Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości

Olej rzepakowy 1000ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

10,99 zł

RABAT - 3%

11,32 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej rzepakowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju rzepakowego

Olej rzepakowy stanowi dobrze nam znany produkt. I chociaż często przegrywa z popularnością oleju słonecznikowego, stanowi on ważny element naszej codziennej kuchni. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż olej pozyskiwany z nasion rzepaku uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie! Ze względu na zawartość cennych składników, olej rzepakowy znajduje istotne miejsce w diecie osób zmagających się z nieprawidłowościami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów, jak również skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego produktu?

Gdzie kupić olej rzepakowy?

Który olej rzepakowy wybrać?

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej rzepakowy?

Rzepak stanowi jedną z najważniejszych roślin białkowo-oleistych na całym świecie. Istotny wpływ na zwiększenie jego atrakcyjności wywarła stale zwiększająca się wartość użytkowa nasion, które stanowią ważny produkt zarówno dla przemysłu paszowego, jak i tłuszczowego. Ogromny sukces rzepaku przypisywany jest również wieloletniej (ponad 40-letniej) hodowli jakościowej. Dzięki niej, doprowadzono w Polsce do utworzenia wysokiej jakości nasion, które stanowią doskonały produkt do wytwarzania oleju o prozdrowotnych właściwościach. Warto wiedzieć, iż rzepak stanowi jedną z najpopularniejszych roślin oleistych, które obecnie hodowane są na całym świecie. Niemniej jednak, za największego producenta niniejszego produktu uznaje się obszar Unii Europejskiej, w tym Polskę. Przemierzając nasz kraj w miesiącach wiosenno-letnich nie trudno jest zauważyć soczysto-żółte pola obsiane właśnie drogocennym rzepakiem.

Rzepak jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się on długą, rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość około 100-150 centymetrów. Na końcach łodygi znajdziemy żółte kwiaty, które zebrane są w charakterystyczne grona. Co ciekawe, nasiona rzepaku, z których pozyskiwany jest cenny olej, charakteryzują się czarnym kolorem. Niemniej jednak, pozyskiwany z nich produkt przyjmuje złotawą barwę.

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

Olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jego niezwykłe właściwości zdrowotne przypisywane są najczęściej bogatej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dodatkowo, niniejszy produkt dostarcza do naszego organizmu związki bioaktywne, dlatego też zaliczany jest do grupy żywności funkcjonalnej. Liczne badania naukowe wskazują na fakt, iż regularne spożywanie oleju rzepakowego, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do przeciwdziałania zarówno chorobom w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak i chorobom nowotworowym.

Zawarte w oleju rzepakowym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (w tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-3) wspomagają prawidłowy rozwój organizmu, jak również przyczyniają się do wsparcia układu odpornościowego, a tym samym zwalczania szkodliwych wirusów i bakterii. Ponadto, zawarte w niniejszym produkcie kwasy tłuszczowe wykazują właściwości przeciwalergiczne i zapewniają sprawne funkcjonowanie w obrębie układu nerwowego człoweieka. Co ważne, olej rzepakowy, jako jeden z nielicznych, charakteryzuje się prawidłowym stosunkiem kwasów omega-6 do kwasów omega-3 (stosunek ten wynosi 2 do 1). W tym miejscu warto również przypomnieć, że w codziennej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 powinien wynosić 3-4 do 1.

Jednak olej rzepakowy to nie tylko cenne dla zdrowia NNKT, ale również tokoferole, fitosterole i związki fenolowe. Tokoferole wykazują między innymi właściwości przeciwutleniające, a tym samym wpływają na ochronę naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się. Warto również wiedzieć, iż zawarte w oleju rzepakowym fitosterole i związki fenolowe przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Olej rzepakowy na włosy – czy warto go stosować?

