wege
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy
Orzechy włoskie cena, orzech włoski właściwosci, przepisy

Orzechy włoskie 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Ukraina
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g1000g

11,99 zł

RABAT - 14%

13,99 zł

-14

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Orzechy włoskie Opis

Orzechy włoskie, mimo tego, że są dość kaloryczne, zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wyróżniają się spośród innych orzechów największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się ich spożywanie zwłaszcza osobom, których dieta jest uboga w produkty mięsne i ryby, ponieważ nawet niewielka ilość orzechów dostarcza m.in. białka i kwasów omega-3. Dowiedz się co jeszcze kryje się pod tą niepozorną, brązową łupiną.

Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? Dlaczego tak się nazywają?

Nazwa w tym przypadku nie zawsze wskazuje na pochodzenie, choć skojarzenia są prawidłowe. Orzechy włoskie znany były już w starożytnej Grecji. Do naszego kraju dotarły z Wołoszczyzny (region Rumunii) i to właśnie od tej krainy pochodzi ich nazwa. Początkowo nazywane orzechami wołoskimi, obecnie znane jako orzechy włoskie. Często mówi się na nie jacki, ale ta nazwa zarezerwowana jest dla odmiany, która rzeczywiście przywędrowała do Polski z Włoch. Ten szlachetny gatunek charakteryzuje się bardzo cienką łupiną i wyjątkowo dużym rozmiarem owoców. Został sprowadzonyz Rzymu przez zakonnika Jacka Odrowąża. Orzechy włoskie są więc rzeczywiście włoskie, ale nie wszystkie ich odmiany pochodzą z tych rejonów. Obecnie największe ilości orzechów włoskich pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Nasza krajowa produkcja orzecha kształtuje się na poziomie 1000 ton rocznie.

Jak rosną?

Wydawałoby się, że orzechy włoskie mogą rosnąć w każdych warunkach i nie mają szczególnych wymagań. Nic bardziej mylnego. Uprawa tych drzew nie jest prosta. Kwiaty i liście są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Drzewo orzecha włoskiego lubi słoneczne i osłonięte od wiatru tereny oraz umiarkowanie wilgotne gleby. Niezbyt dobrze znosi przesadzanie. Wymaga regularnego przycinania. Świeże liście zawierają juglon – substancję, która może niekorzystnie wpływać na inne rośliny posadzone pod orzechem, hamując ich rozwój. Szczepione drzewka wydają owoce już po 2-3 latach. Kiedy można zbierać orzechy? Gdy spadają z drzewa, a ich zielona łupina zaczyna pękać, to znak, że można rozpocząć zbiory. Zwykle ma to miejsce na przełomie września i października.

Uczulenie na orzechy włoskie – objawy

Orzechy włoskie należą do produktów, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Pierwsze objawy występują zazwyczaj po kilku minutach od spożycia. Pieczenie, mrowienie w okolicach jamy ustnej, powinny zaniepokoić. Mogą pojawić się również zmiany skórne, nieżyt nosa, biegunka, bóle brzucha. Chociaż do najbardziej alergennych orzechów zalicza się orzeszki ziemne i w tym przypadku należy zachować ostrożność.

Jak przechowywać orzechy włoskie?  

Pod względem przechowywania, najlepiej wypadają orzechowy włoskie niełuskane. Łupina sprawia, że zachowają swoje właściwości nawet przez rok. Należy trzymać je w bawełnianym lub lnianym worku. Duże znaczenie ma również temperatura powietrza. Orzechy lubią chłodne i suche miejsca. Wybierając orzechy włoskie łuskane, dobrze zwrócić uwagę na opakowanie. Szczelnie zamykane sprawi, że pozostaną dłużej świeże i nie będą narażone na pleśń.

Co zawierają?

Badania naukowe dowodzą, że orzechy włoskie są skarbnicą łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych (m.in. jest to kwas linolowy, stearynowy i oleinowy). Ich obecność w wysuszonych owocach sięga aż 70%! Co więcej, orzechy włoskie są również źródłem białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia). Zawierają także witaminy B i C. Nie tylko owoce dostarczają cennych składników odżywczych. Naukowcy potwierdzają, że wyciąg z orzechów włoskich przyczynia się do zmniejszenia stężenia cukru we krwi i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Natomiast preparaty produkowane z liści i okrywy owoców są przydatne w leczeniu nieżytów układu pokarmowego, biegunek itp.

