Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości
Kurkuma mielona cena, zastosowanie, właściwości

Kurkuma mielona - 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie

3,56 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kurkuma Opis

Kurkuma swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza obecnym w niej kurkuminoidom – substancjom wykazującym działanie przeciwzapalane i antyoksydacyjne. Wykorzystywana jako przyprawa oraz barwnik spożywczy. Zdaniem naukowców świetnie sprawdza się również jako okład na zaczerwienienia i oparzenia. Przekonaj się co jeszcze kryje w sobie to niesamowite kłącze:

Kurkuma - co to za przyprawa?

Kurkuma to przyprawa, która na stałe zagościła w kuchni azjatyckiej. Ceniona od tysiącleci za dobroczynne właściwości prozdrowotne. Jak wygląda? To kłącze, które przypomina korzeń imbiru. Z zewnątrz żółtawo-brązowa, w środku intensywnie pomarańczowa. Liście tej rośliny są szerokie i ostro zakończone, natomiast kwiaty mają charakterystyczny kielich w kształce rurki i żółtą barwę. Korzeń kurkumy poddawany jest gotowaniu, parzeniu, a następnie suszeniu. Najczęściej wykorzystywana jest w formie sproszkowanej. Korzenny posmak z domieszką ostrości jest bardzo charakterystyczny i nie sposób pomylić go z żadną inną przyprawą.

Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”. Jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.

Kurkuma to starożytna przyprawa, której używają Hindusi do swych religijnych rytuałów i barwienia świętych szat. Bywa nazywana też żółtym korzeniem.

Znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach świata, zwłaszcza w kuchni indyjskiej i marokańskiej. Dodana do słodkich potraw, nadaje im cierpkiego smaku. Jest składnikiem popularnej mieszanki curry i stanowi jej podstawowy element.

  • Kurkuma pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy
  • Kurkuma pozytywnie wpływa na trawienie, pobudza apetyt
  • Kurkuma działa przeciwzapalnie
  • Kurkuma pozytywnie wpływa na odporność organizmu

Jej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina - substancja odpowiedzialna za intensywnie żółtą barwę kurkumy.

  • Kurkumina pozytywnie wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Z punktu widzenia medycyny, najbardziej pożądane są kurkuminoidy, olejek eteryczny zawierający zingiberol i tumeron, substancje mineralne i witaminy.

Gdzie występuje?

Największe ilości kurkumy pozyskuje się w Indiach. Uprawiana jest także w innych krajach o tropikalnym klimacie tj. Chiny, Azja południowo-wchodnia. Występuje w dwóch odmianach: wąskolistnej i długolistnej. Ten drugi rodzaj, o wiele bardziej probolematyczny w uprawie amatorskiej, jest wykorzystywany właśnie do produkcji tej dobroczynnej przyprawy.

Dlaczego kurkuma jest zdrowa?

Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza obecnym w niej związkom zwanym kurkuminoidami. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin (B, E i K). Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na lepszą przemianę materii. Co więcej, oddziaływuje na układ krwionośny i neurologiczny. Stosowana zewnętrze, będzie wsparciem w rozjaśnianiu przebarwień i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów.

Jak działa na włosy?

Kurkuma, stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, wpływa na ogólną kondycję włosów. Wmasowana w skórę głowy pasta z kurkumy i oliwy z oliwek sprawi, że włosy staną się odżywione i pełne blasku. Dzięki włąściwościom bakterjobójczym, wspomoże także walkę z łupieżem. Suplementacja kurkumą zalecana jest osobom borykającym się z problemem osłabionych i wypadających włosów.

Dlaczego kurkuma wybiela zęby skoro jest żółta?

Kurkuma w formie sproszkowanej wykazuje właściwości ścierne, dlatego też może być z powodzeniem stosowana jako dodatek do pasty do zębów lub w formie roztworu wodnego do płukania jamy ustnej. Nie zaleca się jednak stosowanie kurkumyw przypadku stanów zapalnych dziąseł, ponieważ jej ostry smak może powodować podrażnienia.

Jak wykorzystać kurkumę?

Najwygodniejszą do stosowania formą tej przyprawy jest proszek. Można go dodać do zupy, koktajlu, soku lub do herbaty. Kurkuma z mlekiem i miodek to pyszny, rozgrzewający napój, który umili jesienno-zimowe wieczory. Nie zaleca się jednak przyswajania większej dawki niż ¼ łyżeczki dziennie. Świeża kurkuma, pokrojona na plasterki i zalana wodą lub starta na tarce, może być spożywana w formie naparu, czy też soku. Aby wydobyć z niej to co najcenniejsze, zaleca się spożywanie jej z dodatkiem piperyny. Dlaczego kurkuma z pieprzem to dobre połączenie? Kurkumina zawarta w kurkumie jest wchłaniana przez ludzki organizm w ograniczonej ilości. To właśnie pieprz wpływa pozytywnie na przyswajalność kurkumy.

Jak stosować na odchudzanie?

Kurkumina zawarta w kurkumie to substancja bioaktywna, która może być nieocenionym wsparciem w walce ze zbędnymi kilogramami. Stosowana jest pomocniczo w celu usprawnienia procesów trawiennych. Regularnie spożywana wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Podczas odchudzania ważne jest odpowiednie nawodnienie. Dlatego też kurkuma dodana do wody z cytryną dostarczy wartościowych składników odżywczych i będzie stanowiła wsparcie dla układu trawiennego, który przyzwyczaja się do nowego sposobu odżywania. Doskonałym połączeniem jest również kurkuma z imbirem. Napój z dodatkiem tych przypraw ułatwi eliminację gazów i wzdęć oraz usuwanie toksyn z organizmu.

