tydzień odporności
Papryka słodka wędzona cena, papryka wędzona przepisy
Papryka słodka wędzona cena, papryka wędzona przepisy
Papryka słodka wędzona cena, papryka wędzona przepisy
Papryka słodka wędzona cena, papryka wędzona przepisy

Papryka słodka wędzona 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Papryka słodka wędzona Wartości odżywcze

Papryka słodka wędzona zawiera pewne ilości witamin, szczególnie witaminy C i witaminy E. Nie wpływa w istotny sposób na wartość kaloryczną posiłków oraz zawarte w nim makroelementy.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Papryka słodka wędzona Zastosowanie

 

Papryka słodka wędzona wykorzystywana jest szczególnie:

 

  • do gulaszu węgierskiego
  • do mięs i ryb
  • do dań z grilla
  • do warzyw
  • do kasz i ryżów
  • do zapiekanek ziemniaczanych oraz pizzy
  • do twarogów i past do smarowania pieczywa

 

W praktyce zastosowanie tej przyprawy jest znacznie szersze. Można dodawać ją do zup oraz sosów. Wpływa ona nie tylko na smak i aromat dania, ale również na jego barwę. Z tego względu stanowi wartościowy i bardzo prosty element dekoracyjny.

 

 


Papryka słodka wędzona Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania papryki słodkiej wędzonej

Papryka słodka wędzona to rodzaj papryki mielonej, czyli przyprawy pochodzącej z samego serca Hiszpanii. Wyrazisty smak z ostrą nutką, wymieszany z aromatem dymu wędzarniczego sprawiają, że stanowi ona doskonały dodatek do wielu dań wywodzących się z różnych zakątków świata. Jest podstawą klasycznego leczo, fasolki po bretońsku oraz gulaszu węgierskiego. Urozmaica smak całej gamy potrwa oraz nadaje im apetycznego wyglądu i intensywnej barwy. Warto pamiętać, że przyprawy stanowią również bardzo zdrowe urozmaicenie diety. Sprawiają, że jadłospis przestaje być tak monotonny oraz korzystnie wpływa na wiele aspektów funkcjonowania organizmu człowieka.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania papryki słodkiej wędzonej?

Czy papryka słodka wędzona jest odpowiednia dla dzieci?

Czy papryka słodka wędzona zawiera kalorie?

  • Papryka słodka wędzona – właściwości odżywcze

  • Papryka słodka wędzona – zastosowanie

Papryka słodka wędzona – skąd pochodzi i jak powstaje?

Papryka słodka mielona to jedna z najczęściej wykorzystywanych w kuchni przypraw. Cieszy się dużą popularnością niemal w każdym zakątku świata. Nie może jej zabraknąć między innymi w tradycyjnej kuchni węgierskiej, hiszpańskiej oraz meksykańskiej.

Pomysł na wykorzystanie papryki do produkcji przypraw dotarł do Europy z dwóch źródeł: z Zachodu jako „pieprz indyjski” oraz ze Wschodu jako „pieprz turecki”. W obu przypadkach były to bardzo ostre, ogniste odmiany tego popularnego warzywa. Lata uprawy w Europie i wiele botanicznych krzyżówek sprawiły, że obecnie możemy wykorzystywać w kuchni znacznie łagodniejszą odmianę – paprykę słodką.

W zależności od pochodzenia danej kuchni, wykorzystuje się paprykę mieloną o różnym poziomie ostrości. W cieplejszych klimatach powszechniejsze są odmiany ostrzejsze. Wynika to z faktu, że papryka mielona wykazuje właściwości konserwujące. Im ostrzejszy gatunek, tym właściwości te są silniejsze. Dlatego właśnie Hiszpanie, Meksykanie czy mieszkańcy Afryki tak pokochali piekące papryczki. Polacy znacznie częściej sięgają po łagodne wersje przyprawy, czyli właśnie paprykę słodką. Produkt Vivio wytwarzany jest z najwyższej jakości surowców cechujących się świeżym, intensywnym aromatem.

Powstawanie papryki słodkiej wędzonej rozpoczyna się od wędzenia świeżych warzyw. To właśnie dym z drewna dębowego nadaje przyprawie tak wyjątkowego charakteru. Tak ususzone owoce papryki mielone są w specjalnych młynach do uzyskania miałkiej konsystencji. W ten sposób wytwarzana przyprawa cechuje się wyrazistym smakiem oraz intensywną barwą. Nadaje daniom wspaniałego smaku, ale może również pełnić funkcje dekoracyjne.

Papryka słodka wędzona – dlaczego warto ją stosować?

Papryka słodka wędzona charakteryzuje się intensywnym, nieco ostrym smakiem. Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu oraz intensywnej czerwonej barwy. Doskonale nadaje się do wielu dań wytrwanych, takich jak leczo czy gulasz. Można dodawać ją do warzyw, dań mięsnych, kasz oraz ryb. Sprawdzi się zarówno w tradycyjnej kuchni mięsnej, jak i w diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej. Warto pamiętać jednak, że papryka słodka wędzona nie powinna być dodawana bezpośrednio na rozgrzaną patelnię lub do rozgrzanego garnka. Po przypaleniu staje się gorzka i nieprzyjemna w smaku.

