DARMOWA DOSTAWA
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości
Nasiona chia, ziarna chia właściwości

Nasiona Chia 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
LINK DO PRZEPISUKLIKNIJ
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWENasiona Chia 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

5,99 zł

RABAT - 1%

6,08 zł

-1

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są niskokaloryczne i odżywcze – to ich ogromna zaleta. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”… Nasiona chia są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy,który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje.  Nasiona chia są również źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.

Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwi hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi. Ponadto nasiona chia są bogate w wartościowe białko i z tego powodu ich wartość szczególnie doceniają wegetarianie. Stanowią skarbnicę wapnia i fosforu.

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Stosowanie

Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów.

 Można je dodawać między innymi do:

- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: Nasiona Chia 250g

J
Jm
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
01/11/19
:)
Review by Jm on1 Nov 2019
Świetny dodaten do jogurtow i koktaili a przy tym bardzo zdrowy:)
J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
21/09/16
Nasiona chia.
Review by justi19761 on 21 Sep 2016
Bardzo zdrowe - można dodawać i do deserów, jogurtu, sałatek, zup, więc zastosowanie wszechstronne, a do tego przystępna cena. Polecam śmiało!
J
Jakub
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
08/08/16
Chia
Review by Jakub on8 Aug 2016
Super można stosować naprawdę ze wszystkim
K
Katarzyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
13/04/16
nasiona chia
Review by Katarzyna on 13 Apr 2016
super pożywne, dodaje do porannej owsianki
User avatar
Wioletta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
11/04/16
Nasiona chia
Review by Wioletta on 11 Apr 2016
Super, dodaję ją prawie do wszystkiego, polecam!!!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Nasiona chia przepisy i pomysły na ich wykorzystanie!

Nasiona chia to produkt, który już od pewnego czasu króluje na rynku zdrowej żywności. Pochodzą z centralnej doliny Meksyku oraz północnej Gwatemali. Za produkt spożywczy uznane zostały w 2009 r. przez UE. Dziś nie ma wątpliwości, że posiadają szereg właściwości o korzystnym działaniu na ludzki organizm. Zacznijmy od początku…

czytaj więcej...