Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal
Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal

Płatki migdałowe 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAUSA
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

15,54 zł

RABAT - 11%

17,49 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Płatki migdałowe Opis

Migdał blanszowany płatki.
Migdały to jadalne nasiona migdałowca zwyczajnego. Są zaliczane do grupy orzechów, choć w rzeczywistości nie są nimi. Błędnie nazywa się je nawet "królem orzechów".

Migdały zawierają duże ilości witaminy B2, witaminy E i błonnika. Zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastki mineralne.

Badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii na grupie otyłych mężczyzn z nadciśnieniem i ryzykiem rozwoju chorób serca, którzy przez miesiąc jedli 50 g migdałów dziennie, dowiodły obniżenie ciśnienia tętniczego. Badania dowiodły też podwyższenie poziomu witaminy E w organizmie i poprawę krążenia (w porównaniu z grupą kontrolną).


Płatki migdałowe Wartości odżywcze

Składniki: Migdały

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Płatki migdałowe przepisy / Płatki migdałowe zastosowanie

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.


CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.


Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Składniki:

- Około 400g obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka tartego imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego
- Około 100ml świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego);
- Szczypta soli oraz świeżo-mielonego pieprzu;
- 1 łyżka jogurtu typy greckiego (na jedną porcję zupy);
- Garść prażonych płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, dynię pokrój na mniejsze kawałki;
Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę wraz z dynią, warzywa posyp mielonym imbirem i smaż przez krótką chwilę (około 30 sekund);
Do składników w garnku dodaj bulion warzywny, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj przez około 30 minut, aż dynia stanie się całkowicie miękka;
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, posyp ją prażonymi migdałami i dodaj łyżkę jogurtu typu greckiego.

Jeśli masz na to ochotę, możesz posypać zupę niewielką ilością ostrej papryki.


Doskonały ryż śniadaniowy z dodatkiem owoców sezonowych

Doskonały ryż śniadaniowy z dodatkiem owoców sezonowych

Składniki:

- 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 100ml ciepłego mleka ryżowego;
- 1 łyżka prażonych płatków migdałów;
- 1 garść malin;
- 1 garść borówek;
- 2 liście mięty (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko w niewielkim rondelku;
Połącz ugotowany ryż z wiórkami kokosowymi i zalej całość ciepłym mlekiem;
Odczekaj około 5-10 minut, aż ryż wchłonie ciepłe mleko;
Na ryżu ułóż opłukane i osuszone owoce, a następnie posyp całość prażonymi płatkami migdałów;
Udekoruj śniadanie świeżymi listkami mięty.

Jeśli ryż będzie dla ciebie za mało słodki, możesz dodać do niego jedną łyżeczkę miodu lub ksylitolu.


Płatki migdałowe Zastosowanie

Migdały stanowią samodzielną przekąskę między posiłkami. Są dodawane do ciast i deserów. W przemyśle piekarskim są bazą do przygotowania masy migdałowej. Są też przerabiane na marcepan.

Mają zastosowanie w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych, które żyją w stresie.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Płatki migdałowe Opinie o produkcie: Płatki migdałowe 250g

A
Alina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
04/09/18
Płatki migdałowe
Review by Alina on4 Sep 2018 review stating Płatki migdałowe
Pyszne, dobra jakość, polecam
B
Bożena
5.0 star rating
18/10/19
Płatki migdałowe
Review by Bożena on 18 Oct 2019 review stating Płatki migdałowe
Bardzo dobre płatki.Cena fajna.Polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również