info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Olej kokosowy VIRGIN 500ml - fivio

olej kokosowy 500ml , cena oleju kokosowego, olej kokosowy sklep internetowy, szybka dostawa, virgin

Olej kokosowy VIRGIN 500ml - fivio

13,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 27,98 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Olej kokosowy Virgin - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Polska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja)fivio2026-07-15

Składniki: olej kokosowy Extra virgin (tłoczony na zimno)

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
3441kJ/837kcal41%
Tłuszcz93 g133%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
15,97 g80%
Węglowodany0 g0%
W tym
Cukry0 g0%
Błonnik0 g0%
Białko0 g0%
Sól0 g0%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Olej kokosowy Virgin - Zastosowanie

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kuchni i nie tylko

Zimnotłoczony olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy dodawać go do pełnych warzyw sałatek, jak również odżywczych koktajli owocowych. Produkt ten może okazać się nieoceniony podczas wyrobu domowych lodów oraz batonów energetycznych. Olej kokosowy można wykorzystać również podczas przygotowywania domowych kosmetyków. Świetnie sprawdzi się jako składnik naturalnego balsamu do ciała, a nawet peelingu. Ponadto, produkt ten idealnie odżywia nasze włosy, dlatego też niezastąpiony jest podczas zabiegu olejowania. Warto również wiedzieć, iż olej kokosowy virgin niejednokrotnie zajmuje ważne miejsce w dietoterapii zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym.

Środek spożywczy

- Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.

- Do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje. 

- Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

 

Olej kokosowy Virgin - KCAL

Olej kokosowy virgin – kcal

Zimnotłoczony olej kokosowy stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 837 kalorii. Badania naukowe dowodzą jednak, iż tłuszcze wprowadzane do organizmu wraz z olejem kokosowym nie magazynują się w tkance tłuszczowej, a bezpośrednio zamienione zostają na energię. Dlatego też, olej ten może okazać się cennym składnikiem diety sportowców, jak również osób, które walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Należy jednak pamiętać, iż ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, stosowanie oleju kokosowego zalecane jest w ograniczonych ilościach, a najlepiej w porozumieniu z wykwalifikowanym dietetykiem.

Olej kokosowy Virgin - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju kokosowego virgin

Olej kokosowy virgin pojawił się na naszym rynku stosunkowo niedawno. Niemniej jednak, od początku zyskał szerokie zainteresowanie, nie tylko w gronie miłośników eksperymentów kulinarnych, ale również znawców zdrowego stylu życia. Produkt ten charakteryzuje się wyjątkową zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których spożywanie w odpowiedni sposób może przyczynić się do wzmocnienia naszej odporności. Ponadto, olej kokosowy virgin uznawany jest za cenny składnik kosmetyczny. Niektóre źródła donoszą również, iż może on wspomagać proces odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat nierafinowanego oleju kokosowego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić olej kokosowy virgin?

Olej kokosowy virgin, co to znaczy?

Czy można smażyć na oleju kokosowym virgin?

Jak przechowywać olej kokosowy virgin?

Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany – który z nich warto wybrać?

  • Olej kokosowy virgin – kcal;

  • Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kuchni i nie tylko;

  • Olej kokosowy virgin – przepisy.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej kokosowy virgin Vivio 900 ml?

Olej kokosowy virgin pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej. Ta jednoliścienna roślina w naturalnych warunkach występuje na terenie Indonezji, Malezji oraz Filipin. Co ciekawe, wraz ze wzrostem zainteresowania produktami pochodzącymi z palmy kokosowej, istotnie wzrosła liczba jej upraw na całym świecie. Niniejsze drzewo we współczesnych czasach możemy spotkać nie tylko na terenie wyżej wymienionych krajów, ale również w Afryce Zachodniej. Choć w Polsce stosunkowo od niedawna doceniane są niezwykłe właściwości kokosów, pierwsze wzmianki na temat ich „cudownych mocy” możemy znaleźć w starożytnych sanskrytach indyjskich. Warto wiedzieć, iż mieszkańcy wysp Pacyfiku, po dziś dzień postrzegają owoce pochodzące z plamy kokosowej za lekarstwo na wszelkie dolegliwości zdrowotne.

