wege
Lubczyk liść, przepisy, cena, zastosowanie
Lubczyk liść, przepisy, cena, zastosowanie
Lubczyk liść, przepisy, cena, zastosowanie

Lubczyk suszony liść - 30g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,43 zł

RABAT - 16%

2,91 zł

-16

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Lubczyk suszony Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych lubczyku suszonego

Chociaż niniejsza roślina uznawana jest przez wielu za cenną przyprawę do mięs, sosów oraz zup, w istocie okazuje się, iż skrywa ona w sobie również szereg innych, wartościowych dla naszego zdrowia właściwości. Niezwykłe zalety lubczyku znane były już w średniowieczu. W ówczesnych czasach zioło to wykorzystywane było nie tylko w celach leczniczych, ale również podczas sporządzania wywaru, który uznawany był za silny afrodyzjak. Współcześnie lubczyk doceniany jest za wspieranie leczenia zaburzeń w obrębie układu moczowego, jak i układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej rośliny?

Gdzie kupić lubczyk suszony?

Lubczyk suszony do rosołu, czy warto go stosować?

Lubczyk suszony, czy mrożony? Który z nich warto wybrać?

  • Lubczyk suszony – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem lubczyku suszonego.

Czym jest i skąd pochodzi lubczyk suszony

Lubczyk ogrodowy (znany również jako łakome ziele oraz magii) jest byliną należącą do rodziny selerowatych. Chociaż niniejsza roślina uprawiana jest obecnie na terenie całej Europy, uważa się, iż pochodzi ona z regionu dzisiejszego Iranu oraz Południowo-Wschodniej Azji. Na ziemiach polskich lubczyk pojawił się już w XVII wieku i uprawiany był głównie przez zakonnych ogrodników, którzy wykorzystywali go zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych. Lubczyk jest rośliną wieloletnią, która kwitnie w miesiącach letnich, od czerwca do sierpnia. Ze względu na swoje bujne zielone liście oraz charakterystyczny zapach, roślina ta często mylona jest z selerem. Co ciekawe, w pierwszym roku kwitnienia z grubego kłącza wyrasta rozeta pierzastych liści, cechujących się kolorem soczystej zieleni. W drugim roku, z korzenia zaczynają kiełkować długie, puste w środku łodygi, na których szczycie pojawiają się niewielkie żółte kwiatki. Owoc lubczyku nazywany jest rozłupiną, która rozpada się na dwie części.

W celach leczniczych wykorzystywane są zarówno liście, owoce, jak i korzeń niniejszej rośliny. Ziele to cenione jest przede wszystkim ze względu na zawartość w swoim składzie olejków eterycznych. Ponadto, w składzie lubczyku znajdziemy: niezbędne witaminy (w tym witaminę C oraz witaminy z grupy B), sole mineralne, kwasy organiczne, żywicę, fitosterole, skrobię oraz kumaryny. Ze względu na swoje liczne właściwości, roślina ta znalazła zastosowanie nie tylko w kulinariach i ziołolecznictwie, ale również w kosmetyce.

Lubczyk suszony – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka

Wprowadzenie lubczyku do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać poprawie stanu naszego zdrowia. Wszystko to za sprawą niezwykłych składników zawartych w niniejszej roślinie. Okazuje się, iż znajdujące się w lubczyku fitosterole pozytywnie oddziałują na układ krążenia, między innymi poprzez obniżanie stężenia poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszanie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Ponadto, regularne spożywanie niniejszego zioła może usprawniać funkcjonowanie układu moczowego, w tym nerek. Możliwe jest to dzięki właściwościom oczyszczającym oraz przyspieszającym procesy przemiany materii. Wymienione wyżej właściwości sprzyjają zmniejszeniu ryzyka infekcji pęcherza moczowego, jak również tworzenia się kamieni nerkowych. Nie bez znaczenia jest również wpływ lubczyku na układ pokarmowy człowieka. Roślina ta odpowiedzialna jest bowiem za hamowanie nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo, lubczyk skutecznie wspomaga walkę z problemem niestrawności oraz nieprzyjemnych wzdęć. Niektóre badania naukowe donoszą, iż wprowadzenie wspomnianego zioła do zdrowej diety może istotnie wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka w przyszłości.

Specjaliści z zakresu ziołolecznictwa uważają, że lubczyk może zapobiegać chorobom prostaty, a nawet łagodzić skurcze w przebiegu miesiączki u kobiet. Warto również wiedzieć, że ze względu na wysoką zawartość witaminy C w swoim składzie, roślina ta przyczynia się do wzmocnienia naszej odporności. Ponadto, lubczyk może wykazywać działanie wykrztuśne. W związku z tym, jego spożywanie zalecane jest w przebiegu infekcji w obrębie układu oddechowego (w tym zapalenia płuc). Dodatkowo, znajdujące się w lubczyku witaminy z grupy B mogą wspomagać regenerację naszej skóry. Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii wskazują na pozytywny wpływ niniejszej rośliny na proces leczenia łuszczycy oraz zmian trądzikowych. Okazuje się również, że zawarte w lubczyku antyoksydanty mogą zapobiegać pojawianiu się pierwszych zmarszczek, jak również wyraźnie poprawiać koloryt cery.

