Płatki owsiane grube 1000g
Płatki owsiane grube 1000g
Płatki owsiane grube 1000g
Płatki owsiane grube 1000g
Płatki owsiane grube 1000g

Płatki owsiane grube 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWEPłatki owsiane grube 400g ZERO WASTE - VIVIO

8,49 zł

RABAT - 6%

8,99 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

przepisy /zastosowanie

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


CHRUPIĄCE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.


Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Składniki:

- Około 5g jagód goji;
- Około 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- ½ banana;
- 1 brzoskwinia;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 150ml wybranego mleka roślinnego (lub tradycyjnego mleka);
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Przelej mleko do niewielkiego garnka i podgrzej je;
Przesyp płatki owsiane do miseczki, dodaj do nich miód, a następnie zalej ciepłym mlekiem;
Pozostaw płatki do namoczenia na około 5 minut;
W tym czasie: pokrój banan w plasterki, a brzoskwinie w kostkę;
Na środku miski z płatkami ułóż łyżkę masła orzechowego;
Na płatkach owsianych ułóż również pokrojonego banana oraz brzoskwinię;
Całość posyp niewielką ilością jagód goji.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: Płatki owsiane grube 1000g

A
Ania
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
24/07/19
Polecam
Review by Ania on 24 Jul 2019 review stating Polecam
Bardzo dobra jakość za przystępną cene.
S
Stanisław
5 star rating
29/11/19
Płatki owsiane
Review by Stanisław on 29 Nov 2019 review stating Płatki owsiane
jestem zadowolony


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Płatki owsiane – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto je jeść?

Płatki owsiane stanowią idealny sposób na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Są one nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również cennych witamin i minerałów. Jak niniejszy produkt może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? I czy płatki owsiane sprawdzają się w pielęgnacji zmęczonej skóry? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dalszej części tekstu. Z […]

czytaj więcej...

Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!

Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować pożywną owsiankę […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?

Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]

czytaj więcej...

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat płatków owsianych znajdziesz w poniższym artykule. Za sprawą zawartości cennych witamin i minerałów, płatki owsiane goszczą na naszych stołach już od wielu pokoleń. Są doceniane nie tylko ze względu na […]

czytaj więcej...