Palma kokosowa może osiągać wysokość nawet 20-25 metrów, a jej liście około 3-6 metrów. Owocem niniejszego drzewa jest orzech kokosowy o średnicy około 25 centymetrów i wadze nawet 8 kilogramów. Podczas wyrobu oleju kokosowego wykorzystywany jest miąższ kokosa, który charakteryzuje się słodkim smakiem oraz zawartością cennych dla naszego zdrowia i urody kwasów tłuszczowych. Warto również wiedzieć, iż w orzechu znajduje się mleko kokosowe stanowiące niezrównane źródło elektrolitów.

W składzie oleju kokosowego nierafinowanego znajdziemy zarówno kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy oraz kwas kapronowy, kaprylowy i kaprynowy. Ponadto, produkt ten zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym:

  • Kwas oleinowy;
  • Kwas eikosanowy; oraz
  • Kwas linolowy.

Olej kokosowy virgin charakteryzuje się białą barwą oraz słodkawym, mocno kokosowym smakiem. W temperaturze poniżej 25oC przybiera on stałą postać, jednak w temperaturze wyższej zaczyna zamieniać się w przejrzysty, lekko białawy płyn. Ze względu na swój skład oraz niewątpliwe walory smakowe, olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ponadto, produkt ten niejednokrotnie wykorzystywany jest w dietoterapii określonych zaburzeń stanu zdrowia.

Jak olej kokosowy virgin działa na skórę i włosy?

Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka, olej kokosowy virgin wykazuje również szereg właściwości kosmetycznych. W tym miejscu należy wspomnieć o jego działaniu nawilżającym oraz barierowym. Okazuje się bowiem, iż produkt ten tworzy skuteczny płaszcz hydrolipidowy, który odpowiedzialny jest za zatrzymywanie wody w głębokich warstwach skóry, a także zapobiega przedostawaniu się szkodliwych drobnoustrojów do jej wnętrza. Warto również wiedzieć, iż olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dlatego też, może stosowany być w pielęgnacji skóry dotkniętej zmianami o charakterze zapalnym. Niemniej jednak, olej wytwarzany z owoców palmy kokosowej, oprócz pozytywnego wpływu na naszą skórę, korzystnie oddziałuje również na nasze włosy. Okazuje się bowiem, iż może on chronić włosy przed nadmiernym wysuszaniem się, jak również poprawiać wygląd końcówek i nadawać włosom zwiększoną elastyczność. Ponadto, olej kokosowy virgin może być skutecznym środkiem przyspieszającym proces gojenia się ran. Należy jednak pamiętać, iż stosowanie oleju kokosowego w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym specjalistą (w przypadku chorób skórnych z dermatologiem).

Odchudzanie a olej kokosowy virgin

Jeszcze do niedawna olej kokosowy uznawany był za skuteczny środek wspomagający proces odchudzania. Dzisiaj temat ten, podobnie jak inne właściwości zdrowotne niniejszego oleju, wzbudza liczne kontrowersje w środowisku naukowców. Wszystko to za sprawą zawartości średniołańcuchowych trójglicerydów, które bezpośrednio po przedostaniu się do organizmu zostają zamienione w energię, co tym samym może przyczynić się do przyspieszenia procesu spalania kalorii. Warto również wiedzieć, iż za sprawą wysokiej kaloryczności, olej kokosowy na długo zapewnia nam uczucie sytości. Dzięki temu możliwe staje się ograniczenie ilości spożywanych przekąsek między posiłkami. Należy jednak pamiętać, że stosowanie oleju kokosowego w diecie redukcyjnej powinno odbywać się pod stałą kontrolą dietetyka, ponieważ dostarczanie zbyt dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Olej kokosowy virgin nierafinowany – przeciwwskazania dotyczące stosowania

Chociaż właściwe stosowanie oleju kokosowego virgin w większości przypadków wywołuje pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu krążenia. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania oleju kokosowego jest alergia na niniejszy produkt. Istotnie ograniczone ilości niniejszego produktu powinny spożywać również osoby zmagające się z problemem nadwagi lub otyłości.

Olej kokosowy virgin – cena

Olej kokosowy virgin sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 200ml, 500ml oraz 900ml.

  • Za olej kokosowy virgin 200ml zapłacimy około 10,00 – 16,00 złotych;
  • Za olej kokosowy virgin 500ml zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych;
  • Za olej kokosowy virgin 900ml zapłacimy około 25,00 – 30,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas olej kokosowy jest rafinowany, czy nierafinowany.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego virgin

Pytanie 1: Gdzie kupić olej kokosowy virgin? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać oleju kokosowego virgin w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy możliwość zakupu oleju w atrakcyjnej ofercie cenowej, jak również zdobędziemy dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Olej kokosowy virgin, co to znaczy? Virgin oznacza, iż wybrany przez nas olej jest najwyższej jakości i został pozyskany na zimno, z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu znajdziemy w nim całą masę cennych dla naszego zdrowia i urody składników. Ponadto, olej ten charakteryzuje się wyjątkowym, mocno kokosowym smakiem, który jest w stanie urozmaicić aromat przygotowywanych przez nas potraw.

Pytanie 3: Czy można smażyć na oleju kokosowym virgin? Zimnotłoczony olej kokosowy jest przeznaczony do stosowania w niskich temperaturach. Oznacza to, iż nie powinniśmy na nim smażyć, ani piec. Możemy go jednak dodawać do dań zimnych, jak również stosować w celach kosmetycznych.

Pytanie 4: Jak przechowywać olej kokosowy? Nierafinowany olej kokosowy najlepiej jest przechowywać w chłodnym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Warto również wiedzieć, iż powinien on być szczelnie zamknięty, na przykład w szklanym słoiku.

Pytanie 5: Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany – który z nich warto wybrać? W celach prozdrowotnych należy używać nierafinowanego oleju kokosowego. Produkt ten zawiera w sobie szereg cennych dla zdrowia składników, których właściwe stosowanie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Natomiast olej rafinowany otrzymywany jest przy udziale wysokich temperatur i niejednokrotnie szkodliwych dla zdrowia, chemicznych rozpuszczalników.

 

olej kokosowy Virgin

 

Podsumowanie

Olej kokosowy jest nie tylko doskonałym surowcem kosmetycznym, ale również świetnym źródłem energii dla naszego organizmu. Najnowsze badania naukowe wskazują, iż może on wspomagać proces leczenia zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym. Warto jednak pamiętać, że stosowanie niniejszego produktu w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym specjalistą.

Bibliografia

  1. Boateng L, Ansong R, Owusu WB i wsp. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: a review. Ghana Med J 2016; 50(3):189-96;
  2. Bojarewicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl High Epidemiol 2008; 89(4):471-5;
  3. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
  4. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
  5. Glinka M, Glinka R. Kosmetyka w starożytnym Egipcie. Pol J Cosmetol 2013; 16(1):64-8;
  6. Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharm Biol 2010; 48:151-7;
  7. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  8. Mhaskar S, Kalghatgi B, Chavan M i wsp. Hair breakage index: An alternative tool for damage assessment of human hair. J Cosmet Sci 2011; 62:203-7;
  9. Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
  10. Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … & Stone, N. J. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation, 136(3), e1-e23;
  11. Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
  12. Vijayakumar M, et al. “A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease”, Indian Heart J. (2015);
  13. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457;
  14. Zielińska, A., & Nowak, I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2), 103-110.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów