

Wartości odżywcze
rodzynki, olej słonecznikowy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1215 kJ/287 kcal
tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
węglowodany: 65 g
w tym cukry: 65 g
białko: 2,3 g
sól: 0,05 g
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Doskonałe jako słodka, naturalna przekąska a także jako dodatek do:
- musli
- owsianek
- koktajli
- wypieków
- naleśników
- sałatek
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opis
- w 100% naturalne
- suszone na słońcu
- bez pestek
- bogate w witaminy i składniki mineralne
- źródło błonnika i przeciwutleniaczy
- wyjątkowo soczyste i słodkie w smaku
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Iran / Uzbekistan / Afganistan / Turcja |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1000g |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

KUTIA
Składniki:
- 10 dag suszonych śliwek
- 5 dag suszonych fig
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek
- 1 szklanka maku
- aromat migdałowy
- 5 dag migdałów
- 1 szklanka ziaren pszenicy
Wykonanie:
Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.
Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.
Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.
Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.
Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
Składniki:
- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.

Kasza jaglana z musem
Składniki:
- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania
Wykonanie:
Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
Składniki:
- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.
Sposób przygotowania:
Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
Składniki:
- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim
Składniki:
- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia

Pudding z czarnego ryżu
Składniki:
- 1,5 litra mleka
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- cukier/słodzik wedle uznania
- garść rodzynek
- garść migdałów
Wykonanie:
Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.

Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu
Składniki:
- 1 jabłko;
- 5 łyżek płatków jaglanych;
- 200ml mleka migdałowego;
- 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
- 1 łyżeczka miodu;
- Szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Jabłko wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki;
Ugotuj płatki na mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich: posiekane jabłko, rodzynki i miód. Całość delikatnie wymieszaj;
Przełóż płatki do miseczki i posyp je cynamonem.

Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii
Składniki:
- 2 duże jabłka
- rodzynki sułtańskie (100 gram)
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
- komosa ryżowa (60 gram)
- sok jabłkowy (200 ml)
- mleko (100 ml)
- nasiona słodkiej bazylii (2 łyżki)
- jogurt naturalny ( 4 łyżeczki)
- miód do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, by nie przywarły do dna.
Komosę ryżową przepłukać pod zimną wodą i gotować w soku jabłkowym pod przykryciem przez około 12 minut, pozostawić do ostygnięcia.
Nasiona słodkiej bazylii namoczyć w mleku, gotować przez około 5 mint, dodać jogurt naturalny i miód.
Nakładać do wysokich pucharków naprzemiennie warstwami: masa jabłkowa, masa z komosą. Górę udekorować masą z nasionami bazylii.

Musli z dodatkiem chipsów jabłkowych
Składniki:
- 1 łyżka płatków kukurydzianych;
- 1 łyżka prażonych płatków owsianych;
- 2 pokruszone orzechy laskowe;
- 1 łyżka otrębów pszennych;
- 1 łyżeczka suszonych rodzynek;
- 1 łyżka chipsów jabłkowych;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 szklanka mleko sojowego.
Sposób przygotowania: powyższe składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zalej je mlekiem i gotowe!