ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Morela suszona cena, suszone morele właściwości
Morela suszona cena, suszone morele właściwości
Morela suszona cena, suszone morele właściwości
Morela suszona cena, suszone morele właściwości

Morele suszone 250g - VIVIO

13,99 zł(8)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Morele suszone Wartości odżywcze

Składniki: suszone morele

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Morele suszone Zastosowanie

Suszone morele możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Z powodzeniem możemy dodać je do aromatycznego ciasta, jak również pożywnej owsianki. Owoce te stanowią również doskonały dodatek do pełnej warzyw sałatki, jak i mięsa drobiowego, jako dodatek do deserów, ciast, knedli, pierogów, baza dla soków, kompotów, do przygotowywania dżemów, konfitur, musów i galaretek. Morele suszone świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania domowych lodów z bakaliami. W kosmetyce stanowią składnik domowych peelingów do ciała, balsamów i maseczek.


Morele suszone Film


Morele suszone KCAL

Morele, podobnie jak inne owoce suszone, stanowią stosunkowo wysoko kaloryczną przekąskę. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 340 kalorii. Niemniej jednak, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10-30 gramów niniejszych owoców, co daje nam zaledwie 34-102 kalorie. Energia w morelach pochodzi głównie z węglowodanów, w tym z tych najprostszych cukrów, stąd też morela nie będzie najlepszym wyborem dla osób z problemami gospodarki cukrowej. W porównaniu jednak do innych owoców suszonych, morele wypadają zdecydowanie lepiej pod względem zawartości błonnika pokarmowego oraz szczególnie pod względem zawartości składników mineralnych takich jak np. potas. Pod tym względem wyprzedzając nawet daktyle! Warto również wiedzieć, iż zawarty w morelach suszonych błonnik, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu oraz na zwiększenie efektywności procesu odchudzania. Dlatego też, niniejsze owoce powinny znaleźć się w diecie osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.


Morele suszone Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych moreli suszonych

Suszone morele cenione są przez wielu z nas ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe. Niemniej jednak, oprócz niepowtarzalnego smaku, niniejsze bakalie charakteryzują się również bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki obecności w ich składzie silnych przeciwutleniaczy, uważa się, iż wprowadzenie moreli suszonych do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, jak również spowolnienia procesów starzenia się skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?

Jak przechowywać suszone morele?

Gdzie kupić morele suszone?

Jak jeść suszone morele?

Czym są morele suszone?

Morele to słodkie owoce, które w naturalnych warunkach występują przede wszystkim na terenie Azji Wschodniej. Najstarsze źródła donoszą, iż niniejsze owoce uprawiane były w Chinach już 400 lat przed narodzinami Chrystusa. W ówczesnych czasach, morele spożywane były zazwyczaj w świeżej formie. Niemniej jednak, już w czasach starożytności zaczęto poddawać je procesom suszenia, co sprawiało, iż można było cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem bez względu na porę roku. Na stary kontynent morele dotarły właśnie w formie suszonej i szybko skradły serce miłośników orientalnych wówczas przysmaków. Ze względu na rosnącą popularność, niniejsze owoce zaczęto uprawiać na szeroką skalę w krajach basenu Morza Śródziemnego. Suszone morele charakteryzują się słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. Swoją wielkością i strukturą mogą przypominać nam suszoną śliwkę.

Właściwości zdrowotne suszonych moreli

Suszone morele stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego też, wprowadzenie ich do zdrowej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki zawartości beta karotenu, morele suszone mogą wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia oraz poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Podobny efekt zapewnia zawarta w niniejszych owocach witamina C, która dodatkowo odpowiedzialna jest za zwalczanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. W morelach znajdzemy również sporą dawkę witaminy E (nazywanej witaminą młodości), która oprócz spowalniania procesów starzenia, przyczynia się również do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Warto również wiedzieć, iż niniejsze owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B, które w połączeniu ze zdrową dietą, przyczyniają się do wzmocnienia naszej uwagi i koncentracji. Jednak morele to nie tylko cenne witaminy i minerały, ale także błonnik, który wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, jak również sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Suszone morele a cukrzyca

Morele suszone charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Dlatego też, w umiarkowanych ilościach mogą być spożywane przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku cukrzycy nie jest wskazane jedzenie niniejszych owoców w godzinach popołudniowych i wieczornych. Bez przeszkód jednak można dodać je do porannej owsianki lub drugiego śniadania. Zanim jednak wprowadzimy je na stałe do swojego jadłospisu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka lub diabetologa.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania moreli suszonych

Spożywanie dużych ilości moreli suszonych nie jest wskazane dla osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Dodatkowo, przed wprowadzaniem niniejszych owoców do swojej diety powinny wzbraniać się osoby zmagające się z dolegliwościami w obrębie jelit (na przykład, zmagające się z zespołem jelita wrażliwego, ze szczególnym uwzględnieniem postaci biegunkowej). Spożywanie powyżej 10 moreli suszonych dziennie może doprowadzić nawet u zdrowych osób do bólu brzucha oraz uporczywych biegunek.

Morele suszone – cena

Za opakowanie moreli suszonych o wadze 1 kilograma zapłacimy około 18,00-25,00 złotych. Cena produktu uzależniona jest od wybranego producenta oraz dystrybutora. W większości sklepów możemy również kupić morele suszone o mniejszej wadze. Za opakowanie o wadze 250 gramów zapłacimy około 5,00-7,00 złotych. Podczas dokonywania zakupu, warto zwrócić uwagę na skład produktu oraz opis procesu suszenia owoców.

Przechowywanie

UWAGA! W szczelnie zamkniętych opakowaniach morele ulegają procesowi fermentacji, ponieważ są naturalnym produktem, bez dodatku substancji konserwujących. Fermentacja jest naturalnym procesem. Po otrzymaniu produktu, należy go otworzyć i przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące moreli suszonych

Pytanie 1: Jak przechowywać morele suszone? Morele najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, tak aby nie dostała się do nich nadmierna ilość wilgoci. Najlepiej jest zamknąć je w szklanym słoiczku lub plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywą, przeznaczonym do przechowywania żywności.

Pytanie 2: Gdzie kupić morele suszone? Niniejsze bakalie możemy kupić w większości dyskontów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, możemy zyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 3: Jak jeść morele suszone? Morele suszone możemy jeść na wiele różnych sposobów. W odpowiedniej ilości doskonale sprawdzą się w formie przekąski między posiłkami. Bez przeszkód można również dodawać je zarówno do deserów, ciast, jak i dań mięsnych.

 


morele suszone

 

Podsumowanie

Morele suszone to nie tylko doskonała forma przekąski między posiłkami i dodatek do domowych ciast, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejsze bakalie do swojej codziennej diety.

Bibliografia

  1. E. Rendina, K.D. Hembree, M. R. Davis, et al., Dried Plum’s Unique Capacity to Reverse Bone Loss and Alter Bone Metabolism in Postmenopausal Osteoporosis Model [w:] Plos One, Volume 8, Issue 3, p. 8-9, eISSN-1932-6203;
  2. H. Koprowska, Robimy Susze, Warszawa 1980;
  3. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2012;
  4. McArdie F., Rhodes L.E., Parslew R.A. i wsp.: Effects of oral vitamin E and beta-carotene supplementation on ultraviolet radiation induced oxidative stress in human skin. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80: 1270–1275;
  5. M. Zin, A. Znamirowska, M. Rudy, E. Głodek, R. Stanisławczyk, M. Gil, Utrwalanie i przechowywanie żywności, Rzeszów 2008;
  6. Staniaszek K., Goździcka- Józefiak A.: Wpływ ß-karotenu, retinoidów i receptorów retinoidowych na proliferację i transformację nowotworową komórek. Biotechnologia. 2008; 3(82): 28–45.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATurcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
PRZEPIS

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

Składniki:

- 500g suszonych moreli
- 200 g erytrolu
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- sok z 1-2 cytryn

Wykonanie: 

Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI
PRZEPIS

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

Składniki:

- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

Nastaw piekarnik na 180oC;

Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.

Rybne klopsiki
PRZEPIS

Rybne klopsiki

Składniki:

- 500 g zmielonych filetów z karpia;
- 50 g suszonych śliwek (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g suszonych moreli (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny;
- Szczypta mielonego pieprzu;
- Szczypta soli;
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany);
- 1 duże jajko;
- ½ pęczka świeżej kolendry;
- Łyżeczka oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;
Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;
Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około  5-10 minut.

 

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dlaczego warto na stałe wprowadzić morele suszone do swojego menu?

Suszone morele są świetną alternatywą dla słodkich i słonych przekąsek, które zdarza nam się często podjadać między posiłkami. Suszone owoce świetnie sprawdzają się także jako urozmaicenie deserów, owsianek czy pieczonych mięs. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do swojego menu? Jak wybrać w sklepie te najlepsze? I czy zawsze są one bezpieczne dla naszego zdrowia? […]

czytaj więcej...