


Olej kokosowy Virgin Wartości odżywcze
Składniki: olej kokosowy Extra virgin (tłoczony na zimno)
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Olej kokosowy Virgin Zastosowanie
Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kuchni i nie tylko
Zimnotłoczony olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy dodawać go do pełnych warzyw sałatek, jak również odżywczych koktajli owocowych. Produkt ten może okazać się nieoceniony podczas wyrobu domowych lodów oraz batonów energetycznych. Olej kokosowy można wykorzystać również podczas przygotowywania domowych kosmetyków. Świetnie sprawdzi się jako składnik naturalnego balsamu do ciała, a nawet peelingu. Ponadto, produkt ten idealnie odżywia nasze włosy, dlatego też niezastąpiony jest podczas zabiegu olejowania. Warto również wiedzieć, iż olej kokosowy virgin niejednokrotnie zajmuje ważne miejsce w dietoterapii zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym.
Środek spożywczy
- Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
- Do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.
- Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
Olej kokosowy Virgin Film
Olej kokosowy Virgin KCAL
Olej kokosowy virgin – kcal
Zimnotłoczony olej kokosowy stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 837 kalorii. Badania naukowe dowodzą jednak, iż tłuszcze wprowadzane do organizmu wraz z olejem kokosowym nie magazynują się w tkance tłuszczowej, a bezpośrednio zamienione zostają na energię. Dlatego też, olej ten może okazać się cennym składnikiem diety sportowców, jak również osób, które walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Należy jednak pamiętać, iż ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, stosowanie oleju kokosowego zalecane jest w ograniczonych ilościach, a najlepiej w porozumieniu z wykwalifikowanym dietetykiem.
Olej kokosowy Virgin Opis
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju kokosowego virgin
Olej kokosowy virgin pojawił się na naszym rynku stosunkowo niedawno. Niemniej jednak, od początku zyskał szerokie zainteresowanie, nie tylko w gronie miłośników eksperymentów kulinarnych, ale również znawców zdrowego stylu życia. Produkt ten charakteryzuje się wyjątkową zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których spożywanie w odpowiedni sposób może przyczynić się do wzmocnienia naszej odporności. Ponadto, olej kokosowy virgin uznawany jest za cenny składnik kosmetyczny. Niektóre źródła donoszą również, iż może on wspomagać proces odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat nierafinowanego oleju kokosowego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej kokosowy virgin Vivio 900 ml?
Olej kokosowy virgin – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka;
Jak olej kokosowy virgin działa na skórę i włosy;
Odchudzanie a olej kokosowy virgin;
Olej kokosowy virgin nierafinowany – przeciwwskazania dotyczące stosowania;
Olej kokosowy virgin – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego virgin:
Gdzie kupić olej kokosowy virgin?
Olej kokosowy virgin, co to znaczy?
Czy można smażyć na oleju kokosowym virgin?
Jak przechowywać olej kokosowy virgin?
Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany – który z nich warto wybrać?
Olej kokosowy virgin – kcal;
Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego w kuchni i nie tylko;
Olej kokosowy virgin – przepisy.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej kokosowy virgin Vivio 900 ml?
Olej kokosowy virgin pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej. Ta jednoliścienna roślina w naturalnych warunkach występuje na terenie Indonezji, Malezji oraz Filipin. Co ciekawe, wraz ze wzrostem zainteresowania produktami pochodzącymi z palmy kokosowej, istotnie wzrosła liczba jej upraw na całym świecie. Niniejsze drzewo we współczesnych czasach możemy spotkać nie tylko na terenie wyżej wymienionych krajów, ale również w Afryce Zachodniej. Choć w Polsce stosunkowo od niedawna doceniane są niezwykłe właściwości kokosów, pierwsze wzmianki na temat ich „cudownych mocy” możemy znaleźć w starożytnych sanskrytach indyjskich. Warto wiedzieć, iż mieszkańcy wysp Pacyfiku, po dziś dzień postrzegają owoce pochodzące z plamy kokosowej za lekarstwo na wszelkie dolegliwości zdrowotne.
Palma kokosowa może osiągać wysokość nawet 20-25 metrów, a jej liście około 3-6 metrów. Owocem niniejszego drzewa jest orzech kokosowy o średnicy około 25 centymetrów i wadze nawet 8 kilogramów. Podczas wyrobu oleju kokosowego wykorzystywany jest miąższ kokosa, który charakteryzuje się słodkim smakiem oraz zawartością cennych dla naszego zdrowia i urody kwasów tłuszczowych. Warto również wiedzieć, iż w orzechu znajduje się mleko kokosowe stanowiące niezrównane źródło elektrolitów.
W składzie oleju kokosowego nierafinowanego znajdziemy zarówno kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy oraz kwas kapronowy, kaprylowy i kaprynowy. Ponadto, produkt ten zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym:
