Nasiona chia 500g - fivio
Nasiona chia 500g - fivio
☆ Są źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika
☆ Posiadają szerokie zastosowanie w kuchni
☆ Idealne jako dodatek do owsianki i koktajli
Nasiona Chia - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Argentyna / Paragwaj | fivio | 2025-12-31 |
Jesteśmy w trakcie rebrandingu marki, dlatego jeszcze przez jakiś czas możesz otrzymywać produkty marki vivio.
Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2096 kJ/505 kcal | 25% |
Tłuszcz | 31 g | 44% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 3,3 g | 16% |
Węglowodany | 25 g | 10% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Białko | 20 g | 40% |
Sól | 0,04 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Co zawierają nasiona szałwii hiszpańskiej?
Oprócz wysokiej zawartości cennych dla zdrowia kwasów omega-3, nasiona chia to także skarbnica białka (16-26%) oraz węglowodanów (37-42%), w tym błonnika pokarmowego. Zawartość białka jest większa, niż w przypadku tak popularnych produktów zbozowych jak kukurydza, pszenica, czy ryż. Wszystko zależy jednak od obszaru, na którym uprawiana jest szałwia hiszpańska. Na terenach uprawnych położonych wysoko nad poziomem morza, w niskich temperaturach, obserwuje się, że zawartość białka w nasionach chia jest mniejsza. Nasiona chia to także źródło błonnika pokarmowego, który wywołuje uczucie sytości, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienego. W nasionach chia jest go zdecydowanie więcej niż w suszonych owocach, czy ziarnach zbóż. Nasiona szałwii hiszpańskiej wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki obecności takich składników jak kwas kawowy, chlorogenowy, kwercytyna i kemferol. Działanie antyoksydacyjne nasion chia jest porównywalne w badaniach naukowych do właściwości kawy i herbaty. Co więcej, te niepozorne ziarenka dostarczają wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych (głównie fosforu i wapnia). Są również źródłem żelaza i jest go o wiele więcej, niż w pszenicy i szpinaku.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Nasiona Chia - Zastosowanie
Jak stosować szałwię hiszpańską?
Nie powinno się spożywać więcej niż dwie łyżki nasion chia dziennie. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one objętość nawet dwunastokrotnie. Zbyt duża ich ilość może utrudniać przyswajanie innych wartościowych składników odżywczych z pożywnienia. Również dopuszczalna ilość tych nasion w produktach spożywczych oferowanych na sklepowych półkach w Unii Europejskiej nie powinna przekraczać 10%. Jak jeść nasiona chia? W badaniach naukowych podkreśla się, że spożywanie nasiona chiaw zmielonej postaci lub w formie oleju zwiększa przyswajalność znajdujących się z nich lipidów.Jak inaczej przygotować nasiona chia? Można wcześniej namoczyć całe ziarna lub dodać je bezpośrednio do chleba, ciasta, czy też owsianki. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Świetnie komponują się z różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Zalewając je mlekiem roślinnym lub sokiem i dodając ulubione owoce, uzyskamy niskokaloryczny fit deser.
Można je dodawać między innymi do:
- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.
Nasiona Chia - KCAL
Odchudzanie z wykorzystaniem nasion chia
100 gram produktu dostarcza około 500 kcal. Jedna łyżka waży średnio 10 gram i dostarcza 50 kcal. Nasiona są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Kalorie w chia pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Mimo tego, że nasiona chia są dość kaloryczne (w 100 gramach znajduje się około 486 kalorii), to mogą pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości i przyczynia się do lepszej przemiany materii. Ważne jest jednak odpowiednie nawodnienie.
Brak pomysłu na fit deser bez wyrzutów sumienia? Z nasionami chia możliwości jest wiele. Wystarczy do szklanki ciepłego mleka migdałowego dodać dwie łyżki nasion chia, łyżkę naturalnego kakao, łyżeczkę stewii i dwie łyżki posiekanych migdałów. Całość wstawić do lodówki na noc, a następnego dnia udekorować powstały pudding malinami i borówkami. Pyszny deser gotowy!
Nasiona Chia - Opis produktu
Nasiona szałwii hiszpańskiej, choć wyglądają niepozornie, są skarbinicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Ich neutralny smak pozwala tworzyć oryginalne desery i koktajle. Świetnie komponują się z mlekiem roślinnym i owocami. W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni i co jeszcze w sobie kryją? Poniżej podstawowe informacje o nasionach chia, dzięki którym dowiesz się:
Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?
Skąd pochodzą?
Jak smakuje chia?
Jak działają nasiona chia?
Nasiona chia – wskazania
Co lepsze? Nasiona chia, czy siemię lniane?
Jak moczyć nasiona?
Które nasiona wybrać? Gdzie kupić?
Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?
Nasiona chia to najcenniejsza część rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Na pierwszy rzut oka przypominają mak. Mają owalny kształt i są bardzo małe, średnica jednego ziarna wynosi około 1 minimetra. Przybierają kolor od ciemnobrązowego po czarny. Można również spotkać odmiany białe i jasno-rude. W tych niepozornych ziarenkach tkwi ogromna moc!
Skąd pochodzą?
Uprawa nasion chia była rozpowszechniona już w 3400 r. p.n.e. Dobroczynne właściwości nasion chia docenili Aztekowie i Majowie. Z szałwii hiszpańskiej produkowano wówczas olej i mąkę, które wzbogacały ówczesną dietę. Dodawano je również do farb i kosmetyków oraz wykorzystywano w obrzędach religijnych. Obecnie również na tych terenach roślina jest bardzo popularna. Największe ilości szałwii hiszpańskiej uprawia się w Argentynie, Boliwii, Meksyku, Gwatemalii i Ekwadorze.
Jak smakuje chia?
Te małe ziarenka praktycznie pozbawione są smaku. Neutralność jest ich zaletą, ponieważ przybierają smak płynu, w którym są namaczane. Można połączyć je z jogurtem, sokiem, czy też mlekiem. Stanowią idealny dodatek do koktajli i deserów. Wielokrotnie zwiększają swoją objętość i przybierają galaretowatą postać.
Nasiona chia - wskazania
Kto może jeść nasiona chia? W badaniach naukowych zwraca się szczególna uwagę na to, że nasiona chia mogą być cennym składnikiem diety bezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Pełnią również ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Co lepsze? Nasiona chia, czy siemię lniane?
Zdaniem naukowców nasiona chia posiadają największą ilość kwasu a-linolenowego (ALA) spośród innych produktów roślinnych, które również są jego źródłem (np. len). Są również lepszym źródłem błonnika pokarmowego, niż siemie lniane. Dlatego też w pojedynku nasiona chia vs. siemie lniane, zdecydowanie wygrywają te pierwsze.
Jak moczyć nasiona?
Nasiona chia powinno się namoczyć w płynie przed ich spożyciem w proporcjach 1:10. Ten zabieg pozwala w maksymalnym stopniu wydobyć z nich drogocenne wartości odżywcze. Proces namaczania powinien trwać około 2 godzin. Podczas obserwacji ziarenek pływających w wodzie, mleku lub soku, czesto pojawia się pytanie dlaczego nasiona chia nie pęcznieją? Potrzebują one czasu, aby wchłonąć wodę. Zbyt krótkie namaczanie spowoduje, że nie zdążą zwiększyć swojej objętości. Ważne jest także, aby co jakiś czas mieszać przygotowaną miksturę.
Które nasiona wybrać? Gdzie kupić?
Nasiona chia można kupić obecnie niemal w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem warto jednak sprawdzić skład podany na opakowaniu. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na niektóre produkty. Często w zakładach, w których pakuje się nasiona chia, znajdują się również substancje alergenne. Taka informacja zawsze podana jest na opakowaniu. Cena uzależniona jest w dużej mierze od dostępnej pojemności opakowania (im większa waga, tym niższa cena). Wpływ na nią może mieć również rodzaj uprawy, z której pochodzą nasiona chia. W przypadku upraw BIO, jest nieznacznie wyższa.
Bibliografia:
Joanna Karbowska, Zdzisław Kochan (Gdański Uniwersytet Medyczny) „Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym” – Postepy Hig Med. Dosw (online), 2018;72:307-317
Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski (Uniwerystet Medyczy w Poznaniu) „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych” – Pielęgniarstwo Polskie nr 1 (59) 2016
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.