Kiedy kurkuma szkodzi?

Spożywanie kurkumy w ilości nie przekraczającej ¼ łyżeczki dziennie (co odpowiada 6 mm świeżego kłącza) jest bezpieczne. Istnieje jednak grupa osób, u których stosowanie tej przyprawy nie jest wskazane. Kto powinien unikać kurkumy? Przede wszystkim kobiety w ciąży, osoby cierpiące na kamicę żółciową, cukrzycę oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Czy kurkuma uczula? Może wywoływać również reakcje alergiczne, ale to kwestia indywidualna. Zawsze należy obserwować reakcje organizmu po spożyciu tej przyprawy.

Jaka jest cena kurkumy?

Cena kurkumy jest adekwatna do jakości produktu. W tym przypadku nie warto oszczędzać. Dobrej jakości kurkuma pozbawiona jest jakichkolwiek dodatków. Musi być również wolna od zanieczyszczeń. Dlatego też warto zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy. Dobrze jest zwrócić uwagę także na kraj pochodzenia. Kurkuma z Indii będzie gwarancją najwyższych walorów smakowych tej przyprawy.

 

 kurkuma

 

Bibliografia:

Joanna M. Wierońska – „Kurkuma – roślinne panaceum”; Wrzechświat, t. 118, nr 4-6/2017


Kurkuma Wartości odżywcze

Dlaczego kurkuma jest zdrowa?

Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza obecnym w niej związkom zwanym kurkuminoidami. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin (B, E i K). Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na lepszą przemianę materii. Co więcej, oddziaływuje na układ krwionośny i neurologiczny. Stosowana zewnętrze, będzie wsparciem w rozjaśnianiu przebarwień i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów.


Kurkuma KCAL

Kalorie zawarte w kurkumie pochodzą w zdecydowanej większości z węglowodanów (około 68%), w pozostałym zakresie z tłuszczy (23%) i białek (8%). W 100 gramach korzenia znajduje się około 345 kalorii. Średniej wielkości kurkuma (około 90 gram) posiada wartość kaloryczną odpowiadającą np. 16 łyżeczkom cukru. Spożywana jest jednak w niewielkich ilościach, więc wartość kaloryczna 1 łyżeczki sproszkowanej kurkumy jest znikoma i może być z powodzeniem stosowana nawet przez osoby znajdujące się na diecie.


Kurkuma przepisy / Kurkuma zastosowanie

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ Z JAJKAMI

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ Z JAJKAMI

Składniki:
- 15 dag kaszy gryczanej palonej
- 30 dag pieczarek
- 1 papryka
- 2 garście liści szpinaku
- 2 cebule
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, czarny pieprz, chili, kurkuma, majeranek

Wykonanie:
Kaszę ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Dodaj masło i dopraw pieprzem.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostke. 
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, lekko posól i chwilę podsmaż. Kiedy pieczarki puszczą sok, wrzuć paprykę i smaż aż woda odparuje a warzywa będą miękkie.
Dopraw solą, pieprzem, chili, kurkumą i majerankiem.
Do kokilek nałóż do połowy kaszy, potem daj warstwę warzyw i przykryj pozostałą częścią kaszy i posyp posiekanymi liśćmi szpinaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. - na ok. 15 min.
Potem wyjmij, zró łyżka wgłębienie i wbij w nie jajka. Oprósz pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min, aby jajka się ścięły.


BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


ZUPA Z FASOLI MUNG

ZUPA Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
  • 4–5 szklanek wody
  • 1 duża marchewka, pokrojona
  • 1 duża cebula, posiekana
  • garść świeżej pietruszki posiekanej
  • 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).
Podawaj z sosem pomidorowym jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. 


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Ryż z ananasem

Ryż z ananasem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub jedna puszkiapomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki papryki chili lub innej ostrej;
- 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.

 


Kurczak tandoori masala

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.


Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.


Kurkuma Zastosowanie

Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Doskonale podkreśla także smak rosołu, potraw z drobiu, ryb, owoców morza i różnego rodzaju marynat. 

Zastosowanie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran” - zauważył to słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i chociaż w smaku jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako jego zamiennik.

W celu zwiększenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w obecności pieprzu, ponieważ piperyna zwiększa jej biodostępność. Jednak można również śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor. Aby barwa była intensywna, należy kurkumę lub curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kurkuma Film


Kurkuma Opinie o produkcie: Kurkuma mielona - 100g

M
MLW
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
21/02/18
Kurkuma
Review by MLW on 21 Feb 2018 review stating Kurkuma
Produkt zgodny z oczekiwaniami.
Z
Zofia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/02/18
Kurkuma
Review by Zofia on 11 Feb 2018 review stating Kurkuma
Kolejny dobrej jakości produkt który zamówiłam w tym sklepie. Dobra jakość, cena i obsługa, sklep godny polecenia.
A
Amanda
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/12/17
świetna kurkuma
Review by Amanda on 19 Dec 2017 review stating świetna kurkuma
super jakość, duże opakowanie, polecam!
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
16/11/17
KURKUMA MIELONA
Review by Elżbieta on 16 Nov 2017 review stating KURKUMA MIELONA
Produkt zgodny z zamówieniem, bardzo dobrej jakości. Polecam.
W
Wiktoria
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/10/17
Świetna gramatura
Review by Wiktoria on 13 Oct 2017 review stating Świetna gramatura
Większe opakowanie kurkumy starcza na zdecydowanie więcej czasu, niż mała paczuszka, cenowo też wychodzi korzystniej. Polecam!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również