Olej z ostropestu zimnotłoczony 500ml - fivio
Olej z ostropestu zimnotłoczony 500ml - fivio
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Rosja | fivio | 2025-07-31 |
Składniki: Zimnotłoczony olej z nasion ostropestu
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 3663 kJ/891 kcal | 44% |
Tłuszcz | 99 g | 141% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 9 g | 45% |
Węglowodany | 0 g | 0% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 0 g | 0% |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Olej z ostropestu ma szerokie zastosowanie. W kuchni spożywa się go na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów i dipów.
Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, około 20 stopni Celsjusza.
- Opis produktu
Olejek nierafinowany
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak i żółto-brązową barwę. Znajduje się w ciemnych, szklanych butelkach. Jest ceniony głównie za obecność sylimaryny, ale to nie jedyny wartościowy składnik tego produktu. Olej z ostropestu to również źródło flawonoidów, witaminy C, kwasu linolowego, fitosteroli i garbników.
OSTROPEST W STAROŻYTNOŚCI
Ostropest plamisty nazywany jest również mleczny ostem. Łatwo go rozpoznać po charakterystycznych liściach pokrytych białymi plamami. Legendy głoszą, że plamy te powstały z kropel mleka Maryi, które opadły na roślinę w czasie karmienia małego Jezusa.
Lecznicze właściwości ostropestu zostały odkryte już w czasach starożytnych. Wzmianki na jego temat pojawiają się już w pracach greckiego botanika Teofrasta z Eresos. Również inni starożytni badacze wskazywali na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowaniu ostropestu. Szeroki opis działania ostropestu spotkamy także w zapiskach Hildegardy z Bingen, znanej uzdrowicielki.
Uwagę współczesnych naukowców ostropest kieruje zwłaszcza na imponującą zawartość sylimaryny. Dziś wiemy, że cenne właściwości preparaty z ostropestu zawdzięczają właśnie temu związkowi.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.