Czy lubczyk jest afrodyzjakiem?

Lubczyk znany jest w medycynie ludowej od wielu pokoleń. Zioło to już w czasach średniowiecza doceniane było nie tylko ze względu na swoje właściwości lecznicze, ale również magiczne. Okazuje się bowiem, iż lubczyk w zamierzchłych czasach wykorzystywany był w celu wytwarzania miłosnego napoju, po którego wypiciu zwiększała się nie tylko energia libido, ale również intensywność doznań o charakterze erotycznym. Warto wiedzieć, że również we współczesnych czasach, korzeń lubczyku stanowi częsty składnik suplementów diety, które mają na celu zwiększenie popędu seksualnego zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Niemniej jednak, dokładne zrozumienie wpływu lubczyku na seksualną sferę życia człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji o charakterze naukowym.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania lubczyku suszonego

Ze względu na swoje właściwości rozkurczające, stosowanie lubczyku nie jest zalecane kobietom w ciąży lub matkom karmiącym piersią. Okazuje się bowiem, iż roślina ta może wykazywać działanie poronne lub wywoływać przedwczesny poród. Dodatkowo, spożywanie niniejszej rośliny nie jest wskazane dla osób, które zmagają się z alergią na niniejszy składnik lub inne rośliny z rodziny selerowatych. Przed rozpoczęciem stosowania lubczyku w celach leczniczych, należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty. Dodatkowo trzeba pamiętać, że lubczyk nie jest lekiem, a jedynie ziołem wspomagającym leczenie niektórych zaburzeń. Dlatego też, nie można stosować go zamiast leków zapisanych przez lekarza prowadzącego.

Lubczyk suszony – cena

Suszone liście lubczyku sprzedawane są zazwyczaj w papierowych paczkach o wadze 30 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu, pochodzącego z polskich upraw, zapłacimy około 2,50 – 5,00 złotych. Należy przy tym pamiętać, że cena suszonego lubczyku może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące lubczyku suszonego

Pytanie 1: Gdzie kupić lubczyk suszony? Suszone liście lubczyku możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również w niektórych salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszej przyprawy w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy możliwość zakupu produktu pochodzącego z polskich upraw oraz dużą ilość niezbędnych informacji na temat jego właściwości. Dodatkowo, internetowe sklepy ze zdrową żywnością często oferują konkurencyjne ceny produktów.

Pytanie 2: Lubczyk suszony do rosołu, czy warto go stosować? Lubczyk jest nie tylko rośliną leczniczą, ale również doskonałą przyprawą. Jego wyjątkowy smak jest w stanie idealnie wzmocnić aromat domowego rosołu, zarówno tego przygotowanego tradycyjnymi metodami, jak i bulionu wegańskiego.

Pytanie 3: Lubczyk suszony, czy mrożony? Który z nich warto wybrać? Suszony lubczyk zawiera w sobie zestaw cennych składników odżywczych, a dodatkowo jest łatwy w stosowaniu. Lubczyk mrożony pozwala nam natomiast na zachowanie świeżego smaku niniejszej przyprawy. Dlatego też, wybór formy lubczyku przeznaczonego do stosowania w codziennej kuchni, zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji konsumenta.

 

lubczyk suszony

 

Podsumowanie

Lubczyk to nie tylko doskonała przyprawa do dań tradycyjnej kuchni polskiej. Możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów (również w kuchni wegańskiej). Ponadto, nie zapominajmy, iż lubczyk zawiera w sobie szereg cennych składników, a jego stosowanie w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnym trybem życia, może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego też, warto wypróbować lubczyk suszony w swojej kuchni już dziś.