Właściwości orzechów włoskich. Dlaczego są zdrowe?

Orzechy włoskie są wartościową przekąską z uwagi na największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zdaniem naukowców wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Kwasy te biorą udział w metabolizmie lipidów i dlatego spożywanie orzechów włoskich może uchronić przed miażdżycą, zmniejszyć skłonność do tworzenia się zakrzepów oraz obniżyć zły cholesterol. Kwasy NNKT wspomagają również leczenie cukrzycy, otyłości, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Badania naukowe dowodzą, że spożywanie 30-40 gram orzechów włoskich dziennie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Czy orzechy włoskie tuczą?

Wszystkie orzechy, włoskie również, dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, ale też znaczną ilość kalorii. W 100 gramach zawierają około 690 kalorii. Ile waży średniej wielkości orzech włoski bez łupiny? To około 4 gramy i 27 kalorii. Dlategoteż włączając je do diety, pamiętajmy o umiarze.Orzechy włoskie należą do tej grupy zdrowych produktów, z których ilością nie można przesadzać ze względu na wysoką kaloryczność. Jest to jednak wartościowa przekąska i nie powinniśmy z niej rezygnować. Są bardzo odżywcze, szybko zaspokoją głów i dostarczą prozdrowotnych tłuszczy NNKT, błonnika, witamin i mikroelementów. Dlatego też zaleca się ich spożywanie w stanach rekonwalescencji. Doskonale wzmacniają organizm.

Ile można zjeść dziennie?

Garść orzechów włoskich zjedzona dziennie, przy zachowaniu odpowiedniego trybu życia i zbilansowanej diecie może przynieść same korzyści. Nie zaszkodzi sylwetce i dostarczy organizmowi cennych kwasów tłuszczowych. Nie należy przesadzać z ich ilością nie tylko ze względu na dużą wartość kaloryczną. Orzechy, nie tylko włoskie, są ciężkostrawne. Dlatego też najlepiej zachować umiar i nie spożywać ich wieczorem z uwagi na spowolnioną przemianę materii o tej porze.

Jak jeść i obierać orzechy włoskie?

Najlepiej spożywać orzechy włoskie uprzednio namoczone w wodzie. Dlaczego trzeba je moczyć? W ten sposób nasz organizm przyswoi z nich jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Jeśli zastanawiamy się, co zrobić żeby orzechy włoskie nie były gorzkie, to sprawdzonym sposobem na wyeliminowanie charakterystycznej goryczki jest ich sparzenie. W tym celu należy zalać orzechy włoskie wrzątkiem. Cały proces najlepiej powtórzyć dwa lub trzy razy. Inną metodą jest gotowanie orzechów w mleku, podsmażenie ich na patelni lub w piekarniku. To również pozwoli pozbyć się gorzkiego smaku. Pamiętajmy, aby wybierać orzechy włoskie naturalne, niesmażone i bez sztucznych dodatków, które niepotrzebnie zawyżają ich wartość kaloryczną.

Co z nich zrobić?

Orzechy włoskie doskonale wzbogacają smak słodkich wypieków. Będą idealnym dodatkiem nie tylko do ciasta, ale chleba i warzywnej sałatki. Świetnie komponują się z miodem oraz z cynamonem. Z łatwością można przyrządzić z nich wartościowe masło, które dostarczy energii na cały poranek. Wystarczy zblendować wcześniej namoczone i obrane ze skórki orzechy z odrobiną soli i dodatkiem miodu. Tak uzyskaną pastą można smarować pieczywo lub dodać do owsianki i pomysł na fit posiłek gotowy!

