wege
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości
Mąka gryczana cena, gryczana mąka zastosowanie, właściwości

Mąka gryczana 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,61 zł

RABAT - 9%

9,45 zł

-9

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka gryczana Opis

Mąka gryczana jest otrzymywana z nasion gryki. Ma szarobrązowy kolor i smak z wyczuwalną nutą goryczy. Za jej zaletę uznaje się niski indeks glikemiczny i bardzo cenny skład. Ten rodzaj mąki jest źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza oraz cynku.

Mąka gryczana polecana jest wegetarianom i weganom, ponieważ dostarcza niezbędnych aminokwasów obecnych w białkach roślinnych. 

 

 

mąka gryczana


Mąka gryczana Wartości odżywcze

Składniki: mąka gryczana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka gryczana przepisy / Mąka gryczana zastosowanie

PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


BIESZCZADZKIE PROZIAKI

BIESZCZADZKIE PROZIAKI

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

Składniki:

-10 dag masła
-6 dag mąki kukurydzianej
-3 dag skrobi kukurydzianej
-3 dag mąki gryczanej
-3 dag mąki z amarantusa
-Jajko
-Sól

Na masę:

-2 i 1/2 cytryny
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-2 jajka
-2 żółtka
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1/2 szklanki śmietanki kremówki
-1 gałązka rozmarynu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.


Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 


Mąka gryczana Zastosowanie

Mąka gryczana jest dodatkiem do wypieków, w tym pieczywa. Przygotowuje się z niej bliny gryczane, popularne w Rosji i w kuchni indyjskiej. Sprawdzi się też jako dodatek do makaronów, ciast i naleśników.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka gryczana Opinie o produkcie: Mąka gryczana 1000g

A
asia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/01/19
mąka gryczana
Review by asia on 22 Jan 2019 review stating mąka gryczana
Niezastąpiona, dobrej jakości.
M
Magda
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
23/08/18
Polecam!
Review by Magda on 23 Aug 2018 review stating Polecam!
Mąka dobrej jakości, zdrowa, wykorzystuję zamiast mąki pszennej lub ewentualnie mieszam obie.
D
DORIS
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
09/08/17
POLECAM
Review by DORIS on9 Aug 2017 review stating POLECAM
Jak zwykle najwyższa jakość, towar zgodny z opisem, polecam :)
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
31/07/17
Mąka gryczana 1000g
Review by Gosia on 31 Jul 2017 review stating Mąka gryczana 1000g
Jest zdrowa i to jest ważne. Używam ją zamiast pszennej.
P
Paulina
Zweryfikowany recenzent
4.0 star rating
28/12/17
Mąka gryczana
Review by Paulina on 28 Dec 2017 review stating Mąka gryczana
Bardzo dobry produkt do wypieku chleba, naleśników, pierogów


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Mąka gryczana i jej zalety. Przepis na gryczane bliny – musisz spróbować!

Mąka gryczana powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Spośród produktów gryczanych największą popularnością, jak do tej pory cieszyła się kasza. Mało kto wie, że gryka do naszego kraju przybyła za sprawą tatarów i nazywana była kaszą tatarczaną.

czytaj więcej...