- Kwas oleinowy;
- Kwas eikosanowy; oraz
- Kwas linolowy.
Olej kokosowy virgin charakteryzuje się białą barwą oraz słodkawym, mocno kokosowym smakiem. W temperaturze poniżej 25oC przybiera on stałą postać, jednak w temperaturze wyższej zaczyna zamieniać się w przejrzysty, lekko białawy płyn. Ze względu na swój skład oraz niewątpliwe walory smakowe, olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ponadto, produkt ten niejednokrotnie wykorzystywany jest w dietoterapii określonych zaburzeń stanu zdrowia.
Olej kokosowy virgin – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka
Właściwości zdrowotne oleju kokosowego wzbudzają stałe kontrowersje oraz niesłabnące zainteresowanie w gronie naukowców oraz specjalistów z dziedziny zdrowego żywienia. W związku z tym, w literaturze możemy znaleźć sprzeczne informacje, jak również liczne badania dotyczące wpływu niniejszej substancji na organizm człowieka. Największe niezgodności zdaje się wzbudzać wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Niemniej jednak, te znajdujące się w oleju kokosowym charakteryzują się średnią długością łańcuchów, co sprawia, iż nie wykazują one aż tak szkodliwego wpływu na układ krążenia człowieka, jak nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach zwierzęcych. Ważne jest jednak, aby spożywać olej kokosowy z należytą ostrożnością, wówczas może on wywrzeć pozytywny wpływ na organizm i samopoczucie człowieka.
Niektóre badania i obserwacje naukowe zwracają uwagę na fakt, iż olej kokosowy (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) stanowi skuteczny element profilaktyki nadwagi i otyłości. Ponadto, substancje zawarte w składzie niniejszego oleju mogą wykazywać silne działanie antybakteryjne, jak również grzybobójcze i wirusobójcze. Naukowcy z irlandzkiego Instytutu Technologicznego wykazali również, iż nierafinowany olej kokosowy może zapobiegać rozwojowi próchnicy oraz innych infekcji w obrębie jamy ustnej. Badania opublikowane w specjalistycznym magazynie "Journal of Medicinal Food" pochodzące z 2007 roku wskazują, iż odpowiednio stosowany olej kokosowy może wspomagać proces leczenia grzybicy stóp. Wszystko to za sprawą jego właściwości, które odpowiedzialne są za zwalczanie szkodliwych grzybów z rodziny Candida.
Co ciekawe, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, występujące w składzie oleju kokosowego, mogą wpływać na zwiększenie efektywności leczenia zaburzeń neurodegeneracyjnych (takich jak: choroba Parkinsona, czy choroba Alzheimera). Okazuje się bowiem, iż spożywanie odpowiednich ilości niniejszego produktu, w połączeniu ze stosowaniem odpowiedniej diety, wpływa na zwiększenie stężenia ciał ketonowych w obrębie mózgu, które stanowią alternatywne źródło energii (zamiast glukozy) w przebiegu niniejszych zaburzeń.
Jak olej kokosowy virgin działa na skórę i włosy?
Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka, olej kokosowy virgin wykazuje również szereg właściwości kosmetycznych. W tym miejscu należy wspomnieć o jego działaniu nawilżającym oraz barierowym. Okazuje się bowiem, iż produkt ten tworzy skuteczny płaszcz hydrolipidowy, który odpowiedzialny jest za zatrzymywanie wody w głębokich warstwach skóry, a także zapobiega przedostawaniu się szkodliwych drobnoustrojów do jej wnętrza. Warto również wiedzieć, iż olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dlatego też, może stosowany być w pielęgnacji skóry dotkniętej zmianami o charakterze zapalnym. Niemniej jednak, olej wytwarzany z owoców palmy kokosowej, oprócz pozytywnego wpływu na naszą skórę, korzystnie oddziałuje również na nasze włosy. Okazuje się bowiem, iż może on chronić włosy przed nadmiernym wysuszaniem się, jak również poprawiać wygląd końcówek i nadawać włosom zwiększoną elastyczność. Ponadto, olej kokosowy virgin może być skutecznym środkiem przyspieszającym proces gojenia się ran. Należy jednak pamiętać, iż stosowanie oleju kokosowego w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym specjalistą (w przypadku chorób skórnych z dermatologiem).
Odchudzanie a olej kokosowy virgin
Jeszcze do niedawna olej kokosowy uznawany był za skuteczny środek wspomagający proces odchudzania. Dzisiaj temat ten, podobnie jak inne właściwości zdrowotne niniejszego oleju, wzbudza liczne kontrowersje w środowisku naukowców. Wszystko to za sprawą zawartości średniołańcuchowych trójglicerydów, które bezpośrednio po przedostaniu się do organizmu zostają zamienione w energię, co tym samym może przyczynić się do przyspieszenia procesu spalania kalorii. Warto również wiedzieć, iż za sprawą wysokiej kaloryczności, olej kokosowy na długo zapewnia nam uczucie sytości. Dzięki temu możliwe staje się ograniczenie ilości spożywanych przekąsek między posiłkami. Należy jednak pamiętać, że stosowanie oleju kokosowego w diecie redukcyjnej powinno odbywać się pod stałą kontrolą dietetyka, ponieważ dostarczanie zbyt dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Olej kokosowy virgin nierafinowany – przeciwwskazania dotyczące stosowania
