Olej z czarnuszki cena, olej z carnego kminku właściwości
Olej z czarnuszki cena, olej z carnego kminku właściwości

Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Ukraina (kraj pochodzenia surowca: Indie / Uzbekistan)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500ml

12,99 zł

RABAT - 26%

17,50 zł

-26

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej z czarnuszki Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat właściwości zdrowotnych oraz zastosowania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki znany był ze swoich niezwykłych właściwości jeszcze w czasach starożytnego Egiptu. Również dzisiaj ceniony jest zarówno przez znawców, jak i miłośników zdrowego stylu życia. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, wpływającej na zachowanie dobrej kondycji skóry. Można go stosować zarówno jako dodatek do pożywnych sałatek, jak i skuteczny środek do pielęgnacji ciała i włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju z czarnuszki?

Co to jest olej z czarnuszki?

Czarnuszka (znana również jako kmin czarny) znajduje szerokie zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i kosmetyce. Najcenniejszą jej częścią są nasiona, w których skoncentrowana jest wartość składników odżywczych. To właśnie z nich pozyskiwany jest olej. W naturalnym środowisku, niniejsza roślina występuje na terenach Europy Południowo-Wschodniej oraz Azji Zachodniej. Jej kwiaty przybierają niebieski lub biały kolor, a nasiona są czarne i swoim wyglądem mogą przypominać nam małe węgielki. Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki charakteryzuje się lekko gorzkawymi smakiem oraz korzennym zapachem. Przyjmuje zazwyczaj ciemnobrązową lub miodową barwę. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz witamin.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki aż w 85% składa się z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ (podparty licznymi badaniami) na zdrowie człowieka.

Zawarty w nim kwas linolowy (z grupy omega-6) korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry, jak również uczestniczy w licznych przemianach biochemicznych oraz reguluje czynność procesów fizjologicznych. Znajdujący się w oleju z czarnuszki kwas oleinowy (z grupy omega-9) przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3), odpowiedzialny za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, regularne spożywanie oleju z czarnuszki (w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób o charakterze neurologicznym w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu sporą dawkę witaminy E, odpowiedzialnej za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi. Zawarty w niniejszym produkcie beta-karoten wpływa natomiast na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, dzięki zawartości biotyny, regularne stosowanie oleju z czarnuszki może przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.

Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również fakt, iż tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu szereg niezbędnych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, selen oraz cynk. Niemniej jednak, za najcenniejszy składnik niniejszego produktu uznaje się olejek eteryczny, składający się między innymi z limonenu, na szeroką skalę wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym.

Olej z czarnuszki na co może pomóc?

Ze względu na bogactwo cennych składników w nim zawartych, olej z czarnuszki na szeroką skalę znajduje zastosowanie z ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Znawcy naturalnych metod leczenia są zgodni, iż olej z czarnuszki pozytywnie wpływać może zarówno na złagodzenie przebiegu alergii, jak i zwalczanie nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, stosowanie oleju z czarnuszki w odpowiednich ilościach może przyczynić się do ochrony naszego układu pokarmowego, przed szkodliwym działaniem bakterii Helicobacter Pylori. Niektóre źródła donoszą również, iż niniejszy produkt pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi. Ponadto, przyczynia się do usprawnienia procesu leczenia zaburzeń o charakterze dermatologicznym (w tym trądziku młodzieńczego i atopowego zapalenia skóry).

Kiedy można stosować olej z czarnuszki u dzieci?

W wielu poradnikach dla rodziców możemy znaleźć informacje na temat korzystnego wpływu oleju z czarnuszki na zdrowie dziecka. Niemniej jednak, zanim podamy go najmłodszym, powinniśmy zasięgnąć opinii w gabinecie pediatry lub doświadczonego dietetyka dziecięcego. Dzięki temu, zyskamy pewność, w jakich przypadkach i jaką dawkę powinniśmy podać maluchowi w celu poprawy jego stanu zdrowia.

Olej z czarnuszki jak stosować?

Olej z czarnuszki należy stosować w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu ze zrównoważoną dietą, opartą o zasady zdrowego odżywiania. Niemniej jednak, przyjmuje się, iż:

  • Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1 łyżeczkę, 2 razy dziennie;
  • Dziecko nie powinno spożywać więcej niż ¼ łyżeczki, 2 razy dziennie.

Jako miara podana została mała łyżeczka kuchenna, służąca np. do słodzenia herbaty. Stosowanie oleju z czarnuszki oraz jego codzienną dawkę najlepiej jest skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.

Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki możemy stosować także na włosy (np. w formie dodatku do szamponu) lub na skórę (np. bezpośrednio na miejsce dotknięte zmianą). W przypadku stosowania niniejszego produktu na skórę dotkniętą chorobą, należy skonsultować dawkę oraz sposób stosowania z zaufanym dermatologiem.

Olej z czarnuszki cena

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno dostępny jest w większości sklepów ze zdrową żywnością. Za butelkę produktu o pojemności 100ml zapłacimy około 15,00-20,00 złotych. Natomiast, za butelkę o pojemności 500ml zapłacimy około 49,00-55,00 złotych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Olej z czarnuszki jaki wybrać? Jeśli chcesz kupić olej z czarnuszki, wybierz produkt z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu, uzyskasz pewność, że znajdują się w nim cenne dla Twojego zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Pytanie 2: Olej z czarnuszki gdzie kupić? Olej z czarnuszki najlepiej jest kupować w sklepach ze zdrowa żywnością. Warto przy tym zwrócić uwagę, aby produkt znajdował się w ciemnej butelce. Dzięki temu, utrzymane zostaną w nim wszystkie niezbędne wartości odżywcze.

