Weekend taniej dostawy
Sól kłodawska 1000g, opinie, cena, właściwości
Sól kłodawska 1000g, opinie, cena, właściwości
Sól kłodawska 1000g, opinie, cena, właściwości
Sól kłodawska 1000g, opinie, cena, właściwości

Sól kłodawska 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

4,49 zł

RABAT - 10%

4,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Sól kłodawska Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych soli kłodawskiej

Zasady zdrowego żywienia zalecają ograniczenie soli w codziennej diecie. Niemniej jednak, warto pamiętać, iż niniejszy składnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas stosowania soli należy więc kierować się pewnymi zasadami. Po pierwsze, nie przekraczać dziennej zalecanej dawki produktu. Po drugie, wybierać sól najwyższej jakości, która oprócz smaku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw niezbędnych minerałów. Takim wyborem może okazać się sól kłodawska, wydobywana na teranie naszego kraju. Niniejszy produkt charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością minerałów i doskonale sprawdza się podczas domowych zabiegów pielęgnacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat soli kłodawskiej?

Sól kłodawska, czy himalajska? Którą z nich warto wybrać?

Sól kłodawska – sklep, czy apteka? Gdzie warto kupić niniejszy produkt?

Jakie są rodzaje soli kłodawskiej?

  • Sól kłodawska – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Sól kłodawska – przepisy.

Czym jest sól kłodawska i skąd pochodzi?

Początki kopalni soli w Kłodawie sięgają 1949 roku. Odkryty w niej wysad soli kamiennej oraz magnezowo-potasowej uznawany jest do dnia dzisiejszego za największy z odkrytych na terenie naszego kraju. Kopalnia, z której wydobywana jest sól, osiąga długość aż 26 kilometrów, a jej szerokość sięga nawet dwóch kilometrów. Sól kłodawska zaliczana jest do naturalnych soli kamiennych i wydobywana jest przy pomocy tradycyjnych metod górniczych. Dzięki temu jest ona w stanie zachować jak największą ilość minerałów. Sól kłodawska sprzedawana w sklepach podlega zazwyczaj procesom mechanicznego rozdrabniania. Spotykamy ją w różnych wersjach, jak również kolorach. Okazuje się bowiem, że sól kłodawska może przyjmować zarówno kolor różowy, śnieżnobiały, lekko szary, jak również szaro-siny. Kolor produktu uzależniony jest przede wszystkim od jego przeznaczenia oraz czasu, jaki upłynął od momentu wydobycia soli, aż do jej trafienia na sklepowe półki w formie gotowego do sprzedaży produktu.

Jakie minerały skrywa w sobie sól kłodawska

Sól kłodawska w ponad 97% składa się z chlorku sodu (NaCl). Około 1,5% niniejszego produktu stanowią natomiast składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź oraz selen. Pozostałą część składu stanowi jodek potasu oraz woda. Badania wskazują również na obecność w niej śladowych ilości jodu. Należy jednak pamiętać, że mimo obecności w jej składzie cennych dla zdrowia związków mineralnych, sól kłodawska nadal powinna stosowana być w dawce nieprzekraczającej zaleceń Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Oznacza to, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 4 gramy niniejszego produktu (jedna płaska łyżeczka). Warto przy tym pamiętać, że większość produktów, które na co dzień spożywamy (na przykład: szynka, ser, przetwory warzywne), również zawierają w sobie spore ilości soli, które powinniśmy włączyć do codziennego bilansu związanego ze spożywaniem niniejszego składnika.

Poznaj najważniejsze właściwości soli kłodawskiej

Sól stanowi niezbędny składnik dla utrzymania prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Dodatkowo, zarówno kationy sodu, jak i aniony chloru wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego. Okazuje się bowiem, że to właśnie sód odpowiedzialny jest za produkcję kwasu solnego, biorącego udział w trawieniu białek oraz tworzeniu bariery antybakteryjnej. Warto również wiedzieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w codziennej diecie wpływa negatywnie na funkcjonowanie człowieka. Wśród objawów niedoboru wyróżniamy zarówno osłabienie organizmu, nudności, a nawet wymioty i brak apetytu oraz zaburzenia orientacji. Ponadto, zawarte w soli kłodawskiej śladowe ilości jodu dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie narządu tarczycy. Należy jednak pamiętać, że nadmiar niniejszego składnika (znacznie częściej diagnozowany w dzisiejszych czasach) przyczynia się do powstawania poważnych konsekwencji, wśród których wyróżniamy nie tylko nadciśnienie tętnicze, ale również udary mózgu i choroby nowotworowe w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń dotyczących spożywania niniejszego produktu, ustalonych przez IŻŻ lub (w niektórych przypadkach) lekarza prowadzącego i/lub dietetyka klinicznego.

Sól kłodawska – kiedy warto ją stosować?

Sól kłodawska może stosowana być w celach leczniczych. Należy jednak pamiętać, że jest ona jedynie elementem wspomagającym terapię, a nie ją zastępującym. Warto wiedzieć, że niniejszy składnik w połączeniu z dużą ilością wody może okazać się skutecznym sposobem na łagodzenie objawów stanu zapalnego w obrębie gardła. W świetle niektórych źródeł, stosowanie soli kłodawskiej z wodą może okazać się również pomocne w celu łagodzenia obrzęków, a nawet zmniejszania stanów zapalnych w obrębie zmian skórnych (np. kurzajek). Dodatkowo, stworzenie napoju z dodatkiem niewielkiej ilości (około 1g) soli kłodawskiej oraz cytryny, rozpuszczonych w jednej szklance wody, wspomaga leczenie bólu migrenowego, wobec którego większość środków przeciwbólowych nie jest skuteczna. Należy jednak pamiętać, że stosowanie niniejszego produktu w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być ze specjalistą lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Przeciwwskazania i skutki uboczne związane ze stosowaniem soli kłodawskiej

Stosowanie nadmiernych ilości soli (bez względu na jej rodzaj) związane jest z występowaniem poważnych zaburzeń naszego organizmu, a nawet sytuacją zagrożenia życia. Szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, nadwagą lub otyłością, jak również osoby, które w przeszłości doświadczyły udaru mózgu. Niemniej jednak, stosowanie soli kłodawskiej w dawce nieprzekraczającej zaleceń IŻŻ jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet może przynieść nam liczne korzyści obejmujące między innymi utrzymanie prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej.

Sól kłodawska – cena

Cena soli kłodawskiej uzależniona jest zazwyczaj od jej rodzaju, jak również wagi. Niemniej jednak, za opakowanie niniejszego produktu o wadze 1000 gramów zapłacimy około 5,00-7,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena soli kłodawskiej może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Sól kłodawska – opinie ekspertów

Sól kłodawska przyciąga coraz większą uwagę ekspertów z dziedziny zdrowia i zdrowego odżywiania. Okazuje się bowiem, że niniejszy produkt wydobywany na terenie Wielkopolski charakteryzuje się nieco wyższą zawartością składników mineralnych, w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej. Ponadto, sól kłodawska często porównywana jest z solą himalajską, która przez wielu uznawana jest za najzdrowszą sól na świecie. Dlatego też, zdaniem ekspertów włączenie soli kłodawskiej do zdrowej diety i aktywnego trybu życia, w dawce nie przekraczającej ustalonych zaleceń, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soli kłodawskiej

Pytanie 1: Sól kłodawska, czy himalajska? Którą z nich warto wybrać? Zarówno sól kłodawska, jak i himalajska charakteryzują się wyższą zawartością cennych dla zdrowia minerałów w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej. Ponadto, są one wydobywane przy pomocy tradycyjnych metod, dzięki czemu są w stanie zachować niemalże niezmieniony względem oryginalnego skład. Dlatego też, podczas dokonywania wyboru niniejszych produktów należy kierować się indywidualnymi preferencjami.

