Ksylitol fiński - Cukier brzozowy 500g - fivio
Ksylitol fiński - Cukier brzozowy 500g - fivio
Ksylitol - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Finlandia | fivio | 2027-04-17 |
Składniki: Ksylitol (Finlandia)
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Ksylitol - Zastosowanie
Ksylitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier.
Świetnie nadaje się do słodzenia napojów i deserów a także wszelkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).
Ksylitol - KCAL
100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal. Cukier brzozowy wykazuje więc prawie o połowę (40%) niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, ksylitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Ponadto, ksylitol zmniejsza poczucie łaknienia na słodycze, co sprawia, że rzadziej podjadamy między posiłkami. Ksylitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie cukru brzozowego nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy.
Ksylitol - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat ksylitolu oraz jego właściwości zdrowotnych
Ksylitol (znany również jako cukier brzozowy) coraz częściej stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru, szczególnie w diecie osób, które dbają o wygląd swojej sylwetki. Niniejszy produkt charakteryzuje się nie tylko niższą zawartością kaloryczną, w porównaniu do białego cukru, ale również korzystnym indeksem glikemicznym. Dlatego też, ksylitol fiński znajduje się często w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat cukru brzozowego?
Ksylitol co to jest?
Gdzie znajdziemy ksylitol z brzozy?
Właściwości lecznicze i zdrowotne ksylitolu
Ksylitol a cukrzyca
Ksylitol dla dzieci jak wpływa na problem próchnicy?
Czy cukier brzozowy jest zdrowy?
Czy można stosować ksylitol w ciąży?
Ksylitol cena
Ksylitol - co to jest?
Ksylitol jest naturalną substancją, coraz częściej wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Podobnie jak sorbitol oraz mannitol, zaliczany jest on do grupy polioli (węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną). Co ważne, cukier brzozowy odznacza się również stosunkowo niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie podnosi on gwałtownie poziomu cukru we krwi. Dlatego też, często znajdziemy go w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy, nadwagi lub insulinooporności. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, niemniej jednak charakteryzuje się delikatnym miętowym posmakiem. Niniejszy produkt najczęściej spotkać możemy w postaci drobnych, białych kryształków zamkniętych w torebce o wadze 250, 500 lub 1000 gramów. Niemniej jednak, ksylitol często wykorzystywany jest również w produkcji gum do żucia, cukierków odświeżających oddech, a nawet past do zębów.
Gdzie znajdziemy ksylitol z brzozy?
Ksylitol jest składnikiem naturalnego pochodzenia. W głównej mierze znajduje się on w korze brzozy fińskiej, skąd najczęściej jest pozyskiwany. Niemniej jednak, niniejszy składnik możemy znaleźć również w niektórych owocach. Na przykład, w truskawkach, śliwkach, malinach, jagodach oraz gruszkach. W niewielkich ilościach doszukamy się go również w kukurydzy oraz grzybach. Co ciekawe, ksylitol jest również produkowany przez ludzki organizm, są to jednak śladowe ilości.
Ksylitol a cukrzyca
Ksylitol zaliczany jest do grupy alkoholi cukrowych (polioli), które charakteryzują się wolniejszym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym. Co ważne, ich metabolizm odbywa się przy nieznacznym udziale insuliny, powodując nieznaczny wzrost stężenia glukozy we krwi. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8. Dla porównania, indeks glikemiczny białego cukru wynosi 70. Dlatego też, niniejszy produkt bez przeszkód może wykorzystywany być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
Ksylitol dla dzieci - jak wpływa na problem próchnicy?
Z roku na rok, próchnica dotyka coraz większą liczbę dzieci w naszym kraju. Skutecznym sposobem profilaktyki niniejszego zaburzenia jest nie tylko częste mycie zębów i zdrowa dieta, wykluczająca produkty o dużej zawartości białego cukru. Ksylitol także zajmuje ważne miejsce w profilaktyce próchnicy u dzieci jako niskokaloryczny zamiennik białego cukru. Szereg badań naukowych potwierdziło bowiem jego korzystny wpływ zarówno na minimalizowanie objawów próchnicy, jak i zmniejszanie ryzyka jej wystąpienia w przyszłości. Wszystko to za sprawą faktu, iż ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej. Ponadto, produkt ten odpowiedzialny jest za przywrócenie właściwej gospodarki kwasowo-zasadowej, przyczyniając się tym samym do zahamowania rozwoju bakterii w okolicach zębów, podniebienia i języka. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż zastąpienie białego cukru ksylitolem wpływa korzystnie na poprawę zapachu w jamie ustnej.
Czy cukier brzozowy jest zdrowy?
Ze względu na fakt, iż w ciągu ostatnich kilku lat popularność ksylitolu przybiera na sile, przeprowadzane są liczne badania naukowe nad jego wpływem na ludzki organizm. Na ich podstawie stwierdzono, iż cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych. Niemniej jednak, spożywanie go nadmiernych ilościach może doprowadzić do gromadzenia się gazów w jelitach. Ponadto, nadmierna podaż ksylitolu może doprowadzić również do wywołania biegunki oraz bolesnych skurczów brzucha. Na szczęście, objawy te są krótkotrwałe.
Ksylitol - cena
Cena ksylitolu fińskiego może różnić się w zależności od producenta. Najczęściej sprzedawany jest on w paczkach o wartości 250, 500 lub 1000 gramów. Za kilogram niniejszego produktu zapłacimy około 35,00-40,00 złotych.
Ksylitol odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania
Poniżej postanowiliśmy udzielić odpowiedzi na najczęściej zadawane przez naszych klientów pytania.
Pytanie 1: Czy cukier brzozowy jest zdrowy?
Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i liczne badania naukowe potwierdzają, iż ksylitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie. Niemniej jednak, stosowanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania krótkotrwałych, nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.
Pytanie 2: Cukier brzozowy czy trzcinowy? Który z nich warto wybrać w przypadku cukrzycy?
W odróżnieniu od cukru trzcinowego, ksylitol charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dlatego też, to właśnie ksylitol fiński powinien wybierany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy typu II lub insulinooporności.
Pytanie 3: Ksylitol do pieczenia – czy warto użyć go do wypieków?
Ksylitol stanowi doskonały zamiennik białego cukru w kuchni każdego z nas. Dlatego też, z powiedzeniem można stosować go podczas wypieku niskokalorycznych ciast.
Pytanie 4: Ksylitol czy może wywołać biegunkę?
Chociaż ksylitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie, spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki.
Ksylitol to idealny zamiennik cukru nie tylko w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy, czy insulinooporności. Warto pamiętać, iż jego regularne stosowanie, w połączeniu z dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia próchnicy oraz osteoporozy w przyszłości. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy składnik do swojego jadłospisu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.