info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Spirulina proszek 100g - VIVIO

%Spirulina w proszku cena, opinie

Spirulina proszek 100g - VIVIO

Cena regularna: 11,00 zł
9,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,00 zł
Cena za 1KG / 1L: 99,90 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Spirulina w proszku - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
ChinyDeliFOOD2026-06-11

Składniki: Sproszkowana spirulina /alga spirulina platensis/

 

Substancje czynne

Wartość w jednej dziennej porcji tj.: 5g

Sproszkowana spirulina

5g

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Spirulina w proszku - Zastosowanie

Jak spożywać?

Sproszkowana forma spiruliny sprawia, że z łatwością można ją wykorzystać na wiele sposób. Z czym można ją łączyć? Przede wszystkim warto wykorzystać ją do koktajli lub smoothie. Można również dodać ją do ulubionego soku. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej jako barwnik. Dodaj łyżeczkę proszku do makaronu lub kopytek i zaskocz gości oryginalnym kolorem obiadowego dania. Spirulinę możesz użyć także do przygotowania sosu, który urozmaici warzywną sałatkę. Wystarczy awokado, sok z cytryny, kilka kropli oliwy z oliwek i łyżeczka spiruliny.

Dawkowanie. Kiedy przyjmować – rano, czy wieczorem?

Suplementację spiruliną najlepiej zacząć od mniejszych dawek i obserwować reakcję organizmu. Zwykle stosuje się od 1 do 8 gramów dziennie tej substancji. Przeciętna dawka to 5 gramów. Dzieci nie powinny przyjmować więcej niż 6 gram spiruliny dziennie. Najlepiej podzielić dzienną dawkę na trzy porcje i przyjmować rano, w południe i wieczorem. Kiedy pojawią się pierwsze efekty? Zazwyczaj lepsze samopoczucie można zaobserwować po około 2 tygodniach stosowania spiruliny. Jak długo można ją przyjmować? Ważna jest przede wszystkim regularność zażywania. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety.
Porcję produktu tj.: 5 g (1 miarka) rozpuścić w 100 ml wody raz dziennie, najlepiej po posiłku, spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.

Spirulina w proszku - KCAL

Czy spirulina odchudza?

Łyżka spiruliny (około 10 gram) to zaledwie 35 kalorii. Badania naukowe dotyczące właściwości odchudzających spiruliny wykazały, że może ona prowadzić do nieznacznej redukcji masy ciała. Po raz pierwszy testy zostały przeprowadzone w 1986 r. Kolejne badania wykazały brak zależności pomiędzy ilością podawanej spiruliny a ilością utraconych kilogramów. Przyjmuje się, że takie działanie spiruliny jest związane z jej wpływem na skład mikroflory jelitowej w naszym organizmie. Naukowcy przekonują, że przyjmowanie preparatów zawierających spirulinę zwiększa prawie trzykrotnie ilość obecnych w naszym układzie pokarmowych bakterii Lactobacillus i Bifidobacteria. To przekłada się na prawidłowe trawienie i kontrolę masy ciała.

Spirulina w proszku - Opis produktu

Spirulina to mikroskopijny rodzaj alg, który zawiera nawet 70% białka. Jej spożywanie dostarcza organizmowi wielu cennych składników mineralnych, witamin (w tym z grupy B) i może mieć pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową naszego organizmu. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne. Wyniki badań naukowych zwracają uwagę na zdolności spiruliny do obniżania ciśnienia tętniczego i stężenia glukozy we krwi. Dostępna jest zazwyczaj w formie zielono-niebieskiego proszku lub w postaci tabletek. Stanowi dodatek do koktajli oraz składnik niektórych kosmetyków. Jej właściwości docenili już Aztekowie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.


Spirulina – co to takiego?

Nazwa spirulina pochodzi od rodzaju sinic, z których pozyskiwana była biomasa służąca do produkcji tego specyfiku. W 1979 roku wprowadzono na rynek pierwszy suplement diety z wykorzystaniem spiruliny. Obecnie wykorzystuje się dwa rodzaje alg: Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Są to cyjanobakterie występujące w środowisku wodnym. Nie posiadają ścian komórkowych, dlatego wszystkie substancje odżywcze w nich zawarte są z łatwością przyswajane przez nasz organizm.Spirulinę pozyskuje się z gleby, bagien, słodkich i słonych wód oraz gorących źródeł. Gdzie występuje bakteria arthrospira? Naturalny obszar występowania to alkaliczne i zasolone afrykańskie jeziora oraz Meksyk. Uprawa obejmuje również tereny Azji, Ameryki Centralnej i Południowej.Spirulina dostępna jest w kilku formach. Możemy nabyć ją w postaci tabletek, kapsułek, a najczęściej w proszku. Jej smak różni się w zależności od miejsca, z którego się ją pozyskuje. Ta morska może przybierać rybi posmak. Natomiast spirulina pozyskiwana z rejonów słodkowodnych jest delikatniejsza w smaku i ma przyjemny aromat. Niebieska i zielona barwa pochodzi od substancji w niej zawartej, mającej silne działanie antyoksydacyjne. Na ten charakterystyczny kolor wpływa również wysoka zawartość magnezu.

