Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści

Quinoa Komosa czerwona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

17,99 zł

RABAT - 10%

19,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Quinoa Komosa czerwona Opis

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to nieodłączny składnik diety wielbicieli zdrowego odżywiania. Źródło pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych. Czerwona odmiana ma bardziej wyrazisty smak, niż ta biała, która jest popularniejsza. Ziarno komosy czerwonej jest także bardziej chrupiące po ugotowaniu. To jednak nie koniec różnic. Czerwona quinoa zawiera aż o 15% więcej ryboflawiny, która bierze udział w wielu ważnych procesach w naszym organizmie. Poznaj właściwości komosy ryżowej i dowiedz się w jaki sposób wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również ryżem peruwiańskim. Pochodzi właśnie z rejonów Ameryki Południowej i od wieków ceniona jest za liczne właściwości prozdrowotne. W państwie Inków zastępowała kukurydzę. Z powodzeniem może zastąpić także ryż i ziemniaki. To tzw. pseudozboże. Oznacza to, że jej właściwości przypominają zboże, natomiast biologicznie nie jest z nim spokrewniona. Roślina ta zyskała popularność dzięki temu, że jej nasiona bardzo łatwo przygotowuje się do spożycia. W łupinach znajduje się składnik (saponiny), który nadaje ziarnu gorzki smak. Dlatego też zaraz po zebraniu poddaje się nasiona obróbce, by pozbyć się goryczki. Obecnie komosa uprawiana jest także w Ameryce Północnej i w Europie. Występuje w kilka odmianach. Najbardziej popularne to: kancolla quinoa i blanka de Juni (obie posiadają białe nasiona) oraz Witulla i Pasancalla (o różowo-brązowych nasionach i mniejszej goryczce). Poszczególne rodzaje komosy różnią się nie tylko wyglądem, ale także składnikami i zasięgiem występowania.

Która lepsza: czerwona czy czarna? A może biała?

Czerwona komosa występuje głównie na półkuli północnej. Jej naturalne obszary występowania to także terytorium Polski. Z nasion czerwonej komosy produkuje się mąkę i kaszę. Spożywa się również liście tej rośliny. Przez niektórych rolników uważana jest za chwast, porasta przydrożne rowy, śmietniska. Komosa czerwona wyróżnia się spośród pozostałych rodzajów większą twardością nasion oraz bardziej wyrazistym smakiem. Biała odmiana, najtańsza, nazywana jest także lebiodą. Występuje dziko na całym świecie, ale nie zaleca się spożywania tego rodzaju komosy, który występuje naturalnie. Grozi to zatruciem. Hodowlane odmiany jak najbardziej są bezpieczne. Natomiast komosa czarna to najbardziej popularny rodzaj. Porasta głównie obszary Ameryki Południowej. Jej właściwości zdrowotne nie odbiegają znacząco od pozostałych odmian.

Przeciwwskazania

Komosa ryżowa czerwona posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych i zalecana jest każdemu. Jednakże jak wszystkie produkty spożywcze, może ona wywoływać alergie. Reakcja uczuleniowa należy jednak do rzadkości. Do typowych objawów alergii należą: bóle brzucha, obrzęk jamy ustnej i gardła, wysypka, problemy z oddychaniem. Czy jest odpowiednia dla dzieci? Z uwagi na wysoką zawartość wapnia (aż 20 razy więcej niż w mleku) zaleca się jej podawanie dzieciom i osobom starszym. Co więcej, komosa czerwona posiada niski indeks glikemiczny (IG 35), więc może być spożywana również przez cukrzyków. Nie jest to tradycyjne zboże, dlatego też jest całkowicie bezpieczna dla osób chorujących na celiakię, nie zawiera glutenu.

Gdzie kupić i jaka cena?

Wszystkie rodzaje komosy ryżowej są dostępne w sklepach stacjonarnych i internetowych. Najbardziej popularna jest jednak biała odmiana. W razie problemów z dostępnością komosy czerwonej, najlepiej skorzystać z oferty sprawdzone sklepu internetowego ze zdrową żywnością. Za opakowanie o wadze 0,5 kg zapłacimy około 10 zł.

Co zawiera komosa?

Quinoa wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka. To także źródło witaminy E, A oraz witamin z grupy B. Dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników mineralnych tj. wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (zwłaszcza kwercytyny i kemferolu) oraz aminokwasów (m.in. lizyny i metioniny). Komosa ryżowa posiada także spore ilości błonnika pokarmowego, wspierającego pracę układu trawiennego.

Właściwości komosy

Ryż peruwiański może być wsparciem w profilaktyce miażdżycy, a wszystko to za sprawą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, w tym linolenowego i oleinowego. Spożywanie nasion komosy pozytywnie wpływa także na układ kostny ze względu na dużą zawartość wapnia. Jest go prawie 20 razy więcej niż w mleku! Komosa wpływa także pozytywnie na nasz układ nerwowy i odpornościowy. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że obecnie prowadzone są badania nad możliwością wykorzystania komosy w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawartość witaminy E oraz cynku sprawia, że nasiona quinoa znalazły zastosowanie także w kosmetyce. Ekstrakt z nasion komosy możemy odnaleźć w balsamch, kremach do twarzy, żelach myjących i maseczkach.

 


Quinoa Komosa czerwona Wartości odżywcze

Składniki: komosa ryżowa czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Quinoa Komosa czerwona KCAL

Ile ma kalorii?

Komosa ryżowa jest chętnie stosowana przez osoby odchudzające się, ponieważ w 100 gramach nasion odnajdziemy zaledwie 120 kalorii. Ceniona jest także ze względu na dużą zawartość białka. Zapewnia uczucie sytości na długo i ogranicza podjadanie między posiłkami. Dodatkowo zawartość błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Komosa czerwona to także źródło potasu, który przyczynia się do eliminacji nadmiaru wody z organizmu. Quinoa to z całą pewnością sprzymierzeniec osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.


Quinoa Komosa czerwona przepisy / Quinoa Komosa czerwona zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


Quinoa Komosa czerwona Zastosowanie

Jak gotować?

Smak komosy czerwonej nie każdemu może przypaść do gustu. Ta odmiana również zawiera saponiny, które są odpowiedzialne za gorzki posmak. Bardzo łatwo jednak można się go pozbyć, dlatego też tak ważna jest prawidłowa obróbka termiczna. Przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać nasiona pod bieżącą wodą. Następnie należy umieścić komosę w garnku i zalać zimną wodą w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy na dwie porcje wody). Jeśli istnieje taka potrzeba, można dolać wody w trakcie gotowania. Po upływie 15 minut od chwili zagotowania, nasiona powinny być gotowe do spożycia. Wówczas należy wyłączyć źródło ciepła i pozostawić garnek pod przykryciem do momentu, gdy komosa wchłonie resztę wody. Nie należy jej odlewać, ponieważ znajdują się w niej cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Czerwona komosa sprawdzi się idealnie do wszelkiego rodzaju sałatek, ponieważ jest zdecydowanie bardziej chrupiąca niż pozostałe odmiany. Z powodzeniem wykorzystasz ją także do przygotowania oryginalnego ciasta. Wykorzystaj przepisy zamieszczone poniżej.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Quinoa Komosa czerwona Film


Quinoa Komosa czerwona Opinie o produkcie: Quinoa Komosa czerwona 1000g VIVIO

A
asia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/03/18
Komosa ryżowa czerwona
Review by asia on 28 Mar 2018 review stating Komosa ryżowa czerwona
bardzo dobry produkt


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również