Chociaż właściwe stosowanie oleju kokosowego virgin w większości przypadków wywołuje pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu krążenia. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania oleju kokosowego jest alergia na niniejszy produkt. Istotnie ograniczone ilości niniejszego produktu powinny spożywać również osoby zmagające się z problemem nadwagi lub otyłości.
Olej kokosowy virgin – cena
Olej kokosowy virgin sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 200ml, 500ml oraz 900ml.
- Za olej kokosowy virgin 200ml zapłacimy około 10,00 – 16,00 złotych;
- Za olej kokosowy virgin 500ml zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych;
- Za olej kokosowy virgin 900ml zapłacimy około 25,00 – 30,00 złotych.
Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas olej kokosowy jest rafinowany, czy nierafinowany.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego virgin
Pytanie 1: Gdzie kupić olej kokosowy virgin? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać oleju kokosowego virgin w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy możliwość zakupu oleju w atrakcyjnej ofercie cenowej, jak również zdobędziemy dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu.
Pytanie 2: Olej kokosowy virgin, co to znaczy? Virgin oznacza, iż wybrany przez nas olej jest najwyższej jakości i został pozyskany na zimno, z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu znajdziemy w nim całą masę cennych dla naszego zdrowia i urody składników. Ponadto, olej ten charakteryzuje się wyjątkowym, mocno kokosowym smakiem, który jest w stanie urozmaicić aromat przygotowywanych przez nas potraw.
Pytanie 3: Czy można smażyć na oleju kokosowym virgin? Zimnotłoczony olej kokosowy jest przeznaczony do stosowania w niskich temperaturach. Oznacza to, iż nie powinniśmy na nim smażyć, ani piec. Możemy go jednak dodawać do dań zimnych, jak również stosować w celach kosmetycznych.
Pytanie 4: Jak przechowywać olej kokosowy? Nierafinowany olej kokosowy najlepiej jest przechowywać w chłodnym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Warto również wiedzieć, iż powinien on być szczelnie zamknięty, na przykład w szklanym słoiku.
Pytanie 5: Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany – który z nich warto wybrać? W celach prozdrowotnych należy używać nierafinowanego oleju kokosowego. Produkt ten zawiera w sobie szereg cennych dla zdrowia składników, których właściwe stosowanie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Natomiast olej rafinowany otrzymywany jest przy udziale wysokich temperatur i niejednokrotnie szkodliwych dla zdrowia, chemicznych rozpuszczalników.
Podsumowanie
Olej kokosowy jest nie tylko doskonałym surowcem kosmetycznym, ale również świetnym źródłem energii dla naszego organizmu. Najnowsze badania naukowe wskazują, iż może on wspomagać proces leczenia zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym. Warto jednak pamiętać, że stosowanie niniejszego produktu w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym specjalistą.
Bibliografia
- Boateng L, Ansong R, Owusu WB i wsp. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: a review. Ghana Med J 2016; 50(3):189-96;
- Bojarewicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl High Epidemiol 2008; 89(4):471-5;
- Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
- Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
- Glinka M, Glinka R. Kosmetyka w starożytnym Egipcie. Pol J Cosmetol 2013; 16(1):64-8;
- Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharm Biol 2010; 48:151-7;
- Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
- Mhaskar S, Kalghatgi B, Chavan M i wsp. Hair breakage index: An alternative tool for damage assessment of human hair. J Cosmet Sci 2011; 62:203-7;
- Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
- Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … & Stone, N. J. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation, 136(3), e1-e23;
- Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
- Vijayakumar M, et al. “A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease”, Indian Heart J. (2015);
- Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457;
- Zielińska, A., & Nowak, I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2), 103-110.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja) |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 200ml900900ml |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI
Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g mąki orzechowej
- 5 białek
- 2 żółtka
- 5 łyżek erytrolu
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 20 orzechów włoskich lub migdałów
- 1 łyżka naturalnego kakao
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
Wykonanie:
Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.
Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g
Smacznego!