Pytanie 3: Olej z czarnuszki ile po otwarciu może być stosowany? Olej z czarnuszki nawet po otwarciu może stosowany być przez długi czas (około 3 miesięcy). Należy jednak pamiętać, że trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze około 5-10 stopni).

 

olej z czarnuszki

 

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to cenny składnik dla naszego zdrowia oraz wyglądu. Ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykorzystywany jest zarówno w ziołolecznictwie, jak i kosmetyce. Niniejszy produkt doskonale nadaje się do sałatek, dlatego też już dziś warto wprowadzić go do swojej diety w odpowiednich ilościach.

Bibliografia:

  1. Ahmad A., Husain A., Mujeeb M. i wsp. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: a miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed 2013;
  2. Akhondian J., Parsa A., Rakhshande H. The effect of Nigella sativa L. (black cumin seed) on intractable pediatric seizures. Med Sci Monit 2007;
  3. Daryabeygi-Khotbehsara R., Golzarand M., Ghaffari M.P. i wsp. Nigella sativa improves glucose homeostasis and serum lipids in type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine 2017;
  4. D. Górecka, Charakterystyka i otrzymywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997;
  5. E. Dybkowska, Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015;
  6. J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997


Olej z czarnuszki Wartości odżywcze

Składniki: Olej z nasion czarnuszki zimnotłoczony

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Olej z czarnuszki KCAL

Jak każdy olej, tak i ten z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością kaloryczną. Niemniej jednak, należy pamiętać, że spożywamy go jedynie w niewielkiej dawce. Ponadto, zawarte w niniejszym oleju cenne składniki odżywcze przyczyniają się do wsparcia prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedna łyżeczka oleju z czarnuszki jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 40 kalorii. 

Ogromnym walorem oleju z czarnuszki jest 85%-owa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, które wykazują udowodnione działanie prozdrowotne na nasz organizm. W oleju z czarnuszki występują również kwasy nasycone, lecz w dużo mniejszych ilościach: palmitynowy (12,5%), stearynowy, mirystynowy.


Olej z czarnuszki przepisy / Olej z czarnuszki zastosowanie

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM

Składniki:

- kilku świeżych truskawek
- szklanki liści świeżego szpinaku
- 10 dag koziego sera
- 2 garści orzechów włoskich

Dressing:

- łyżka oleju z czarnuszki
- łyżka miodu
- łyżka octu malinowego

Wykonanie:

Liście szpinaku umyj, osusz i ułóż na talerzu. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki i rozłóż na szpinaku. Składniki dressingu wymieszaj w miseczce a następnie polej nim sałatkę. Całość posyp pokruszonym serem i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. 


Olej z czarnuszki Zastosowanie

Olej z czarnuszki zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje właściwości, stosowany może być wyłącznie na zimno. Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów oraz kasz lub do smarowania pieczywa.

Olej z czarnuszki zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on wykorzystywany między innymi do produkcji kremów nawilżających i opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto, stanowi on składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem lub liszajem. Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki stosowany jest podczas zabiegów aromaterapii. Wpływa on między innymi na złagodzenie objawów stresu oraz ułatwienie procesu zasypiania. 


Olej z czarnuszki Przeciwwskazania

Olej z czarnuszki nie powinien stosowany być przez kobiety znajdujące się w okresie ciąży oraz dzieci poniżej 3 roku życia. Ponadto, ze stosowania niniejszego produktu powinny zrezygnować wszystkie osoby, które wykazują alergię lub szczególną wrażliwość na jeden ze składników oleju.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Olej z czarnuszki Film


Olej z czarnuszki Opinie o produkcie: Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100 ml VIVIO

M
Michał
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
14/11/17
Olej z czarnuszki zimnotłoczony
Review by Michał on 14 Nov 2017 review stating Olej z czarnuszki zimnotłoczony
Bardzo dobry, wysokiej jakości olej, szybka dostawa. Polecam sklep i olej.
M
Marlena
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/12/16
wysoka jakość
Review by Marlena on 13 Dec 2016 review stating wysoka jakość
Bardzo dobry produkt i szybka wysyłka
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
14/07/16
skuteczny
Review by Ewa on 14 Jul 2016 review stating skuteczny
Rewelacyjny produkt na układ pokarmowy, skuteczny:) Polecam sklep :)
D
danuta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
18/05/16
olej
Review by danuta on 18 May 2016 review stating olej
dostawa szybka, a więc zakupy są przyjemnością. Czy olej będzie skuteczny- zobaczę, dopiero zaczynam zażywać.
G
gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
12/05/16
olej z czarnuszki
Review by gosia on 12 May 2016 review stating olej z czarnuszki
Towar b.dobry,sprawna obsługa,estetyczne i porządne opakowanie,polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Czarnuszka i jej niezwykłe właściwości zdrowotne

Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne czarnuszki? I dlaczego ta niezwykła roślina znajduje tak szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetyki i dermatologii? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu. Czarnuszka to roślina charakteryzująca się czarnymi nasionami, które skrywają w sobie niezwykłe właściwości lecznicze. Okazuje się, że mogą one wykazywać działanie przeciwgrzybiczne, a nawet […]

czytaj więcej...

Jakie bogactwo kryje w sobie olej z czarnuszki?

Czarnuszka to roślina zwana inaczej czarnym kminem, która posiada aromatyczne, czarne nasiona. Nasiona czarnuszki jako przyprawa wykorzystywane mogą być zamiennie z pieprzem, można dodawać je także do marynat i pieczywa.

czytaj więcej...

TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim […]

czytaj więcej...