Bibliografia

  1. Andruszczak S. Lubczyk ogrodowy – cenna przyprawa i roślina lecznicza. Panacea 2010; 3(32);
  2. A. Ożarowski: „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy.”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1982;
  3. Anioł-Kwiatkowska J., Kwiatkowski S., Bardowski W. Atlas roślin leczniczych. Wyd. Arkady, Wwa 1993;
  4. Bylaite E., Roozen J. P., Legger A., Venskutonis R. P., Posthumus M. A. Dynamic headspace - gas chromatography - olfactometry analysis of diffrent anatomical parts of lovage (Levisticum officinale Koch.) at eight growing stages. J. Agric. Food Chem. 2000;
  5. Forycka A. Rośliny zielarskie w apteczce domowej i w kuchni. Lubczyk. Wiad. Ziel. 5/2002;
  6. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Wyd. V. PZWL, Wwa 1998; Lachowicz K., 1991. Lubczyk i arcydzięgiel. Działkowiec, 7, 10;
  7. Lutomski J. i wsp. Fitoterapia w urologii. Postępy Fitoterapii, 2000;4, 8-12;
  8. Łuczak A. i wsp. Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja Współ., 2017; 10: 140-146;
  9. Mikzińska K. i wsp. Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych. Postępy Fitoterapii 2007;1,13-19;
  10. Najda A., Wolski T., Ludwiczuk A,. Chromatographic analysis of essential oils occurring in roots and fruits of lovage (Levisticum officinale Koch.). 8th International Symposium on Separation Sciences. Advance in Separation Sciences on the day before the 100 years anniversary of chromatography discover. 8-12 September, Toruń, Poland, 2002;
  11. Nowiński M. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Wwa 1980; Procyk A., 1988. Rośliny lecznicze w legendach i wierzeniach ludowych. Cz. II., Wiad. Ziel. 11, 17-18;
  12. Polak R. i wsp. Analiza kinetyki sublimacyjnego suszenia liści lubczyku ogrodowego (Levisticum Officnale Koch.) Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017.


Lubczyk suszony przepisy / Lubczyk suszony zastosowanie

ZUPA - KREM Z CUKINII

ZUPA - KREM Z CUKINII

Składniki
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól himalajska do smaku

Wykonanie:
W garnku roztop masło i oliwę. Dodaj i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodaj i podduś przez ok. 5 minut pokrojoną w kostkę cukinię.
Do podduszonej cukinii dodaj przyprawy. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Zupę zblenduj na gładki krem, pod koniec blendowania dodając śmietankę. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 


ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

Składniki:

- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.


Lubczyk suszony Zastosowanie

Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów skutecznie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, że lubczyk doskonale podkreśla smak pasztetów, past warzywnych oraz pulpetów (nawet tych wegańskich). Ponadto, warto dodać go do domowych nalewek, a nawet herbaty rozgrzewającej.

Niniejsza roślina znalazła również zastosowanie we współczesnym przemyśle farmaceutycznym. Liście lubczyku znajdziemy w składzie licznych suplementów diety, które mają na celu poprawę naszego samopoczucia w ciągu dnia. Nie bez znaczenia są również właściwości pielęgnacyjne lubczyku. Zioło to możemy znaleźć w licznych produktach (w tym w szamponach i odżywkach), dzięki którym możliwe staje się poprawienie kondycji naszych włosów. Dodatkowo, lubczyk jest częstym składnikiem perfum przeznaczonych dla kobiet i mężczyzn.

Zastosowanie w kuchni:
•    Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
•    Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
•    Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
•    Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.

Lubczyk, już do wieków jest wykorzystywany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Używany jest przede wszystkim w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Lubczyk suszony Opinie o produkcie: Lubczyk suszony liść - 30g

U
Ula
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/03/18
LUBCZYK SUSZONY LIŚĆ - 30G
Review by Ula on 22 Mar 2018 review stating LUBCZYK SUSZONY LIŚĆ - 30G
Przyprawa bardzo dobrej jakości w przystępnej cenie.
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/08/17
LUBCZYK SUSZONY LIŚĆ - 30G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating LUBCZYK SUSZONY LIŚĆ - 30G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
M
Małgorzata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
27/02/17
pozytywny
Review by Małgorzata on 27 Feb 2017 review stating pozytywny
Polecam ten sklep .Wszystkie zakupione produkty spełniają moje oczekiwania są dobrej jakości i w niskiej cenie, na dodatek miła obsługa.
M
Marta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/01/17
Lubczyk suszony liść - 30g
Review by Marta on 13 Jan 2017 review stating Lubczyk suszony liść - 30g
MEGA POZYTYW - "SZYBKO - SPRAWNIE i DOKŁADNIE - Kontakt wzorowy, realizacja expresowa, towar w 100% zgodny z zamówionym. OBY WIĘCEJ TAKICH SPRZEDAWCÓW. Tak powinna wyglądać każda transakcja, z całego serca dziękuję. Wszystkim polecamy tego Allegrowicza, z nim naprawdę warto robić interesy. ZERO ryzyka i kłopotów - po prostu IDEAŁ Naprawdę warto - 100 % solidności."


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Przepis na pyszną zupę z lubczykiem w roli głównej!

Chociaż lubczyk kojarzy nam się głównie z afrodyzjakiem, w rzeczywistości jest on rośliną wykazującą szereg prozdrowotnych właściwości. Jak wykorzystać go w naszej kuchni? W poniższym artykule specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka ciekawych przepisów na letnie zupy z lubczykiem w roli głównej. Są one łatwe w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Mamy nadzieję, że dzięki […]

czytaj więcej...