Olej rzepakowy stanowi cenne źródło witaminy E, K oraz prowitaminy A, które doskonale wpływają na poprawę kondycji naszej skóry oraz włosów. Dlatego też, niniejszy produkt często wykorzystywany jest podczas zabiegu olejowania. Zabieg ten pozwala na wzmocnienie, odżywienie i regenerację struktury włosa. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, powyższy zabieg należy stosować regularnie, najlepiej raz w tygodniu. Warto także wiedzieć, iż olej rzepakowy możemy również wykorzystać podczas przygotowywania domowej maseczki lub peelingu do twarzy i ciała.

Przeciwwskazanie dotyczące spożywania oleju rzepakowego

Spożywany w umiarkowanych ilościach, olej rzepakowy nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka. Szczególną ostrożnością w jego spożywaniu powinny jednak wykazać się osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy (ze szczególnym uwzględnieniem choroby Hashimoto). Dlatego też, w przypadku wyżej wymienionych osób, przed wprowadzeniem niniejszego produktu do swojej codziennej diety, zaleca się skorzystanie z konsultacji w gabinecie endokrynologa lub dietetyka klinicznego.

Olej rzepakowy – cena

Olej rzepakowy możemy kupić najczęściej w butelkach o pojemności 1000 ml. Za opakowanie wysokiej jakości zimnotłoczonego oleju zapłacimy około 11,00 – 15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju rzepakowego

Gdzie kupić olej rzepakowy? Olej rzepakowy możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie kupić produkt nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również w najwyższej jakości.

Który olej rzepakowy wybrać? W większości sklepów możemy znaleźć różne rodzaje oleju rzepakowego, zarówno olej rafinowany, nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Spośród nich najzdrowszy jest olej tłoczony na zimno. To właśnie w nim znajduje się zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto również wiedzieć, że podczas procesu rafinacji, olej poddawany jest działaniu substancji chemicznych, co wpływa na utratę większości prozdrowotnych kwasów tłuszczowych.

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia? Chociaż olej rzepakowy może stosowany być podczas smażenia, najlepiej spożywać go w zimnej formie. Na przykład w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Wówczas będziemy w stanie uzyskać z niego jak największą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych.

 

olej rzepakowy

 

Podsumowanie

Olej rzepakowy to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jego regularne stosowanie, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również chorób nowotworowych.

Bibliografia

  1. Ackman RG. Canola fatty acids – an ideal mixture for health, nutrition and food use. W: Canola and rapeseed: production, chemistry, nutrition and technology (red. Shahidi F). Van Nostrand Reinhold, New York 1993; 81-98;
  2. Dubois V, Breton S, Linder M i wsp. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur J Lipid Sci Technol 2007; 109:710-32;
  3. Gałek A, Targoński Z. Wpływ odżywiania na poziom potencjału antyoksydacyjnego organizmu oraz na genezę chorób z nim związanych. Żywn Nauka Technol Jakość 2003; 1(34):5-13;
  4. Gogolewski M, Szeliga M, Filipiak G i wsp. Różnice w składzie podstawowych kwasów tłuszczowych w rynkowych olejach rzepakowych. Bromat Chem Toksykol 2000; 33(1):61-6
  5. Jerzewska M, Ptasznik S. Ocena występujących na rynku krajowym olejów rzepakowych pod względem zmienności kwasów tłuszczowych. Rośl Oleiste – Oilseed Crops 2000; 21(2):557-68;
  6. Krygier K. Olej rzepakowy – jego wartość żywieniowa i użytkowa. Przem Spoż 2009; 63(7):16-20;
  7. Nogala-Kałucka M, Lampart-Szczapa E, Korczak J i wsp. Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów. Rośliny Oleiste – Oilseed Crops 2004; 25(1):251-62;
  8. Rudzińska M, Muśnicki C, Wąsowicz E. Fitosterole i ich pochodne utlenione w nasionach rzepaku ozimego. Rośliny Oleiste – Oilseed Crops 2003; 24(1):51-66;
  9. Szymańska R, Kruk J. Fitosterole – występowanie i znaczenie dla człowieka. Kosmos 2007; 56:274-5;
  10. Tańska M, Rotkiewicz D, Ambrosewicz M. Technological value of selected Polish varieties of rapeseed. Pol J Natur Sci 2009; 22:122-32;
  11. Wathes DC, Abayasekara DR, Aitken RJ. Polyunsaturated fatty acids in male and female reproduction. Biol Reprod 2007; 77(2):190-201;
  12. Wroniak M, Kwiatkowska M, Krygier K. Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywn Nauka Technol Jakość 2006; 2(47):46-58.