Spirulina, chlorella, czy młody jęczmień?

Wszystkie wskazane powyżej rośliny zaliczane są do naturalnych suplementów. Zyskują coraz większą popularność. Czym się różnią? Zarówno Spirulina, jak i Chlorella to rodzaj alg. Ta pierwsza zaliczana jest do sinic. Natomiast Chlorella to zielenica. Różni je więc profil białkowy. W przypadku sinic przyswajalność białek jest o wiele większa. Jeśli chodzi o młody jęczmień, to różni się on od wymienionych powyżej przede wszystkim typem chlorofilu oraz budową komórkową. Jest to roślina wielokomórkowa w przeciwieństwie do spiruliny i chlorelli. Zawiera więcej błonnika, a mniej substancji antyoksydacyjnych i kwasów tłuszczowych. Więc co wybrać? Wszystko zależy od diety i pozostałej suplementacji. Jeśli nasza dieta jest uboga w kwasy tłuszczowe (NNKT), lepiej sięgnąć po Spirulinę lub Chlorellę, które mają podobne właściwości. W przypadku, gdy dostarczamy naszemu organizmowi cennych kwasów tłuszczowych z innych źródeł, można sięgnąć po młody jęczmień.

Co zawiera i jak działa?

Badania naukowe wskazują na niezwykle cenne właściwości odżywcze i lecznicze spiruliny. W zdecydowanej większości składa się ona z białek (jest ich nawet 70% w suchej masie). Głównie są to aminokwasy egzogenne (tj. leucyna, metionina, tryptofan), które stanowią źródło pełnowartościowego białka. W ścianach komórkowych bakterii Arthrospira nie ma celulozy, co wpływa na lepszą przyswajalność substancji odżywczych. Spirulina dostarcza również niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cenny kwas g-linolenowy. Jest źródłem węglowodanów odpowiedzialnych za stymulację układu odpornościowego. Niektóre z nich biorą także udział w procesach naprawczych DNA. To także skarbnica witamin (w tym z grupy B oraz b-karotenu) i składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, potas, selen).

Spirulina – dla kogo i na co?

Naukowcy potwierdzają, że badania dotyczące terapeutycznych właściwości spiruliny są bardzo obiecujące. Zauważono, że może ona pozytywnie wpływać na ciśnienie tętnicze, a to za sprawą zawartych w niej licznych mikroelementów (przede wszystkim sodu i potasu). Tym samym jej spożywanie może zapobiec chorobom układu krążenia tj. nadciśnienie tętnicze. Badania naukowe przeprowadzane na szczurach wskazują również na zdolność spiruliny do hamowania wchłaniania cholesterolu. Jest za to odpowiedzialna fikocyjanina C, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, przyjmowanie spiruliny może być korzystne w terapii chorób tj. cukrzyca. Naukowcy potwierdzają, że suplementacja spiruliną wpływa na redukcję stężenia glukozy we krwi na czczo. Badania prowadzone na grupie osób w podeszłym wieku wykazały natomiast zdolność spiruliny do zwiększania odporności organizmu na działanie patogenów wewnątrzkomórkowych i pasożytów. Testy prowadzone na szczurach pozwoliły stwierdzić, że spirulina jest w stanie wyciszyć reakcję alergiczną. Mimo tego, że substancja ta jest jedną z najlepiej przebadanych wśród tego typu suplementów, wskazuje się na konieczność dalszych obserwacji, celem potwierdzenia opisanych powyżej właściwości.

Efekty uboczne. Przeciwwskazania.

Przyjmowanie spiruliny jest bezpieczne, o ile nie występuje uczulenie na któryś z jej składników. Do typowych reakcji alergicznych zalicza się ból głowy, wysypkę, wymioty oraz nudności. Takie objawy mogą się pojawić również w przypadku przedawkowania spiruliny. Należy pamiętać także o tym, że w trakcie jej przyjmowania może wystąpić zwiększone pragnienie oraz swędzenie skóry. Spirulina może mieć pozytywny wpływ na wzmocnienie i odżywienie całego organizmu. Naukowcy potwierdzają, że jest to zdrowsza, naturalna alternatywa dla syntetycznych preparatów witaminowych. Z uwagi na to, że spirulina dostarcza m.in. żelaza i jest źródłem witamin z grupy B, po konsultacji z lekarzem, mogą po nią sięgać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

 

spirulina

 

Bibliografia:

Ewelina Gumiela, Monika Szulińska, Paweł Bogdański – „Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, s. 199–209, Via Medica, ISSN 2081–2450
Bożena Fenert, Paweł K. Zarzycki- „CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZYCH CYJANOBAKTERII Z RODZAJU ARTHROSPIRA”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 223 – 228

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów