DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Orzechy laskowe łuskane 100g - VIVIO

%Orzechy laskowe cena, orzech laskowy zastosowanie

Orzechy laskowe łuskane 100g - VIVIO

☆ Pyszne i odżywcze orzechy

☆ Można je spożywać samodzielnie jako smaczną przekąskę

☆ Są źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów

Cena regularna: 7,99 zł
6,51 zł
Najniższa cena z 30 dni: 5,70 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Orzechy laskowe - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Azerbejdżan / Polska / Gruzja / TurcjaVIVIO

Składniki: Orzechy laskowe łuskane

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2742 kJ/665 kcal33%
Tłuszcz63 g90%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
4,51 g23%
Węglowodany6 g2%
W tym
Cukry4 g4%
Błonnik8,9 g-
Białko14 g28%
Sól0,01 g<1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Orzechy laskowe - Zastosowanie

Jak jeść orzechy laskowe?

Najlepszym pomysłem jest spożywanie orzechów laskowych bez dodatków. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się je jako dodatek do ciast, czekolad, wyrobów mleczarskich. Naturalne orzechy mają łagodny smak i zapach. Prażone charakteryzują się intensywnym orzechowym aromatem, są bardziej chrupkie i kruche. Podczas tego procesu zmienia się jednak ich skład fizyko-chemiczny, dochodzi do rozkładu aminokwasów, degradacji białek. Najlepiej spożywać je na surowo. Dobrym pomysłem jest dodanie orzechów laskowych do muesli lub owsianki albo przygotowanie domowego masła orzechowego. Owoce leszczyny świetnie komponują się także z białym mięsem i makaronem. Wykorzystuje się je także do przygotowywania nalewek i likierów.

Orzechy laskowe - Materiały video

Orzechy laskowe - KCAL

Ile kalorii mają owoce leszczyny?

Jeden orzech laskowy (około 5 gramów) dostarcza naszemu organizmowi 31 kalorii. To prawie tyle co połowa jabłka. Jest to więc produkt wysokoenergetyczny, jednak nie powinny z niego rezygnować nawet osoby na diecie redukcyjnej. Orzechy laskowe to źródło błonnika, który jest ważny dla zachowania prawidłowej przemiany materii. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, przez co organicza podjadanie pomiędzy posiłkami.

Orzechy laskowe - Opis produktu

Owoce leszczyny to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak wszystkie orzechy, te również posiadają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Co więcej, orzechy laskowe zawierają witaminy z grupy B, potas, wap i fosfor. Pierwiastki te przyczyniają się do złagodzenia stanów napięcia nerwowego, dbają o nasze kości i zęby oraz pozwalają zachować prawdiłowe ciśnienie krwi. Spośród innych orzechów wyróżniają się sporą zawartość witaminy E. Właściwości lecznicze przypisuje się nie tylko owocom, ale również liściom i korze leszczyny.

Gdzie rośnie orzech laskowy?

Leszczyna bardzo dobrze czuje się w naszym klimacie. W Polsce produkcja roczna orzechów laskowych kształtuje się na poziomie około 3400 ton, co daje nam dziesiąte miejsce na światowych listach. Największe uprawy znajdują się na Lubelszczyźnie. Wiodącym producentem jest Turcja. Duże ilości orzechów laskowych pozyskuje się także we Włoszczech oraz w USA. Leszczyna pospolita to drzewo, które nie jest zbyt wymające w uprawie. Nie toleruje jedynie zbyt podmokłych gleb. Dorasta do 5 metrów wysokości i żyje około 60-80 lat. Jak wygląda? Liście leszczyny są pojedyncze, chropowate o zaostrzonych końcach. Owoce, popularnie nazywane orzechami laskowymi, mają twardą, brązową skorupkę i rosną w grupach po 3-4 sztuki obok siebie. Kiedy są dojrzałe? Zazwyczaj zbiory przypadają na okres sierpnia i września. W zależności od odmiany leszczyny, różna jest wielkość jej owoców. Jeden orzech laskowy waży około 5 gram, a jego długość może wynieść nawet 2,5 cm. Zdarza się, że leszczyna posadzona w przydomowym ogródku nie owocuje. Dlaczego tak się dzieje? Drzewo zaczyna wydawać owoce zazwyczaj po 3-4 latach. Pełne plonowanie osiąga nawet po 10 latach od zasadzenia. Potrzeba więc trochę cierpliwości.

To owoc czy warzywo?

Orzech laskowy to jadalny owoc leszczyny. Wszystkie orzechy są owocami z biologicznego punktu widzenia. Przyjęło się jednak, że ta grupa produktów nazywana jest orzechami i pod taką nazwą znane są w dietetyce.

Laskowe czy włoskie? Które orzechy są zdrowsze?