Pytanie 2: Sól kłodawska – sklep, czy apteka? Gdzie warto kupić niniejszy produkt? Sól kłodawską możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, zyskamy nie tylko najwyższą jakość produktu, ale często również atrakcyjną cenę.

Pytanie 3: Jakie są rodzaje soli kłodawskiej? Sól kłodawską możemy zazwyczaj kupić w dwóch wersjach.

  • Soli kłodawskiej jodowanej – przeznaczonej do bezpośredniego stosowania, na przykład przyprawiania sałatek.
  • Soli kłodawskiej niejodowanej – której bezpośrednie spożywanie nie jest zalecane. Można natomiast stosować ją podczas przygotowywania domowych przetworów. Na przykład, ogórków kiszonych.

sól kłodawska

 

Podsumowanie

Sól kłodawska stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej soli kuchennej. Dlatego też, warto wprowadzić ją do swojej zdrowej diety i aktywnego trybu życia. Należy jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernej ilości soli (bez względu na jej rodzaj) jest w stanie doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowia.

Bibliografia

  1. American Journal of Hypertension 1997, 10, 68-76;
  2. Drake S. L., Drake M. A.: Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies 2011; 26, 25–34.
  3. Jarosz M., Rychnik E., Szponar L., Wierzejska R.: Woda i elektrolity, [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, [red.] Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, str. 245-250 i 254-256;
  4. Leshem M.: Biobehaviour of the human love of salt. Neuroscience and Biobehaviour Reviews; 2009. 33, 1–17.
  5. N. Siemionowa, Człowiek- Sól Ziemi, Wyd. M. Szklarska, Kraków 2009;
  6. Szyguła Z.: Bilans wody w procesie starzenia, [w:] Fizjologia starzenia się. Profilaktyka i rehabilitacja, [red.] a. Marchewka, Z. Dąbrowski, J.,A, Żołądź, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013, 292-300;
  7. WHO: Reducing salt intake in populations. Report of the WHO forum and technical meeting, 5-7 October 2006, Paris, France;
  8. Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K.: Składniki mineralne, [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, [red.] Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, str. 218-221.


Sól kłodawska Wartości odżywcze

sól kamienna


Sól kłodawska przepisy / Sól kłodawska zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Sos do makaronu

Sos do makaronu

Składniki:

- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.


Sól kłodawska Zastosowanie

Sól kłodawską z powodzeniem możemy stosować jako zamiennik tradycyjnej soli w naszej domowej kuchni. Można ją dodawać zarówno do pełnych warzyw sałatek, przetworów warzywnych, jak również sosów. Warto jednak wiedzieć, że sól kłodawska świetnie sprawdzi się również w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Dodana w niewielkiej ilości do kąpieli zapewni nam uczucie odprężenia. A moczenie stóp w wodzie z dodatkiem soli kłodawskiej pomoże nam w walce ze zrogowaciałym naskórkiem, jak również oczyści naszą skórę z nadmiaru szkodliwych grzybów i bakterii, z którymi często mamy do czynienia przebywając zarówno na basenie, jak i siłowni.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Sól kłodawska Film


Sól kłodawska Opinie o produkcie: Sól kłodawska 1000g

E
Edyta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/07/20
Sól
Review by Edyta on 28 Jul 2020 review stating Sól
Sól Kłodawską dodaję do pieczenia chleba , polecam
E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Sól kłodawska
Review by Elwira on 11 Oct 2019 review stating Sól kłodawska
Super
P
Patrycja
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Sól kłodawska
Review by Patrycja on 11 Oct 2019 review stating Sól kłodawska
Do kiszenia ogórków najlepsza, zawsze ukisną.
I
Irena
5.0 star rating
04/11/19
Sól kłodawska
Review by Irena on4 Nov 2019 review stating Sól kłodawska
Przyszła bardzo szybko, nie wystapiło zbrylenie.
M
Maciek
5.0 star rating
11/10/19
Sól kłodawska
Review by Maciek on 11 Oct 2019 review stating Sól kłodawska
Bardzo dobra cena


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również