Weekend taniej dostawy
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości

Mąka gryczana 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 99zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

11,24 zł

RABAT - 6%

11,99 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka gryczana Wartości odżywcze

Składniki: mąka gryczana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka gryczana Zastosowanie

Co z niej zrobić?

Mąka z ziaren gryki nadaje się do przygotowywania klusek, pierogów, ciasta naleśnikowego, zagęszczania zup i sosów. Na jej bazie możemy przygotować także smaczny i pożywny kleik. W Rosji dużą popularnością cieszą się bliny z mąki gryczanej. W Japonii przygotowuje się z niej tradycyjny, cienki makaron zwany soba. Zawartość mąki gryczanej w tym produkcie to aż 80%. Natomiast Włosi wykorzystują mąkę gryczaną do produkcji innego rodzaju makaronu (tzw. pizzoccheri), który podawany jest z warzywami jako danie główne. Na naszych sklepowych półkach możemy odnaleźć natomiast wafle wypiekane z dodatkiem mąki gryczanej oraz ekspandowane produkty śniadaniowe, które są nią wzbogacane.

Czy nadaje się do pieczenia?

Mąka gryczana nadaje się do wypieku niektórych wyrobów cukierniczych tj. torty, biszkopty, ciasta kruche (np. spody do tarty). Do przyrządzenia chleba powinna być jednak stosowana wraz z mąką pszenną w proporcjach 2:3. Dzięki jej obecności pieczywo bardzo ładnie wyrasta, ma miękką strukturę, intensywny aromat i kolor.


Mąka gryczana KCAL

Mąka gryczana, a odchudzanie. Ile ma kalorii?

Łuska gryki zbudowana jest z celulozy, która nie jest trawiona przez nasz układ pokarmowy. Dlatego też produkty z dodatkiem gryki uważane są za dietetyczne. Ich wartość kaloryczna jest niewielka (100 gram produktu dostarcza około 335 kalorii). Mogą sięgać po nie nawet osoby na diecie redukcyjnej.


Mąka gryczana Opis

Ziarno gryki spożywamy najczęściej pod postacią kaszy lub płatków gryczanych. Niewiele osób słyszało o mące gryczanej, a ma ona równie cenne właściwości prozdrowotne. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji chleba, naleśników, makaronów (w tym popularnego w Japonii makaronu soba). Jej podstawową zaletą jest brak glutenu, co sprawia, że mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię. Do wypieku pieczywa używa się mąki gryczanej w połączeniu z pszenną, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie, intensywne w smaku i mają piękny kolor. Poznaj właściwości mąki gryczanej i wypróbuj przepisy z jej dodatkiem, które zawsze się udają.

Co to jest mąka gryczana?

Mąka gryczana produkowana jest z ziarna gryki w procesie mielenia. Gryka przywędrowała do Europy w XIII-XV w, a znana była już w 2000 r p.n.e. w rejonach Indii. Obecnie Polska jest jednym z czołowych producentów tego surowca na świecie. Gryka i produkty pochodne tj. kasza i mąką charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dodatek mąki gryczanej do wyrobów ciastkarskich i piekarniczych znacznie podnosi ich walory prozdrowotne. Wszystko to za sprawą sporej ilości błonnika pokarmowego i wartościowego białka. Jak rozpoznać mąkę gryczaną? Ma ona szarobrązowy kolor. Jest bardzo specyficzna w smaku. Można wyczuć nutkę goryczy. Wyróżnia się różne typy mąki gryczanej. Im wyższy wskaźnik, tym więcej składników mineralnych i większa masa mąki.

Gdzie kupić mąkę gryczaną i jaka jest jej cena?

Mąka gryczana staje się coraz bardziej popularna w Polsce, ale nadal jest trudno dostępna. Dlatego też najlepszym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Wybierz sprawdzonego dostawcę, aby uzyskać produkt najwyższej jakości. Jak dokonać prawidłowego wyboru? Wystarczy zapoznać się z opiniami konsumentów, którzy wcześniej zakupili ten produkt. Koszt kilogramowego opakowania dobrej jakości mąki gryczanej to mniej niż 10 zł.

Czy mąka gryczana zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożycia

Jest to produkt bezglutenowy. Może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Jednakże mąka gryczana jest często magazynowana wraz z innymi produktami, które zawierają gluten. Zawsze należy zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu. Mąka gryczana będzie również odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40). Na bazie mąki gryczanej można przygotowywać także wartościowe posiłki dla niemowląt np. kleik gryczano-ryżowy.

Domowa mąka gryczana – jak zrobić?

Mąkę gryczaną przygotujesz także w domowym zaciszu. Wystarczy zmielić ziarno gryki na drobny pył. Do tego celu niezbędny jest jednak wysokoobrotowy blender. O wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mąki gryczanej.

Skład mąki gryczanej

Gryka zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy E i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, miedź, mangan, żelazo, fosfor, potas). W 100 gramach ziarna znajdziemy aż 21 do 63 mg magnezu. Dostarcza naszemu organizmowi wartościowych węglowodanów. Spośród wszystkich zbóż ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy. Zawiera od 8,5 do nawet 19% białka. To także źródło przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki, wywołujące niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Podstawowym składnikiem gryki jest skrobia (59-70%). Walory prozdrowotne gryki wynikają także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5-11%).

Czy mąka gryczana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

Zdaniem naukowców gryka może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to za sprawą obecności w ziarnach gryki znacznych ilości błonnika pokarmowego. Gryka jest także źródłem rutyny, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Badani naukowe wskazują na zdolność gryki do obniżania ciśnienia krwi i utrzymywania prawidłowego poziomu cukru.

 

mąka gryczana

 

Bibliografia:

Beata Borkowska, Anna Robaszewska – „Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu”; Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 73, wrzesień 2012

Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska - „Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014

Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Agnieszka Wnuk, Krzysztof Dziedzic – „ Możliwości wykorzystania gryki i produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich”; Problemy Higieniczno Epidemiologiczne 2017, 98(2): 194-197


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka gryczana Opinie o produkcie: Mąka gryczana 1000g

Mąka gryczana przepisy / Mąka gryczana zastosowanie

PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


BIESZCZADZKIE PROZIAKI

BIESZCZADZKIE PROZIAKI

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

Składniki:

-10 dag masła
-6 dag mąki kukurydzianej
-3 dag skrobi kukurydzianej
-3 dag mąki gryczanej
-3 dag mąki z amarantusa
-Jajko
-Sól

Na masę:

-2 i 1/2 cytryny
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-2 jajka
-2 żółtka
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1/2 szklanki śmietanki kremówki
-1 gałązka rozmarynu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.


Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Mąka gryczana i jej zalety. Przepis na gryczane bliny – musisz spróbować!

Mąka gryczana powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Spośród produktów gryczanych największą popularnością, jak do tej pory cieszyła się kasza. Mało kto wie, że gryka do naszego kraju przybyła za sprawą tatarów i nazywana była kaszą tatarczaną.

czytaj więcej...