Oba rodzaje orzechów są najbardziej popularne w naszym kraju. Warto przyjrzeć się bliżej różnicom, jakie występują między nimi. Ilość kalorii jest porównywalna. 100 gram orzechów włoskich i laskowych dostarcza około 650 kalorii. Różnie widać w zawartości poszczególnych witamin. Orzechy laskowe zawierają, aż 38 miligramów witaminy E, podczas gdy te włoskie już tylko 2,6 miligrama. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów również jest porównywalna. Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi, które orzechy są zdrowsze. Wszystkie rodzaje orzechów stanowią wartościową przekąskę. Sięgajmy po nie jak najczęściej.

Czy orzechy laskowe są odpowiednie dla dzieci? Od kiedy można je podawać?

Zazwyczaj rodzice zwlekają z podawaniem jakichkolwiek orzechów swoim pociechom z obawy przed alergią na nie. Uczulenie na orzechy jest dość powszechne, ale niepodawanie ich nie uchroni dziecka przed wystąpieniem takich reakcji. W przypadku dzieci ze stwierdzoną silną alergią pokarmową lub skórną, wprowadzanie do diety produktów potencjalnie alergizujących powinno się odbywać pod kontrolą lekarza. Nie ma również określonej kolejności w jakiej powinno się włączać nowe produkty do diety dziecka, zawsze decyduje o tym rodzic. Orzechy laskowe są jednak skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych i nie warto z nich rezygnować. Pamiętajmy jednak, że dzieci nie powinny spożywać orzechów laskowych w całości, ponieważ z uwagi na ich wielkość istnieje ryzyko zadławienia. Dobrym pomysłem jest podanie dziecku orzechów laskowych w postaci domowego masła, mleka lub w formie zmielonej, jako posypka do kaszki, czy też owsianki.

Przeciwwskazania

Osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz skazy atopowe powinny stosować orzechy laskowe z dużą ostrożnością. Przeciwwskazaniem do spożycia są również choroby wątroby i cukrzyca. Należy pamiętać także o tym, że orzechy laskowe są produktem wysokokalorycznym. W nadmiarze mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Czy można jeść je w ciąży? Niektóre przyszłe mamy sięgają po orzechy laskowe z dużą ostronością w obawie, że mogą zaszkodzić dziecku. Wręcz przeciwnie. Jeśli kobieta nie jest uczulona na orzechy, będą one wartościową przekąską dla niej i dla dziecka. Duża zawartość magnezu, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz witaminy E mogą pozytywnie wpłynąć na przebieg ciąży.

Jaka cena?

Orzechy niełuskane są tańsze od tych pozbawionych skorupki. Łupina chroni orzechy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Wygodniejszym rozwiązanie jest jednak zakup orzechów luskanych. Warto wybierać te paczkowane. Lepiej unikać orzechów łuskanych sprzedawanych na wagę. Nie znamy warunków ich przechowywania, co zwiększa ryzyko zaatakowania ich przez pleśnie.

Jak obierać?

Najprościej kupić orzechy laskowe łuskane, ale jak obrać te w łupinie? Jest to dość czasochłonny proces, ale istnieje sprawdzony sposób, dzięki któremu można sobie ułatwić tą czynność. Wystarczy wstawić orzechy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 10-15 minut. Łupiny zaczną pękać. Następnie należy ostudzić orzechy i przełożyć je do zamykanego pojemnika, którym będzie można potrząsać. W ten sposób skorupki zaczną odchodzić od orzechów.

Co zawiera orzech laskowy?

Orzechy laskowe w ponad 60% składają się z tłuszczu. Najcenniejszym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy. Pozostałe makroskładniki to węglowadny (17%, w tym błonnik) i białko (15%). Są cennym źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości, wykazującej działanie przeciwutleniające. 100 gram orzechów pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E. Owoce leszczyny dostarczają także magnezu, fosforu, żelaza oraz witaminy B1. Badania naukowe wskazują na wysoką zawartość steroli i stanoli w orzechach laskowych, co również przekłada się na ich dobroczynne działanie. Należy jednak zachować umiar w ich spożyciu, ponieważ zawierają również mangan (100 gram orzechów to 700% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Jego nadmiar może negatywnie oddziaływać na układ nerwowy.

Na co pomaga spożywanie orzechów laskowych?

Orzechy laskowe to przede wszystkim spora dawka witaminy E, która może przyczynić się do lepszej kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobry witaminy E często objawiają się rozdrażenieniem, problemami z koncentracją, osłabieniem mięśni oraz wzroku. Spożywanie orzechów laskowych pozwala również zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na miedź, której niedobory sprzyjają występowaniu anemii. Natomiast witaminy z grupy B oraz magnez zawarty w orzechach laskowych pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mogą przyczynić się do łagodzenia stanów napięcia przedmięsiączkowego. Badania naukowe dowodzą, że sterole i stanole roślinne zawarte w owocach leszczyny wykazują działanie obniżające poziom złego cholesterolu.

 

orzechy laskowe

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów