Kasz jaglana, proso, cena, właściwości
Kasz jaglana, proso, cena, właściwości
Kasz jaglana, proso, cena, właściwości
Kasz jaglana, proso, cena, właściwości
Kasz jaglana, proso, cena, właściwości

Kasza jaglana 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWEKasza jaglana 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

4,49 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza jaglana Opis

Otrzymywana z nasion prosa kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najstarszych kasz.

Charakteryzuje się niską zawartością skrobi i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2 i B6) oraz składników mineralnych, w tym żelaza i miedzi. Jej dużą zaletą jest także łatwostrawność i fakt, że nie zawiera glutenu.

Z tego względu jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na jego nietolerancję.

Ponadto kasza jaglana jest jedną z kasz (obok kaszy gryczanej), która wykazuje działanie zasadotwórcze, co sprawia, że jest pomocna w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

 

kasza jaglana


Kasza jaglana Wartości odżywcze / Skład

Składniki: kasza jaglana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Kasza jaglana KCAL

W 100 gramach produktu znajdziemy około 350 kcal. Jedna łyżka kaszy jaglanej waży średnio 15 gram i dostarcza około 53 kcal. Najczęściej na jedną porcję zaleca się gotować 4 łyżki kaszy jaglanej co stanowi odpowiednio 212 kcal. Kalorie i energia w kaszy jaglanej pochodzą z węglowodanów (78%), ale znajdziemy w niej sporą porcję białka i nieco mniejszą ilość tłuszczy. Pomimo dość wysokiej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego (po ugotowaniu IG = 71), zawiera szereg witamin i mikroelementów, które przemawiają za tym, aby po nią sięgać częściej.


Kasza jaglana przepisy / Kasza jaglana zastosowanie

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jagalną dobrze jest podprażyć na suchej patelni lub w garnku o grubym dnie, albo starannie sparzyć wrzątkiem - wówczas pozbawimy ją gorzkiego posmaku.
Kaszę należy zalać dwa razy większą ilością wody niż ilość kaszy. Dodać odrobinę soli.
Kaszę gotujemy przez 10 min (od momentu aż zacznie wrzeć) w szczelnie przykrytym garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu należy odczekać jeszcze 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.


KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
- 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
- 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów


Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.


Kasza jaglana Zastosowanie

Dobrze przygotowana kasza świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. 

Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.

Ze względu na swój neutralny smak kasza jaglana doskonale komponuje się z warzywami i mięsami. Na jej bazie można także przyrządzać sałatki, zapiekanki i słodkie desery. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kasza jaglana Film


Kasza jaglana Opinie o produkcie: Kasza jaglana 500g

K
Koraf
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/12/18
Kasza jaglana
Review by Koraf on 26 Dec 2018 review stating Kasza jaglana
Zdrowa, dobrej jakości, idealna z dodatkami na śniadanie.
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
06/03/16
kasza jaglana
Review by Ewa on6 Mar 2016 review stating kasza jaglana
Bardzo dobra kasza. Moja córka robi z niej cuda- kopytka, serniki, desery, dodaje do sałatek


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pyszny deser z kaszą jaglaną w roli głównej?

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? I czy można przyrządzić z niej pyszny deser? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka prostych przepisów z jaglanką w roli głównej. Kasza jaglana, przyrządzana z prosa, uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Wszystko to za sprawą jej niezwykłych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić między innymi: właściwości […]

czytaj więcej...