Olej kokosowy rafinowany 900ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja/Filipiny/Papua Nowa Gwinea)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500ml

17,61 zł

RABAT - 5%

18,62 zł

-5

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej kokosowy rafinowany Wartości odżywcze

Składniki:  Kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowej)

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Olej kokosowy rafinowany Zastosowanie

Do czego pasuje olej kokosowy rafinowany i jak wykorzystać go w naszej kuchni

Tłoczony na zimno oraz rafinowany olej kokosowy od wielu pokoleń stanowi niezastąpiony element kuchni orientalnej. Niemniej jednak, możemy go również wykorzystać podczas przygotowywania innych dań.

  • Po pierwsze: z pomocą rafinowanego oleju kokosowego możemy przygotować chrupiące nugetsy z kurczaka w panierce z wiórków kokosowych;
  • Po drugie: olej kokosowy możemy dodać do domowych sałatek owocowych lub pełnych witamin smoothie. Dzięki temu będziemy w stanie zwiększyć ich wartość odżywczą;
  • Po trzecie: z pomocą oleju kokosowego rafinowanego możemy upiec pyszne ciasteczka pełnoziarniste, a nawet aromatyczne pierniki.

Inne zastosowanie oleju kokosowego rafinowanego

Rafinowany olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w naszej kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym. Często wykorzystywany jest on podczas produkcji balsamów do ciała, odżywek do włosów, a nawet pomadek ochronnych do ust. Rafinowany olej kokosowy niejednokrotnie wykorzystywany jest również podczas wytwarzania świec zapachowych. Ponadto, olej kokosowy coraz częściej znajduje zastosowanie przy tworzeniu żywności przeznaczenia medycznego.


Olej kokosowy rafinowany Film

Olej kokosowy rafinowany KCAL

Olej kokosowy rafinowany (podobnie jak inne oleje roślinne oraz te pochodzenia zwierzęcego) stanowi doskonałe źródło energii. W zaledwie 100ml niniejszego produktu znajdziemy blisko 900 kalorii, co stanowi aż 45% referencyjnego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. Warto przy tym pamiętać, że energia ta pochodzi głównie z nasyconych (średniołańcuchowych) kwasów tłuszczowych. Dlatego też, należy spożywać maksymalnie 5-10g niniejszego produktu dziennie.


Olej kokosowy rafinowany Opis

Olej kokosowy rafinowany zyskał na popularności i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w gronie miłośników kuchni orientalnej, jak również osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej, charakteryzuje się nie tylko niecodziennym smakiem i delikatnym aromatem, ale również zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, o które trudno w innych produktach roślinnych. Okazuje się, iż wprowadzenie go do zrównoważonej diety może sprzyjać zwiększaniu efektywności procesu odchudzania. Rafinowany olej kokosowy to bez wątpienia cenny składnik w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy stosować go podczas smażenia, jak również wypieku ciast. Ponadto, warto pamiętać, że olej kokosowy wykazuje szereg właściwości kosmetycznych. Dlatego też, można stosować go w roli naturalnego kosmetyku przeznaczonego do pielęgnacji skóry oraz włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego rafinowanego?

 

Podsumowanie

Rafinowany olej kokosowy to bez wątpienia cenny składnik w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy stosować go podczas smażenia, jak również wypieku ciast. Ponadto, warto pamiętać, że olej kokosowy wykazuje szereg właściwości kosmetycznych. Dlatego też, można stosować go w roli naturalnego kosmetyku przeznaczonego do pielęgnacji skóry oraz włosów.

Bibliografia

  1. A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
  2. Boateng L, Ansong R, Owusu WB i wsp. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: a review. Ghana Med J 2016; 50(3):189-96;
  3. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
  4. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
  5. G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
  6. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  7. Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, Aida Hanum, G. Rasool, An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, “ISRN Pharmacol.” 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/;
  8. O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
  9. Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
  10. Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
  11. Vijayakumar M, et al. “A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease”, Indian Heart J. (2015);
  12. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457;
  13. Zielińska, A., & Nowak, I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2), 103-110.
 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Olej kokosowy rafinowany Opinie o produkcie: Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml

Olej kokosowy rafinowany przepisy / Olej kokosowy rafinowany zastosowanie

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.


Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Składniki na ciasto:

- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka oleju kokosowego

Wykonanie ciasta:

Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:

- 500g mielonej wieprzowiny
- cebula
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
pieprz
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek

Wykonanie:

Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.
Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Można też zawinąć jak krokiety. Od razu podawać.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta niskowęglowodanowa – dobry sposób na odchudzanie, a może zagrożenie dla zdrowia?

Otyłość to bez wątpienia jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych we współczesnym świecie. Stanowi przyczynę licznych chorób, w tym zaburzeń metabolicznych, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet niektórych nowotworów. Niestety, każdego roku liczba osób zmagających się z niniejszym problemem zwiększa się i coraz częściej dotyka młodych osób, w tym również dzieci. Problem otyłości zmusza nas do […]

czytaj więcej...

Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

czytaj więcej...

Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę przy pomocy naturalnych sposobów?

Jak  skutecznie nawilżyć naszą skórę i sprawić, aby prezentowała się ona jędrnie i zdrowo? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie pięć niezawodnych, a przy tym naturalnych sposobów na to jak zadbać o swoje Ciało nie tylko w sezonie bikini. Okres wakacyjny oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Przed nami upragniony odpoczynek, na który wszyscy zasłużyliśmy. Wielogodzinne […]

czytaj więcej...

Kawa pełna mocy- 3 przepisy na bazę do kawy z olejem kokosowym

Kawa to napój, po który sięgamy każdego dnia. Powstaje z palonych i zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Zazwyczaj pijemy ją na gorąco, a w okresie letnim popularna jest mrożona kawa. Skąd pochodzi? Jakie ma działanie i z czym ją pić, by pobudzała i dodawała energii? Sprawdź w artykule!

czytaj więcej...

TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim […]

czytaj więcej...