake w medycynie chińskiej

Znany jest ze swoich leczniczych właściwości w tradycyjnej medycynie azjatyckiej od setek lat. Grzyby te wyraźnie zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie, dzięki czemu przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Posiadają również szereg innych, cennych dla osób dbających o zdrowie właściwości prozdrowotnych.

W krajach dalekiego wschodu uznaje się, że grzyby shitake zapewniają człowiekowi zdrowie i spowalniają procesy starzenia się. Chińczycy i Japończycy tradycyjnie przez wieki składali je w darze cesarzowi, natomiast w latach 60. zeszłego wieku dzięki badaniom japońskich naukowców udowodniono przeciwnowotworowe działanie tych grzybów. Obecnie coraz częściej wyciąg z nich wykorzystywany jest przy chemioterapii. Ma on na celu zmniejszenie toksycznego działania leków na zdrowe komórki organizmu i system immunologiczny.

W medycynie wschodu od kilkuset lat używa się go do wspomagania leczenia między innymi chorób serca i wysokiego ciśnienia, a urozmaicenie swojej diety tym grzybem zapobiega stwardnieniu tętnic i obniża poziom cholesterolu.

Shiitake – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Shitake wliczane są do grupy grzybów leczniczych, w której znajdują się m.in. popularne w Polsce boczniaki. Wśród licznych wartości odżywczych twardnika japońskiego warto wymienić witaminę D, wapń, fosfor i witaminę B3. Grzyby shitake zawierają również bardzo dużo potasu, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Z kolei niacyna, czyli witamina B3, ma doskonałe działanie uspokajające.

Jednak największym atutem shitake jest lentinan (beta-glukan), który stymuluje układ odpornościowy. Co to znaczy w praktyce? Otóż odpowiednio "zmotywowany" układ odpornościowy lepiej radzi sobie z infekcjami, a także niektórymi nowotworami. Liczne badania dowodzą też, że lentinan wspomaga walkę z wirusem HIV.

Shitake to prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych, naturalnych enzymów, a także błonnika. W medycynie chińskiej znane jest jako „eliksir życia”, które dzięki swemu wyjątkowemu składowi przyczyniają się do odzyskiwania witalności, wigoru i pobudzania układu immunologicznego. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się organizmu, a dzięki wysokiej zawartości niacyny wspomagają pracę układu nerwowego.

Lentinan - główny składnik grzybów shiitake

Lentinan to beta glukan, czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów. Prawdopodobnie stymuluje on układ odpornościowy i aktywację pewnych komórek i białek, które atakują nowotwory - w tym makrofagi, limfocyty T i komórki NK (tzw. naturalni zabójcy - od ang. Natural Killer). Ponadto wyizolowano kilka innych substancji, które mogą walczyć z nowotworem. Z badań na ludziach wynika, że lentinan m.in. przedłuża życie pacjentów z zaawansowanym i nawracającym rakiem żołądka i jelita grubego (którzy otrzymali również chemioterapię).

Grzyby shiitake i ich wpływ na cholesterol

Grzyby shitake redukują poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak ze względu na to, iż przyspieszają one jego metabolizm, co w konsekwencji prowadzi do szybszego wydalania cholesterolu z ludzkiego organizmu. Jego wpływ na poziom cholesterolu we krwi został potwierdzony już w roku 1966 w badaniach prowadzonych w Japonii. Naukowcy dowiedli, że obecna w grzybie eritadenina wyraźnie obniża stężenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL) we krwi, oddziałując na wątrobę – pobudzony metabolizm tłuszczów skutkuje podwyższeniem zawartości cholesterolu w błonach komórkowych hepatocytów. Ponadto prace prowadzone przez Katedrę Nauk Biologicznych Uniwersytetu Rolniczego i Weterynaryjnego w Obihiro pokazują, że obecność eriadeniny w diecie znacząco zwiększa wydalanie cholesterolu z kałem, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie stężenia LDL we krwi.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące grzybów shitake:

  1. Gdzie kupić ekstrakt z grzybów shiitake? Świeże lub suszone grzyby shiitake są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Cena 50 g suszonych grzybów to około 13 - 20 zł. Wyciągi z grzybów shiitake są sprzedawane w formie proszku lub kapsułek (jako suplementy), także w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak w tym przypadku ceny są znacznie wyższe - 50g ekstraktu z shitake kosztuje około 70 - 100 zł.
  2. Jak w prawidłowy sposób przechowywać shitake? Ekstrakt shitake należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. ważne aby chronić ją od wilgoci i światła.
  3. Jak spożywać ekstrakt z shitake? Ekstrakt z shitake najczęściej dodaje się do napojów. Może to być kawa, herbata, koktajl owocowo-warzywny czy inny ulubiony napój. Należy dodać 1g ekstraktu do 150- 200 ml płynu. Spożywać 2 razy dziennie. Nie zaleca się dodawać produktu do wrzącej wody.
  4. Ile porcji produktu zawiera opakowanie 50g? Shitake ekstrakt Vivio sprzedawany jest w opakowaniach po 50g. Opakowanie wystarcza na 100 porcji po 0,5g każda.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania shitake

Z grzybów shitake powinny zrezygnować osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę. Ponadto nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż wówczas mogą spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Grzybów shitake lepiej nie podawać dzieciom do 12. roku życia.

Shiitake ekstrakt – cena

Ekstrakt z shitake sprzedawany jest najczęściej w opakowaniach o pojemności od 20g do 100g. Za opakowanie niniejszego produktu o gramaturze 50g zapłacimy około 70 - 100 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena shitake może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g Opinie o produkcie: Ekstrakt z grzybów SHIITAKE 10:1 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również