Olej rzepakowy Wartości odżywcze

Składniki: olej rzepakowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Olej rzepakowy KCAL

Jak każdy olej, również ten rzepakowy dostarcza do naszego organizmu sporą ilość kalorii. W 100 mililitrach niniejszego produktu znajdziemy około 837 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie spożywamy więcej niż około 10-20 mililitrów oleju rzepakowego, co pozwala na dostarczenie zaledwie 84 – 170 kalorii. Ze względu na bogatą zawartość witamin i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, olej rzepakowy stanowi cenny element również w diecie odchudzającej.


Olej rzepakowy przepisy / Olej rzepakowy zastosowanie

Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

Składniki:

  • Około 2-3 garści pokruszonej sałaty lodowej;
  • Około 40-50 gramów świeżego ananasa;
  • ½ ogórka zielonego;
  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • 100g grillowanej w ziołach piersi z kurczaka;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 kawałek chleba pełnoziarnistego;
  • Szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Zgrillowaną pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki;
Sałatę dokładnie opłucz, osusz i przełóż do dużej miski;
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i dodaj do sałatki;
Ogórka dokładnie umyj, a następnie przetnij na pół i pokrój w talarki;
Pokrojonego w kostkę ananasa dodaj do powyższych składników;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: olej rzepakowy, sok z cytryny oraz miód;
Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przygotowany sos. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
Pokrój kawałek pieczywa razowego w drobną kostkę i posyp go ziołami prowansalskimi;
Rozgrzej patelnie i przełóż na nią pokrojony chleb. Smaż go, aż do momentu powstania chrupiących grzanek;
Gotowe grzanki dodaj do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Olej rzepakowy Zastosowanie

Zastosowanie oleju rzepakowego w codziennej kuchni

Olej rzepakowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonałą bazę do przygotowania sosów sałatkowych. Bez trudu możemy go również dodać do koktajli owocowo-warzywnych, dzięki czemu zwiększymy ich wartość energetyczną. Warto również pamiętać, że olej rzepakowy może nam służyć do smażenia. Ponadto, można stosować go w pielęgnacji włosów oraz skóry. Polecany do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia oraz wyrobu majonezu i przyrządzania sałatek.
W oleju może wytracić się naturalny osad, lecz nie zmienia to jego właściwości.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Olej rzepakowy Opinie o produkcie: Olej rzepakowy 1000ml

J
Jan
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
30/06/20
olej rzepakowy nierafinowany
Review by Jan on 30 Jun 2020 review stating olej rzepakowy nierafinowany
w bardzo dobrej jakości
User avatar
Leszek S.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/06/19
olej rzepakowy
Review by Leszek S. on 17 Jun 2019 review stating olej rzepakowy
Polecam bardzo dobry w dobrej cenie.
M
Marzena
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/04/18
olej rzepakowy
Review by Marzena on1 Apr 2018 review stating olej rzepakowy
Bardzo dobry olej w dobrej cenie
E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
30/01/18
OLEJ RZEPAKOWY 1000ML
Review by Endi69 on 30 Jan 2018 review stating OLEJ RZEPAKOWY 1000ML
ok
E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/11/17
Olej rzepakowy
Review by Endi69 on 28 Nov 2017 review stating Olej rzepakowy
Pyszne. Polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?

Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]

czytaj więcej...