CZEKOLADOWE KULKI MOCY
Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

MAŚĆ Z OREGANO
Olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego)
Stosujemy na chrobowo zmienione miejsca: np grzybica paznokci, stóp, opryszczka.

KOKTAJL OWOCOWY
Składniki:
- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
Sposób przygotowania:
Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.
Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.

Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego
Składniki:
- Garść malin;
- Garść borówek;
- ½ banana;
- 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego virgin;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj ją z łyżeczką oleju kokosowego;
Pokrój banana w cienkie plastry i dodaj do komosy ryżowej;
Dokładnie opłucz maliny oraz borówki, a następnie dodaj je do pozostałych składników sałatki;
Całość posyp odrobiną wiórków kokosowych i gotowe.

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem
W celu przygotowania odżywczej maseczki należy przygotować:
- 2 łyżki ulubionej odżywki do włosów;
- 1 kroplę oleju neem;
- 1 łyżkę oleju kokosowego.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nanieś je na wilgotne włosy. Trzymaj maseczkę na głowie przez około 5-10 minut, a następnie spłucz ją obfitą ilością chłodnej wody. Pamiętaj jednak, aby 24 godziny przed zastosowaniem powyższej maski, upewnić się, że nie zmagasz się z uczuleniem na składniki zawarte w oleju z drzewa neem.

Domowe lody latte matcha
Składniki:
- 100 ml gęstego mleka kokosowego;
- 2 banany;
- 1 łyżka BIO latte matcha;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- 1 łyżka cukru kokosowego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy blendera. Następnie otrzymaną masę przełóż do zamrażarki na minimum 4 godziny. Gotowe lody możesz podawać w towarzystwie świeżych owoców i liści mięty.
Dieta ketogeniczna dla początkujących – jak zacząć, co jeść, przykładowy jadłospis
Dieta ketogeniczna (znana także jako dieta ketonowa oraz dieta ketogenna) to dieta niskowęglowodanowa, która cieszy się rosnącą popularnością oraz zainteresowaniem zarówno miłośników zdrowego żywienia, jak osób zainteresowanych odchudzaniem. W czym tkwi sekret niniejszej diety? I czy jest przeznaczona dla każdego z nas? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym tekście. Z tego artykułu […]
czytaj więcej...Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?
Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]
czytaj więcej...Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę przy pomocy naturalnych sposobów?
Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę i sprawić, aby prezentowała się ona jędrnie i zdrowo? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie pięć niezawodnych, a przy tym naturalnych sposobów na to jak zadbać o swoje Ciało nie tylko w sezonie bikini. Okres wakacyjny oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Przed nami upragniony odpoczynek, na który wszyscy zasłużyliśmy. Wielogodzinne […]
czytaj więcej...TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!
Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim […]
czytaj więcej...