
Olej kokosowy - Wartości odżywcze
Składniki: 100 % organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Olej kokosowy - Zastosowanie
Olej kokosowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonały składnik domowych lodów, jak również sałatek owocowych. Warto również wiedzieć, iż może on stosowany być podczas przygotowywania pożywnych kulek mocy oraz odżywczych koktajli owocowo-warzywnych.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:
- z uwagi na stałą postać, olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny;
- do smażenia; w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów, nie pali się i nie jełczeje;
- na bazie oleju kokosowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery; w związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
Olej kokosowy - Materiały video
Olej kokosowy - KCAL
W 100 gramach oleju kokosowego znajdziemy około 900 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia powinniśmy spożywać jedynie niewielkie jego ilości. Jedna łyżeczka niniejszego produktu dostarcza zatem do naszego organizmu około 135 kalorii. Ponadto, olej kokosowy uznawany jest za jeden z tłuszczów, które mogą przyczynić się do przyspieszenia procesu odchudzania. Dlatego też, produkt ten z powodzeniem może zostać wprowadzony do diety osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki. Energia z oleju kokosowego pochodzi tylko i wyłącznie z tłuszczy stąd też cieszy się on sporym zainteresowaniem wśród będących na diecie keto stanowiąc dodatek do wielu potraw czy nawet coraz bardziej popularnej kawy kuloodpornej.
Olej kokosowy - Opis produktu
Olej kokosowy cieszy się niesłabnąca popularnością w gronie osób, które przywiązują szczególną uwagę do sposobu swojego odżywiania. Niniejszy olej jest w stanie nie tylko wzbogacić smak licznych potraw, ale również przyczynić się do efektywnej pielęgnacji naszej skóry oraz włosów. Olej kokosowy jako jedyny ze znanych nam tłuszczów występuje w stanie stałym tylko w temperaturze nieprzekraczającej 25oC. Wystarczy jedynie delikatne jego podgrzanie, aby w kilka chwil zamienił się w pachnący olej o rzadkiej i lejącej się konsystencji. Stosowany w odpowiedni sposób olej kokosowy jest w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Niniejszy produkt uznawany jest za lekkostrawny, dlatego też może stosowany być przez osoby zmagające się z nieprawidłowościami w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarte w nim średniołańcuchowe kwasu tłuszczowe są natychmiast wchłaniane przez jelito cienkie i dostarczają sporą dawkę energii. Olej kokosowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonały składnik domowych lodów, jak również sałatek owocowych. Może być stosowany podczas przygotowywania pożywnych kulek mocy oraz odżywczych koktajli owocowo-warzywnych. Warto jednak wiedzieć, że olej nierafinowany posiada krótszy termin ważności i zaleca się, aby spożywany był w zimnej formie. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego VIBIO?
Podsumowanie
Włączenie oleju kokosowego do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie należy spożywać niniejszego produktu w nadmiernych ilościach i nie warto poddawać go działaniu wysokiej temperatury, przez którą pozbawiany jest on cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. W przypadku ustalenia odpowiedniej dawki spożywania oleju kokosowego warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka.
Bibliografia
- Banach K., Olej kokosowy – właściwości i znaczenie w diecie człowieka, „Journal of NutriLife” 2015;
- Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795, 1995;
- Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280, 2016;
- Harvard Shmerling R.H. (2018), Coconut oil: heart-healthy or just hype? Harvard Health Publishing;
- Ihnatowicz P., Olej kokosowy – dobry czy zły?, „Food Forum” 2017, 4(20), 104–106.
- Jarosz, M. (2017). Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa;
- Jessa J., Hozyasz K.K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych „Pediatria Polska” 2015, 90(5), 415–423.
- Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
- Price W.A., The work of Weston A. Proce; dietetics and dental diseases, Médecine & Hygiène, 1950, 8(170), 183;
- Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … & Stone, N. J. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation, 136(3), e1-e23;
- Stolińska-Fiedorowicz H., Olej kokosowy – czy warto go polecać? „Food Forum” 2017, 4(20), 103–104;
- Szewczyk A., Hanczakowska E., Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM). „Wiadomości Zootechniczne” 2010, 1, 21–26.
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Filipiny / Sri Lanka |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 2 pkt |

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI
Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g mąki orzechowej
- 5 białek
- 2 żółtka
- 5 łyżek erytrolu
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 20 orzechów włoskich lub migdałów
- 1 łyżka naturalnego kakao
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
Wykonanie:
Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.
Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Smacznego!

CZEKOLADOWE KULKI MOCY
Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

MAŚĆ Z OREGANO
Olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego)
Stosujemy na chrobowo zmienione miejsca: np grzybica paznokci, stóp, opryszczka.

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.

KOKTAJL OWOCOWY
Składniki:
- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
Sposób przygotowania:
Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.
Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.

Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego
Składniki:
- Garść malin;
- Garść borówek;
- ½ banana;
- 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego virgin;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj ją z łyżeczką oleju kokosowego;
Pokrój banana w cienkie plastry i dodaj do komosy ryżowej;
Dokładnie opłucz maliny oraz borówki, a następnie dodaj je do pozostałych składników sałatki;
Całość posyp odrobiną wiórków kokosowych i gotowe.

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem
W celu przygotowania odżywczej maseczki należy przygotować:
- 2 łyżki ulubionej odżywki do włosów;
- 1 kroplę oleju neem;
- 1 łyżkę oleju kokosowego.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nanieś je na wilgotne włosy. Trzymaj maseczkę na głowie przez około 5-10 minut, a następnie spłucz ją obfitą ilością chłodnej wody. Pamiętaj jednak, aby 24 godziny przed zastosowaniem powyższej maski, upewnić się, że nie zmagasz się z uczuleniem na składniki zawarte w oleju z drzewa neem.

Domowe lody latte matcha
Składniki:
- 100 ml gęstego mleka kokosowego;
- 2 banany;
- 1 łyżka BIO latte matcha;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- 1 łyżka cukru kokosowego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy blendera. Następnie otrzymaną masę przełóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. Gotowe lody możesz podawać w towarzystwie świeżych owoców i liści mięty.
Dieta niskowęglowodanowa – dobry sposób na odchudzanie, a może zagrożenie dla zdrowia?
Otyłość to bez wątpienia jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych we współczesnym świecie. Stanowi przyczynę licznych chorób, w tym zaburzeń metabolicznych, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet niektórych nowotworów. Niestety, każdego roku liczba osób zmagających się z niniejszym problemem zwiększa się i coraz częściej dotyka młodych osób, w tym również dzieci. Problem otyłości zmusza nas do […]
czytaj więcej...Dieta ketogeniczna dla początkujących – jak zacząć, co jeść, przykładowy jadłospis
Dieta ketogeniczna (znana także jako dieta ketonowa oraz dieta ketogenna) to dieta niskowęglowodanowa, która cieszy się rosnącą popularnością oraz zainteresowaniem zarówno miłośników zdrowego żywienia, jak osób zainteresowanych odchudzaniem. W czym tkwi sekret niniejszej diety? I czy jest przeznaczona dla każdego z nas? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym tekście. Z tego artykułu […]
czytaj więcej...Jak schudnąć szybko i zdrowo?
Z roku na rok w Polsce coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Dlatego też, poszukują oni skutecznych metod, dzięki którym będą w stanie zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w swoim organizmie. Niestety, wiele osób podchodzi do odchudzania w nieracjonalny i często niebezpieczny dla zdrowia sposób. Warto bowiem wiedzieć, że podstawą diety redukcyjnej […]
czytaj więcej...