Przyprawy stosowane są głównie w celu poprawy smaku potrwa. Poza tym wykazują one jednak szereg właściwości, dzięki którym korzystnie wpływają na zdrowie. Papryka słodka mielona wskazana jest między innymi w diecie bogatoresztkowej, której celem jest poprawa funkcjonowania układu pokarmowego, zapobieganie zaparciom oraz biegunkom. Przyprawę tę zaleca się również podczas diety odchudzającej. Co ważne, papryka mielona stanowi również źródło ciekawego związku – kapsaicyny. Badania naukowe wykazały, że substancja ta wykazuje działanie przeciwbólowe. Publikacje donoszą również, że wpływa ona na termoregulację oraz metabolizm tkanki tłuszczowej. Może stanowić wartościowy element pomagające pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Podejrzewa się również, że kapsaicyna może obniżać ryzyko występowania niektórych nowotworów, jednak kwestia ta cały czas podlega badaniom.

Papryka słodka wędzona – do czego można ją wykorzystać?

Papryka słodka wędzona może być wykorzystywana niemal do każdego dania wytrawnego. Stanowi niezastąpiony składnik tradycyjnego leczo oraz fasolki po bretońsku. Dodawać ją można do zapiekanek, warzyw pieczonych lub smażonych, a także bigosu. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do dań z grilla. Dobrze komponuje się z wieloma zupami. Doskonale przełamie nieco mdły smak grochówki lub kremu z dyni. Znaleźć ją można niemal w każdym przepisie kuchni hiszpańskiej oraz wielu daniach kuchni azjatyckiej. Warto łączyć ją z innymi przyprawami w celu uzyskania jeszcze bardziej oryginalnego i wyrazistego smaku.

Papryka słodka wędzona – gdzie kupić?

Paprykę słodką mieloną znaleźć można niemal w każdym sklepie spożywczym. Przyprawa wędzona jest nieco mniej popularna. Przy dokonywaniu zakupu warto dokładnie sprawdzać kraj pochodzenia oraz skład wyrobu. Dobrej jakości przyprawa powinna pochodzić z Hiszpanii. Papryka słodka wędzona nie należy do najbardziej wyszukanych przypraw, dlatego jej zakup zazwyczaj nie stanowi problemu. Jednak aby zyskać pewność, że kupujemy oryginalną przyprawę warto decydować się na produkty zaufanych marek.

Papryka słodka wędzona – cena

Papryka słodka wędzona to zwykle koszt około 4-8zł za 100g produktu. Przyprawa jest stosunkowo pospolita i często dostępna w sklepach. Nie zawsze warto jednak decydować się na najtańszą opcję. Tylko najwyższej jakości, oryginalne produkty pochodzące z Hiszpanii cechują się pełnią smaku i pożądanym aromatem oraz barwą.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące papryki słodkiej wędzonej

Pytanie 1: Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania papryki słodkiej wędzonej?

Wyraźnym przeciwwskazaniem do stosowania papryki słodkiej wędzonej jest alergia. Występuje ona bardzo rzadko, a jej wczesnymi objawami mogą być wysypka, zaczerwienienia, podrażnienia, pieczenie lub biegunka.

Pytanie 2: Czy papryka słodka wędzona jest odpowiednia dla dzieci?

Papryka mielona słodka jest stosunkowo łagodna, dlatego nie ma wyraźnych przeciwwskazań do stosowania jej w diecie dziecka. Oczywiście nie należy podawać jej niemowlakowi. Przyprawy należy wdrażać do diety stopniowo, zaczynając o tych najłagodniejszych – ziołowych. Dopiero potem można pomyśleć o nieco ostrzejszych smakach. W przypadku dziecka bardzo istotne jest również obserwowanie wszelkich oznak alergii po spożyciu przyprawy.

Pytanie 3: Czy papryka słodka wędzona zawiera kalorie?

Papryka słodka wędzona jako przyprawa nie posiada wartości energetycznych. Sama substancja stanowi źródło kalorii, jednak minimalne ilości przyprawy dodawane do posiłków nie wpływają na podniesienie jego wartości kalorycznej.

 

papryka słodka wędzona

Bibliografia

  1. https://prymat.pl/artykuly/papryka-przyprawa-swiata [dostęp: 29.02.2021r.]
  2. T Pieńko. Kapsaicyna–właściwości, zastosowania i perspektywy. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 2, 11-17
  3. Agnieszka Orkusz, Ludmiła Bogacz-Radomska. ZNACZENIE PRZYPRAW W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA. NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE ENGINEERING SCIENCES AND TECHNOLOGIES 4(27). 2017.
  4. Justyna Zalega, Dorota Szostak-Węgierek. Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(1): 59-70.
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Paprika [dostęp: 29.02.2021r.]


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Papryka słodka wędzona Opinie o produkcie: Papryka słodka wędzona 50g

Papryka słodka wędzona przepisy / Papryka słodka wędzona zastosowanie

Hamburgery bezmięsne

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Kurczak tandoori masala

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.


Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]

czytaj więcej...