Cena orzechów włoskich

Na sklepowych półkach odnajdziemy orzechy włoskie mielone, łuskane i w łupinie. Różnią się między sobą ceną. Najtańsze będą oczywiście te mielone i w łupinach. Które wybrać? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jako dodatek do ciasta, sprawdzą się orzechy mielone. Jeśli natomiast chcemy sięgnąć po wartościową przekąskę, lepiej uniknąć niepotrzebnej pracy związanej z usunięciem twardej łupiny i wybrać orzechy łuskane. Warto jednak pamiętać, że te w łupinie, dłużej zachowają świeżość.

 

orzechy włoskie

 

Bibliografia

Weronika Borecka, Zbigniew Walczak, Michał Starzycki – „Orzech włoski – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności”; Nauka Przyroda Technologie 2013, Tom 7, Zeszyt 2, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Karczmarczuk Roman – Orzech grecki, „wołoski” i w efekcie włoski; Wszechświat, t 114, nr 1-3/2013


Orzechy włoskie Wartości odżywcze

Składniki: orzechy włoskie

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Orzechy włoskie KCAL

Wszystkie orzechy mają to do siebie, że zawierają sporą ilość kalorii. Orzechy włoskie w 100 gramach produktu zawierają około 690 kalorii, a garść orzechów włoskich waży około 30 gramów. Włączając je do diety pamiętajmy o umiarze, bo owszem orzechy włoskie są bardzo odżywcze i dostarczają mnóstwo prozdrowotnych tłuszczy NNKT, błonnika, witamin i mikroelementów, ale należą do tej grupy zdrowych produktów, z których ilością nie można przesadzać ze względu na wysoką kaloryczność.


Orzechy włoskie przepisy / Orzechy włoskie zastosowanie

KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g komosy ryżowej (białej)
- 1 łyżka stewi
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 g mrożonych malin
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- opcjonalnie ulubione owoce

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka

 

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

Składniki:

- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

Nastaw piekarnik na 180oC;

Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.


Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków

Składniki:

- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.


Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Składniki:

- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.


DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

Składniki:

- 2-3 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 4 łyżeczki płatków owsianych;
- 2 łyżeczki chipsów kokosowych;
- Garść borówek;
- 100ml gorącej wody;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem i pokruszonymi owocami, a następnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 4-5 minut;
Młody jęczmień wymieszaj razem z jogurtem;
Na miękkie płatki z orzechami wylej zielony jogurt;
Na jogurcie ułóż świeże borówki;
Posyp całość chipsami kokosowymi i gotowe.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


Orzechy włoskie Zastosowanie

Orzechy włoskie są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale podkreślają także smak wypieków, owsianek, lodów i deserów oraz wielu potraw, tj. sałatki czy makarony.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Orzechy włoskie Film


Orzechy włoskie Opinie o produkcie: Orzechy włoskie 250g VIVIO

G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
04/04/17
Bardzo dobre
Review by Gosia on4 Apr 2017 review stating Bardzo dobre
Bardzo dobre orzechy.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Kwas foliowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Dlaczego jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka? I w jakich produktach spożywczych powinniśmy go szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ważne informacje na temat kwasu foliowego znajdziesz w poniższym artykule. Kwas foliowy (znany również pod nazwą witamina B9 lub B11) jest jednym z przedstawicieli znajdującej się w pożywieniu grupy folianów o różnorodnych […]

czytaj więcej...

Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne oraz zastosowanie orzechów włoskich

Jakie są ich najważniejsze wartości odżywcze? I jaki wpływ na nasze zdrowie wywierają orzechy włoskie? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat tych niezwykłych orzechów! Chociaż smak orzechów włoskich zna chyba większość z nas, niewielu zdaje sobie sprawę z tego jak wiele cennych składników odżywczych skrywa w sobie ten niezwykły produkt. Niniejsze nasiona […]

czytaj więcej...

Jak wykorzystać orzechy włoskie w świątecznych przepisach?

Jak przygotować wyjątkowe dania wigilijne z orzechami włoskimi? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie trzy przepisy na pyszne i proste świąteczne potrawy. Gwiazdka coraz bliżej, a to oznacza, że oprócz świątecznej gorączki zakupów czeka Cię również przygotowanie wigilijnego menu, które sprawi, że tego uroczystego dnia zachwycisz swoich gości paletą wyjątkowych smaków i aromatów. Przepis nr […]

czytaj więcej...